VYNIKAJÍCÍ LIKÉR Z LEDOVÝCH KAŠTANŮ
Potřebné ingredience
250 ml šlehačky,1 SALKO(já dávám slazené),3 čokoládky-ledové kaštany,4 kostičky hořké čokolády,1/2 l rumu (rumu může být i méně,jak komu vyhovuje)
Postup přípravy
Šlehačku vylijeme do hrnce a přidáme čokoládu a nalámané tyčinky ledových kaštanů. Za stálého míchání povaříme-necháme chvíli probublat. Poté sejmeme z plotny, necháme vychladnout…
Vaječný koňak (výborný, krémovitý)
Potřebné ingredience
4 žloutky, 1 vanilkový cukr, 17 dkg cukru moučky, 1 slazené kondenzované mléko SALKO, 1 sklenka polotučného mléka, rum - množství dle vlastního uvážení na dochucení, přidává se až po vychladnutí, neprochází tepelnou úpravou
Postup přípravy
Uvedené suroviny smícháme, vložíme do horké vodní lázně a na sporáku za stálého míchání zahříváme, hmota mírně zhoustne. Když při zkoušce teploty hmoty cítíme, že nás už pálí …
POMERANČOVÝ DŽUS - LÉTY PROVĚŘENÝ
Potřebné ingredience
4 pomeranče,1 citron,3,5 dkg kyseliny citronové,1 kg cukru,voda
Postup přípravy
Nejprve pomeranče a citron omyjeme,nejlépe vydrbeme drátěnkou,aby jsme je zbavily případných chemických prostředků,protože je budeme krájet i s kůrou.Nakrájíme je tedy na kostičky…
Ranní kafíčko :-)
Potřebné ingredience
Budeme potřebovat oblíbený hrneček, lžičku, konvici (rychlovarnou nebo klasickou, na sporák - můžeme nahradit malým kastrolkem), vodu, cca lžičku kávy (rozpustná, "turek" - podle chuti), 1-2 lžičky cukru (ale nemusí být nebo může být i víc, opět podle chuti), trochu mléka nebo smetany na zjemnění chuti (opět dle chuti, také nemusí být, chceme-li mít kávu černou).
Baileis aneb vaječný koňak bez vajec
Potřebné ingredience
2ks slazeného salka, 2ks šlehačka nebo hodně tučná smetana(je to jemnější,ale můžete dát i 12% nebo tu rostlinou), 0,5l rumu (tady se množství meze nekladou) a pokud by bylo moc řídké,stačí uvařit hustý karamelový puding a rozmixovat
Postup přípravy
Nesnáším takový ten klasický vaječný koňak který vám slepí pusu jako lepidlo a tak už několik let dělám tuhle děsně kalorickou bombu na vánoce.Ale co je to jednou za rok tak si…
VÁNOČNÍ PUNČ - nejúžasnější nápoj vánoc
Potřebné ingredience
750 ml černého čaje ( já dala ovocný černý rybíz ), 1/2 l červeného vína, 2 dcl rumu, 20 dkg cukru, skořice, hřebíček, 3 pomeranče, 1 citron
Postup přípravy
Svaříme si v trošce vody skořici a hřebíček a vlijeme to do uvařeného čaje. Přidáme cukr, víno, rum, šťávu ze 2 pomerančů a 1/2 citronu.
Už jen ohříváme, nevaříme!!!! Přidáme…
Karamelovo kokosový likér
Potřebné ingredience
kokos,Salko mléko,Tatra mléko,vanilkový cukr,rum
Postup přípravy
uvaříme pomalu salko na karamel(asi 2hod.),dáme si do kastrolku 4pol.lžíce kokosu a osmahneme (jen trochu,aby nezhnědl),zaliju tatrou a nechám 24hod.luhovat v lednici.Druhý den si…
BEZOVÝ SIRUP
Potřebné ingredience
40 květů černého bezu 4 litry vody Kyselina citronová (balíček 100g) 4 kg cukru
Postup přípravy
Natrháme mladé květy černého bezu, nejlépe někde u lesíčka, kde se nepráší z cesty. Vhodné je sirup dělat v květnu, aby déšť nespláchl pyl a sirup byl hezky aromatický a silný!…
BEZOVÁ ŠŤÁVA sirup - RYCHLÁ JEDNODUCHÁ A DOBROUČKÁ
Potřebné ingredience
NA JEDNU DÁVKU: 20 KVĚTŮ Z ČERNÉHO BEZU, 5 DKG KYSELINY CITRONOVÉ, 2 KG CUKRU, 3 CITRONY, 1,5 LITRU VODY
Postup přípravy
NATRHANÉ KVĚTY PROPLÁCHNEME A DÁME S 1,5 LITREM VODY A S JEDNÍM NA KOLEČKA NAKRÁJENÝM CITRONEM NA 24 HODIN VYLOUHOVAT.
DRUHÝ DEN PŘECEDÍME ( JÁ VYMAČKÁM PŘES PLÍNU), NALEJEME…
co dokáže kapka mléka v kafi
Potřebné ingredience
mléko, kafčo, foťák (...a schopnost zachytit jedinečnost okamžiku)