BÁJEČNÉ TIRAMISU KULIČKY
Potřebné ingredience
130 g cukrářských piškotů (nejlépe Savoiardi), 150 g mascarpone, 40 g moučkového cukru, 40 ml silné neslazené kávy, tmavé práškové kakao, kokosová moučka na obalení, nutela pro naplnění (nemusí být).
Postup přípravy
Do misky vložíme mascarpone, vlijeme studenou kávu, dosladíme moučkovým cukrem a dobře promícháme. Zvlášť rozdrtíme piškoty a přidáme je do mascarponové směsi. Vše řádně spojíme,…
LINECKÉ KOLÁČKY s jahodami a žloutkovou náplní
Potřebné ingredience
Ingredience na světlé těsto: 250 g hladké mouky, 4 g kypřícího prášku do pečiva, 100 g cukru, ½ sáčku vanilkového cukru, 100 g másla,1 celé vejce (střední velikost), strouhaná citronová kůra z jednoho bio citronu, malá špetka soli. Ingredience na kakaové těsto: 225 g hladké mouky, 25 g kakaového prášku, 4 g kypřícího prášku do pečiva, 100 g cukru, ½ sáčku vanilkového cukru, 100 g másla, 1 celé vejce (střední velikost), strouhaná citronová kůra z jednoho bio citronu, malá špetka soli. Ingredience na žloutkovou náplň: 500 ml horkého plnotučného mléka, 60 g kukuřičné moučky, 50 g krystalového cukru, 3 žloutky. Ostatní ingredience: Čerstvé nebo kompotované jahody, pevně vyšlehaná smetana na ozdobení, popř. strouhaná čokoláda.
Postup přípravy
Postup práce-těsto: Máslo pokojové teploty utřeme s cukrem, přidáme vejce a hmotu dobře spojíme. Přimícháme mouku, zbytek surovin, vypracujeme nízký bochánek těsta, který zabalíme…
RICOTTOVÉ TROJÚHELNÍČKY ve sladké variantě
Potřebné ingredience
150 g hladké mouky, 200 g hustého ricottového sýru, 100 g měkkého másla, 1 KL kypřícího prášku, 1 KL vanilkového cukru, 1 celé vejce, jemný krystalový cukr na obalování, 1 žloutek a trochu mléka na potření.
Postup přípravy
Máslo utřeme s vejcem, ricottou a vanilkovým cukrem. Přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a těsto necháme 30 minut odpočívat.
Potom na pomoučené desce rozválíme plát…
MÁSLOVÉ CUKROVÍ S MEDEM-velmi měkké a křehké
Potřebné ingredience
400 g hladké mouky, 40 g kvalitního kakaa, 200 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 15 g tekutého medu, 275 g másla pokojové teploty, 2 celá vejce, strouhaná kůra z jednoho bio pomeranče.
Postup přípravy
Máslo, cukr a med šleháme alespoň 10-15 minut, jedno po druhém vmícháme vejce, vanilkový cukr, kůru a trochu smíchané mouky s kakaem, kterou pak postupně přidáváme. Těstem…
DVOUBAREVNÁ VALENTÝNSKÁ SRDÍČKA
Potřebné ingredience
Ingredience na světlé těsto: 250 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, malá špetka soli, 125 g studeného másla, 1 menší vejce. Ingredience na tmavé těsto: 230 g hladké mouky, 20 g tmavého, kvalitního kakaa (neslazeného), 75 g moučkového cukru, malá špetka soli, 125 g studeného másla, 1 menší vejce. Dále potřebujeme nízký plech s pečícím papírem a různé velikosti srdíčkových formiček.
Postup přípravy
Vypracujeme obě těsta, zabalíme do fólie a necháme 30 minut v ledničce.
Těsta postupně vložená mezi dva pečící papíry vyválíme, připravíme srdíčka dle návodu v obrázkové…
NEPEČENÉ ČOKOLÁDOVÉ KOSTKY s oříšky a kandovaným ovocem
Potřebné ingredience
Ingredience: 200 g tmavé hořké čokolády, 170 g kondenzovaného slazeného mléka, 30 g másla, špetka soli, lžíce rumu, lískové oříšky (samostatné, nebo míchané), kandované ovoce, rozinky (nebo jiné sušené ovoce).
Postup přípravy
Nad párou rozpustíme v nádobě nasekanou čokoládu s máslem, vmícháme sůl a odložíme bokem malinko schládnou.
Hmotu můžeme připravit i se sekanými oříšky. Ještě do vlahé…
BRAZILSKÉ MÁSLOVÉ KULIČKY
Potřebné ingredience
Ingredience na kokosové kuličky: 397 g sladkého kondenzovaného mléka, 30 g másla, 40 g kokosové moučky, hřebíček na ozdobu. Ingredience na kakaové kuličky: 200 g sladkého kondenzovaného mléka, 15 g másla, 10 g kvalitního neslazeného kakaového prášku, drobné čokoládové zdobení na obalení kuliček, malé papírové košíčky pro uložení cukroví.
Postup přípravy
Postup práce-kokosové kuličky:
Do máslem vymazaného kastrolku vlijeme mléko, přidáme máslo s kokosem a na mírném ohni stále promícháváme, až se hmota spojí a odděluje od…
KŘEHKÉ MEDOVÉ MADLENKY podle francouzského receptu
Potřebné ingredience
120 g hladké mouky, 80 g jemného krystalového cukru, 100 g vlahého másla, 1 PL medu, ½ sáčku kypřícího prášku, 2 celá vejce (střední velikost), vanilka (na špičku nože), skořice (na špičku nože), malá špetka soli, trochu studeného mléka.
Postup přípravy
Nad párou rozpustíme máslo a bokem necháme schládnout.
V misce smícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, přidáme cukr a sůl.
Dále přidáme předem rozšlehaná vejce s…
DVOUBAREVNÉ JARNÍ KYTIČKY
Potřebné ingredience
Ingredience-světlé těsto: 200 g hladké mouky, 80 g másla, 80 g jemného krystalového cukru, 4 g kypřícího prášku do pečiva, 1 celé vejce střední velikosti, špetka soli. Ingredience-kakaové těsto: 180 g hladké mouky, 20 g kakaového prášku, 80 g másla, 80 g jemného krystalového cukru, 4 g kypřícího prášku do pečiva, 1 celé vejce střední velikosti.
Postup přípravy
Postup práce:
Zpracujeme těsta z obou surovin (každé zvlášť), zabalíme do fólie a na 30 minut uložíme do ledničky.
Odebíráme po částech, vyvalujeme válečky o průměru 1 cm,…
DVOJBAREVNÉ KOKOSOVÉ KULIČKY-nepečené
Potřebné ingredience
Ingredience: 350 g mascarpone, 200 g moučkového cukru, 250 g kokosové moučky + na obalení kuliček, 2 PL nutely, 4- 5 ks oplatků, 30-35 lískových oříšků.
Postup přípravy
Postup práce:
Oplatky rodrtíme, nebo rozmixujeme a smícháme s mascarpone, přidáme cukr, kokos a dobře ručně promícháme.
Směs rozdělíme na 2 díly do dvou misek.
V jedné…