LAHODNÝ MOUČNÍK SE SMETANOVOU NÁPLNÍ
Potřebné ingredience
Suroviny: 1 světlý piškotový korpus upečený v koláčové, nebo dortové formě, 1 kelímek krému mascarpone, 1 zakysaná smetana, 1 smetana ke šlehání, 1 vaničkový tvaroh, 1 želatinový ztužovač (smetafix), 100 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru. -Smetana ke šlehání a mascarpone tvoří základ pro tento krém. Pokud budeme chtít, tak tvaroh, nebo zakysanou smetanu můžeme vynechat.-
Postup přípravy
Postup:
Nejprve si vydlabeme korpus a zbylé kousky odložíme bokem, budeme je potřebovat na vrchní úpravu. Pak smícháme všechny ostatní suroviny na krém, kromě smetany ke…
BOŽSKÝ DEZERT PANNA COTTA
Potřebné ingredience
Suroviny: 500 ml čerstvé smetany ke šlehání, 100 g jemného krystalového cukru, 8-10 g želatinových plátků, 1 deci mléka.
Postup přípravy
Postup:
Nejdříve namočíme želatinové plátky do studené vody. Ohřejeme smetanu-nevaříme a přidáme cukr. Rozmočené plátky želatiny necháme rozpustit v teplém mléce a…
KYNUTÉ KOLÁČKY S NUTELOU A PLÁTKY MANDLÍ
Potřebné ingredience
Suroviny na kynuté těsto: 2,5-3 čtvrtlitrové hrníčky hladké mouky, špetka soli, 2 lžíce moučkového cukru, 1 hrnek vlažného mléka, 1 deci slunečnicového oleje, 1-2 PL bílého jogurtu, 1 celé vejce, 1 žloutek, ½ kostky čerstvého droždí (21 g), 1 lžička cukru do kvásku, 1 PL rumu pro zlehčení těsta i zvýraznění chuti. Suroviny na náplň a zdobení povrchu koláčků: oříšková nutela, nebo jiný podobný krém, 2 PL mandlových plátků, 2 PL máslové drobenky, 1 rozšlehané vejce na potření.
Postup přípravy
Postup:
Do mísy vložíme všechny předepsané suroviny, včetně předem připraveného kvásku a zaděláme vláčné těsto.
Slabě ho poprášíme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a…
NADÝCHANÉ BUCHTIČKY S POVIDLY
Potřebné ingredience
Suroviny na kynuté těsto: 300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, špetka soli, ¼ l vlažného mléka, 3 lžičky moučkového cukru, 8-9 lžic oleje, 2 žloutky, ½ kostky čerstvého droždí. Suroviny-náplň: Švestková povidla smíchané s rumem a strouhaným perníkem (perník nemusí být).
Postup přípravy
Postup – kvásek: Z předepsaných suroviny do misky oddělíme trochu teplého mléka, cukru a hladké mouky, přidáme droždí a zamícháme. Přikryjeme na 10-15 minut a necháme vzejít…
CHUTNÉ KAKAOVÉ KOSTKY S KOKOSOVÝM KRÉMEM
Potřebné ingredience
Suroviny: 330 g hladké mouky, 180 g jemného krystalového cukru, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 2-3 PL kakaa (podle barvy), 250 ml mléka, 175 ml oleje, 2 vejce. Krém: 125 g másla, 1 PL krystalového cukru, 1 PL moučkového cukru 1 sáček vanilkového cukru, 600 ml mléka, 2 sáčky kokosového pudinku, 1 vanička tvarohu, 4 PL kokosu, rum (nemusí být). Ostatní suroviny: Kokos na zasypání naplněného moučníku, popřípadě džem.
Postup přípravy
Kakaový korpus s bílým kokosovým krémem, vše pokryté vrstvou kokosu a dobře zaležené-vznikne měkký, lahodný a voňavý zákusek.
