CHUTNÝ ŠTRŮDL S HRUŠKAMI, SKOŘICÍ A ČOKOLÁDOU
Potřebné ingredience
Suroviny: 1 balíček listového těsta, 1 vejce na potření. Náplň: 4 hrušky (oloupané a nakrájené na kostičky), 2 polévkové lžíce moučkového cukru, 1 sáček vanilkového skořicového cukru, tabulka hrubě nasekané čokolády, plátky mandlí. Ostatní suroviny: 1 bílek na potření závinu, 1/2 polévkové lžíce krystalového cukru na posypání závinu před pečením.
Postup přípravy
Štrůdl s hruškami není sice tak častý, jako jablkový, ale o to větší je pak pochutnání.
Postup:
Listové těsto rozdělíme na 2 díly, které rozválíme a naplníme hruškovou…
PIŠKOTOVÉ KOSTKY PLNĚNÉ ŠLEHAČKOU, ZDOBENÉ OŘÍŠKEM
Potřebné ingredience
Suroviny na těsto: 4 vejce (nejprve se zváží i se skořápkou a jejich hmotnost bude stejná pro mouku a cukr), polohrubá mouka (stejná váha čtyř vajec), jemný krystalový cukr (stejná váha čtyř vajec), 1 sáček vanilkového cukru, ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva, malá špetka soli do bílků, 4 polévkové lžíce studené vody. Suroviny na náplň: 1 kelímek smetany ke šlehání, 1 sáček želatínového přípravku smetafix od dr. Oetkera. Ostatní suroviny: Půlky nebo čtvrtky vlašských ořechů na ozdobení, strouhaná čokoláda, malá hrst kokosu.
Postup přípravy
Léty osvědčené cukrářské pravidlo říká: Jakou hmotnost mají celá vejce i se skořápkou, tolik navážíme mouky a také cukru.
Postup-těsto:
Zvlášť se ušlehají bílky se…
Tvarohové řezy
Potřebné ingredience
Těsto: vejce, hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 2 hrnky hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanikový cukr, 1 hrnek mléka. Dále: kakao. Krém: 1/2l mléka, 2 vanilkové pudinky, cukr podle chuti, 2 tvarohy), rum podle chuti, 1/2 másla. Poleva: 2 zakysané smetany, 1 čokoláda na vaření.
Postup přípravy
Na těsto umixujeme dohladka vše mimo kakaa. Na pečící papír nalijeme větší půlku těsta. Do druhé půlky zamícháme kakao a nalijeme na světlé těsto. Upečeme při 180-200°C asi 15…
Šalamoun - vařené jednoduché a rychlé řezy
Potřebné ingredience
A: hrnek vody, 2 hrnky cukru, 3 lžíce kakaa, 1 máslo. B: hrnek hladké mouky, hrnek polohrubé mouky, 3 vejce, 1 prášek do pečiva
Postup přípravy
Všechny suroviny A dáme do hrnce a na mírném ohni necháme rozpustit a spojit do řídkého hmoty. Odlijeme hrnek směsi a odložíme stranou na konečné zdobení. Pro zpestření můžeme do…
Řezy s jogurtem a ovocem
Potřebné ingredience
Těsto: 4 vejce, 80 g cukru moučka, 100 g polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce oleje, prášek do pečiva ............................................. Krém: 1 velký kelímek bílého jogurtu, 100 g cukru moučka, 1 želatina na nepečený dort, 1 šlehačka ........................................... Ostatní: cca 200 g ovoce (maliny, borůvky, jahody, rybíz...), na ozdobu: ledové kaštany, čokoláda nebo granko.
Postup přípravy
Ušleháme bílky. Všechny ostatní suroviny na těsto vyšleháme, přidáme bílky a pečeme na menším plechu s pečícím papírem cca 180°C 10-15min.
Šlehačku vyšleháme. Vedle v míse…
KAKAOVÝ LINECKÝ KOLÁČEK S TVAROHEM, HRUŠKOU, ČOKOLÁDOU…
Potřebné ingredience
Suroviny na těsto: 215 g hladké mouky, 25 g tmavého kakaa, ½ kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva, 90 g jemného krystalového cukru, 95 g másla, 1 celé vejce, 1 žloutek. Suroviny na náplň: 250 g jemného tvarohu (ve vaničce), 75 g jemného krystalového cukru, 1 celé vejce. Ostatní suroviny: 50 g hrubě nasekané čokolády, 2 oloupané a na kostečky nakrájené hrušky, hrst plátků mandlí.
Postup přípravy
Kakaové linecké těsto, čokoláda, hruška a mandle tvoří dohromady velmi dobré chuťové spojení.
Postup:
Ze všech surovin vypracujeme těsto a na 30 minut necháme odležet v…
Borůvkové tvarohové řezy
Potřebné ingredience
Korpus: 6 vajec, 120 g cukru moučka, 110 g polohrubé mouky, 2 PL kakaa. Krém bílý: 500 g tučného tvarohu v alobalu, 200 g zakysané smetany, 4 PL cukru moučka. Krém borůvkový: 2 hrsti mražených borůvek (nebo borůvkový kompot), 500 g bílého jogurtu Hollandia, 250 g tvarohu ve vaničce, cukr moučka dle chuti (asi 4 PL), 1 želatinový ztužovač za studena. Dále: 1 čiré dortové želé.
Postup přípravy
Celá vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny, lehce vmícháme prosátou mouku s kakaem a těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech 30 x 40 cm. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C…
LEHKÝ, DOMÁCÍ PIŠKOTOVÝ MOUČNÍK SE ŠLEHAČKOU A…
Potřebné ingredience
Suroviny na menší korpus: 30 g hladké mouky, 60 g bramborové moučky, 1 kávová lžička kypřícího prášku do pečiva, 90 g krystalového cukru, 3 oddělené žloutky, 3 bílky na sníh, špetku soli do bílků ke šlehání. Suroviny na jahodovou náplň: 3 čerstvé jahody, 1 polévková lžíce moučkového cukru, ½ kávové lžičky citronové šťávy. Ostatní suroviny: ½ kg čerstvých jahod, kelímek smetany ke šlehání, 1-2 polévkové lžíce moučkového cukru.
Postup přípravy
„Malý dortík s velkou parádou“ - tak se dá nazvat tento lehký piškotový moučník, kterému k dokonalé chuti stačí jen vyšlehaná smetana a čerstvé jahody.
Postup-jahodová…
Zdravý mokrý koláč
Potřebné ingredience
2 vejce, 100g jemných ovesných vloček, 100g mletých ořechů, 1 nastrouhané jablko, 4 zralé rozmačkané banány, 200g kokosu, 50g rozpuštěného kokosového oleje, 50g rozpuštěného přepuštěného másla, skořice, popřípadě trochu agávového sirupu
Postup přípravy
Vše smícháme, nalijeme na menší plech (dortové formy) vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170-180°C asi 40min.
muffíny jablečné s ořechy-podle idnes
Potřebné ingredience
Potřebujete: 1 vejce, 250 ml mléka, 150 ml oleje, 240 g třtinového cukru, 360 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 jablka, 2 lžičky skořice, 100 g sekaných vlašských ořechů,
Postup přípravy
Postup přípravy: V jedné misce smíchejte vejce, mléko, olej a cukr. Postupně pak přisypávejte prosátou mouku s práškem do pečiva a vše dobře spojte v těsto. Jablka oloupejte a…