Rajčatová polévka s pohankou
Potřebné ingredience
1 plechovka krájeným rajčat (400g), asi 100g passaty, stroužek česneku, kousek celeru, 1 mrkev, olej, 200g bílého vína, 750g vývaru, sůl, pepř, petrželka, miska vařené pohanky, ev. cukr
Postup přípravy
Na oleji orestujeme kousky mrkve a celeru, po chvíli přidáme i plátky česneku. Přilijeme víno, necháme vyvařit. Přidáme rajčata, osolíme, opepříme, přiklopíme a vaříme do změknutí…
Rajčatová polévka s nočky
Potřebné ingredience
1 mrkev, 2 řapíky celeru, 1 stroužek česneku, 1 - 2 lžíce cukru, 2 lžíce balzamika, 1 plechovka rajčat, 500 - 700g vývaru, sůl, pepř, olej, bazalka. Noky: 125g ricotty, 100g parmazánu, 80g hladké mouky, 1 vejce, sůl, petrželka
Postup přípravy
Na oleji orestujeme mrkev a celer, ke konci přidáme česnek a cukr. Až cukr zkaramelizuje, přilijeme ocet a vaříme 2- 3 minuty. Přidáme rajčata, vývar, bazalku, osolíme, opepříme a…
Pórková nebo květáková s kápáním
Potřebné ingredience
Máslo, hladkou mouku, 1pórek nebo květák, masox, kmín , sůl, vejce, mouka
Postup přípravy
Na másle udělat z 1lžíce hl.mouky trošku svetlé jíšky...pórek nakrájet na tenká kolečka nebo květák na malinké růžičky, hodit na jíšku a chvilinku usmažit, osolit, špetka kmínu,…
Fazolová polévka
Potřebné ingredience
200 - 250g bílých fazolí, sůl, pepř, 500g vývaru, 1 stroužek česneku, 200g krájených rajčat, 1 - 2 mrkev, 2 řapíky celeru, 100g klobásy
Postup přípravy
Fazole přes noc namočíme, druhý den scedíme. Kousky klobásy nasucho orestujeme a vyjmeme bez tuku. Na zbylém tuku orestujeme kousky mrkve a celeru, přidáme česnek a zalijeme…
Vločkovo-sýrové knedlíčky do polévky
Potřebné ingredience
jemné vločky, eidam nebo gouda, sůl, pepř, česnek, petrželka, vejce, hrubá mouka
Postup přípravy
Vypracujeme celkem tuhé těsto, vyválíme knedlíčky a zavaříme v polévce.
Dýňová polévka
Potřebné ingredience
2 menší cibule, dýně Hokaido, máslo, 1l kuřecí vývar,pepř, sůl,zakysaná smetana,dýňový olej
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle.Pridame na větší kousky nakrájenou dýni,(oloupanou a zbavenou jadyrek i dužiny)chvíli osmažíme spolu s cibulkou.Zalijeme kuřecím…
Cuketová krémová polévka
Potřebné ingredience
olivový olej, sůl, pepř, 500g vývaru, 500g malých cuket na půlkolečka, 3 lžíce parmazánu, 50g šlehačka, 1 stroužek česneku, bazalka, ev. lžíce mascarpone
Postup přípravy
Na oleji krátce orestujeme necelou třetinu osolené cukety - aby zůstala křupavá - a vyjmeme. Na zbylém oleji orestujeme zbytek cukety, po chvíli přidáme česnek, bazalku, sůl a…
Dýňová polévka Hokaido
Potřebné ingredience
1 dýně Hokaido, 1 velká cibule, 3 brambory, 1/3 feferonky nebo chilli papričky, 2 stroužky česneku, 2 kostky Masoxu, 2 lžičky kari, 200 ml kokosového mléka (dávám obyčejné nebo šlehačku), sekané bylinky (bazalka, tymián, šalvěj...)
Postup přípravy
Dýni omyjeme a celou pokrájíme na kostky, přidáme feferonku, pokrájenou cibuli a brambory, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Rozmixujeme tyčovým mixérem a propasírujeme. Přidáme…
Krémová česnekovo-fazolová
Potřebné ingredience
asi 2 hrsti vařených bílých fazolí, 500g vývaru, 200 - 300g mléka, sůl, 5 stroužků česneku, olej, 4 malé brambory, 100ml šlehačky, bazalka
Postup přípravy
Do vývaru a mléka dáme vařit na kousky brambory, 4 stroužky česneku a sůl. Po a 5 - 10 min. přidáme fazole a vaříme do změknutí brambor. Přidáme bazalku, rozmixujeme, přidáme…
Polévka z červené čočky
Potřebné ingredience
150 - 200g červené čočky, 1 stroužek česneku, 200g krájených rajčat, tuhá část z kokosového mléka, cca 4 větší mrkve, mletý koriandr, skořice, sladká paprika, sůl, pepř, kurkuma, kmín, 750g vývaru, olej
Postup přípravy
Na oleji orestujeme kousky mrkve, přidáme koření a česnek a krátce orestujeme. Přidáme čočku, rajčata, kokosové mléko, vývar, sůl a pepř. Necháme vařit do změknutí, poté…