Postup-těsto:
Smícháme mouku s kakaem a…
VLÁČNÝ ŠTRŮDL S TVAROHEM A JABLEČNOU NÁDIVKOU
Potřebné ingredience
Suroviny na kynuté těsto: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 50 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru 250 ml vlažného mléka, 8 PL oleje, 1 plátek měkkého másla, 1 celé vejce, 2 žloutky, 1 PL zakysané smetany, nebo bílého jogurtu, ½ kostky čerstvého droždí, špetka soli. Suroviny na tvarohovou náplň: 2 kostky tvarohu, 3-4 PL moučkového cukru (dle chuti), 1 sáček vanilkového cukru, 2 žloutky, ½ sáčku pudinkového prášku, špetka strouhané citronové kůry. Suroviny na jablkovou náplň: 250 g jablek, 50 g cukru-jemného krystalu, 1 vanilkový cukr, 1-2 PL horké vody, 1 PL rozinek předem naložených v rumu. Ostatní suroviny: 1 sáček vanilkového skořicového cukur, nebo 1 sáček vanilkového cukru, prášková skořice, sekané vlašské ořechy (nemusí být), strouhanka nebo drcené piškot, rozpuštěné máslo na potření závinů.
Postup přípravy
Chutný, do zlatava upečený závin z kynutého těsta, vydrží dlouho vláčný.
Postup-jablečná náplň:
Jablka pokrájená na plátky posypeme oběma cukry, zalijeme horkou vodou,…
OVOCNÉ ČOKOLÁDOVÉ ŘEZY S JOGURTOVOU NÁPLNÍ
Potřebné ingredience
Suroviny: 150 g polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 120 g másla, 100 g hořké čokolády, 2 vejce, ½ sáčku kypřícího prášku, ½ sáčku čokoládového pudinku, malá špetka soli, 1-2 lžičky rumu. Jogurtová náplň: 400 g bílého jogurtu /2 kelímky/, 1 PL hladké mouky,1 sáček vanilkového nebo kokosového pudinku, 100 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 vejce. Ostatní suroviny: 250-300 g okapaných a rozpůlených švestek.
Postup přípravy
Čokoládový moučník ochucený švestkami je v kontrastním spojení bílé jogurtové náplně chutný i osvěžující zároveň.
Postup:
Čokoládu rozpustíme i s máslem nad párou a…
ZAPLÉTANÝ KŘEHKÝ ZÁVIN S PŘÍDAVKEM JOGURTU
Potřebné ingredience
Suroviny: 200 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, ½ sáčku kypřícího prášku, 100 g chladného másla, 2 žloutky, 2 PL bílého jogurtu, nebo zakysané smetany, malá špetka soli. Náplň: libovolná.
Postup přípravy
Závin nemusí být jen zarolovaný nebo přeložený, ale také zaplétaný. A není to o nic víc pracné, než ty první dvě jmenované techniky-navíc skvěle vypadá.
Postup:
V míse…
JEMNÉ TVAROHOVÉ KOLÁČKY S OSTRUŽINOU
Potřebné ingredience
Suroviny na linecké těsto: 200 g hladké mouky, 120 g másla, 60 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, ½ sáčku kypřícího prášku, 2 žloutky, Tvarohová náplň: 250 g tvarohu, 3-4 PL moučkového cukru, ½ sáčku vanilkového pudinku, 1 celé vejce, 2 bílky, ½ lžičky strouhané citronové kůry.
Postup přípravy
Linecké těsto poskytuje hodně možností pro sladké pečení a tento moučník je jednou z mnoha variant. Příprava je snadná a rychlá, vykrajované koláčky se dají okamžitě konzumovat,…
VELMI JEMNÉ MAJOLKOVÉ BUCHTIČKY S TVAROHOVOU NÁPLNÍ
Potřebné ingredience
Suroviny na kynuté těsto: 400 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 100 ml majolky (1 sáček tradiční majonézy), 250 ml vlažného mléka, 1 celé vejce, 2 žloutky, malá špetka soli, 20-30 g čerstvého droždí, olej nebo máslo na potření buchet i plíšku.Tvarohová náplň: 1 kostka baleného tvarohu, 1 sáček vanilkového cukru,1/2 sáčku vanilkového pudinku, 2-3 PL moučkového cukru (sladíme, jak jsme zvyklí), strouhaná citronová kůra, 1 žloutek, hrst rozinek nebo brusinek, předem naložených v rumu.
Postup přípravy
Díky majolce, která nahrazuje tuk v kynutém těstě, jsou buchtičky velmi jemné a vláčné. Kdo je má rád bohatě naplněné, může všechny suroviny do tvarohové náplně zdvojnásobit.
…