Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

PIŠKOTOVÉ KOSTKY PLNĚNÉ ŠLEHAČKOU, ZDOBENÉ OŘÍŠKEM

0.0
PIŠKOTOVÉ KOSTKY PLNĚNÉ ŠLEHAČKOU, ZDOBENÉ OŘÍŠKEM

Potřebné ingredience

Suroviny na těsto: 4 vejce (nejprve se zváží i se skořápkou a jejich hmotnost bude stejná pro mouku a cukr), polohrubá mouka (stejná váha čtyř vajec), jemný krystalový cukr (stejná váha čtyř vajec), 1 sáček vanilkového cukru, ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva, malá špetka soli do bílků, 4 polévkové lžíce studené vody. Suroviny na náplň: 1 kelímek smetany ke šlehání, 1 sáček želatínového přípravku smetafix od dr. Oetkera. Ostatní suroviny: Půlky nebo čtvrtky vlašských ořechů na ozdobení, strouhaná čokoláda, malá hrst kokosu.

Postup přípravy

Léty osvědčené cukrářské pravidlo říká: Jakou hmotnost mají celá vejce i se skořápkou, tolik navážíme mouky a také cukru.

Postup-těsto:
Zvlášť se ušlehají bílky se studenou vodou a jakmile se vytvoří tuhý sníh, zašleháme do něj třetinu celkového množství cukru.
Žloutky utřete zvlášť v misce se zbylým cukrem do pěny, do které pomalu vmícháváte po částech směs sypkých surovin a sníh.
Těsto se nalije do tukem vytřené a moukou vysypané formy a peče se ve vyhřáté troubě na 180 st. C. asi 40 minut. Korpus necháme vychladit.

Postup-náplň:
Těsně před plněním korpusu se smetana vyšlehá s želatinovým přípravkem dle návodu na sáčku.

Dokončení:
Čerstvě vyšlehaná šlehačková náplň se ihned rozetře na korpus. Náplň je pěkně pevná, neroztéká se a moučník se s ní velmi dobře porcuje-předem ho však necháme zaležet v ledničce.
Před podáváním si plněný piškot můžeme dozdobit dle vlastní fantazie.

Přeji dobrou chuť.

Kdo má rád moučník chuťově výraznější a více vláčnější, doporučuji nejdříve korpus slabě potřít dobrým jahodovým džemem (nebo jiným, podle své volby). Pak přidáme šlehačkovou náplň a dozdobíme dle vlastní fantazie. Třeba jemně posypeme strouhanou čokoládou, malým množstvím strouhaného kokosu, vložíme půlku vlašského oříšku apod.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

P.A.V.L.A 19. 3. 2016, 19:41
(Y) (Y) (Y)
yarkal 20. 4. 2016, 11:11
@P.A.V.L.A (F)
karma75 19. 3. 2016, 14:38
Dávám také do piškotového těsta půlku kypřícího prášku. Ale dávám jen jeden vanilkový cukr do bílků a jeden do žloutků, na každé vejce zarovnanou lžíci hladké a zarovnanou lžíci polohrubé mouky. V tomto receptu je pro mě příliš cukru, ale věřím, že je dobrý. Šlehačková náplň mi ale velmi zaujala, myslíte že by šla použít i jako náplň do rolády? Byla by taková lehká, třeba s kousky ananasu , či jahod. Určitě vyzkouším (Y)
yarkal 19. 3. 2016, 15:30
@karma75 Dobrý den, šlehačkovou náplň mohu určitě doporučit do piškotových rolád, drží skvěle tvar, výborně se krájí a hlavně se neroztéká. (Y) (Y)
evicela 19. 3. 2016, 13:37
tak přesně takto dělala piškot moje maminka,bylo to sladké a těžké, já dělám na radu bývalého kolegy který byl vyuč cukrář- co jedno vejce to 3 lžíce polohr mouky, 2lž cukru a 1lž horké vody, žloutky s cukrem a vodou řádně našlehat, potom prosátou mouku a nakonec tuhý sníh jen zabalovat. Je to výborný lehký piškot a když z něj dělám dort tak ještě přidám do žlouků při šlehání trochu oleje, je pak ještě kypřejší
yarkal 2. 4. 2016, 11:42
@evicela Děkuji za komentář. Pro zdárný výsledek je třeba žloutky velmi dobře vyšlehat do pěny a bílky do pevného sněhu. Cukr stačí přizpůsobit své chuti. Toto vše zajistí nadýchanost a lehkost tohoto piškotového korpusu, kdy většinou ani není třeba přidávat kypřící prášek. Pokud je ale v receptu uváděn, pak je již předem jasné, že těsto nádherně vyskočí, žádné další problémy nevidím. (Y) (Y) (Y)
krišon 19. 3. 2016, 8:39
Od kdy se dává do piškotového těsta prášek do pečiva, to je nějaká novinka ...moučník už krapet šlehačky nezachrání, suchý, dusivý
yarkal (upraveno) 2. 4. 2016, 11:44
@krišon Určeno pro Alenu P. (krišon): Kypřící prášek se do piškotových těst dává docela často a nejen v domácím pečení. Je obsažen v mnoha piškotových receptech v kuchařských knihách i specializovaných časopisech o vaření - viz poslední vydání vynikající KNIHOVNIČKY RECEPTŮ č. 3/2016 s názvem "Nejlepší piškotové". (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie