Bezlepkový kynutý "houskový" knedlík
Potřebné ingredience
200g bezlepkové mouky Jizerka (může být i jiná, pak to ale chutná po kukuřici, sóji atd.), 1 kávová lžička soli, 150ml vlažného mléka, 2 polévkové lžíce oleje, 1 vejce (když se nedá, není to tak žluté a hůře se to k sobě lepí) 1/2 kávové lžičky guarové gumy, 1/2 sáčku droždí (použila jsem to s modrou vlaštovkou - francouzské) 1/2 lžičky cukru (aby se mohl udělat hezký kvásek) 2 lžíce pohankových pukanců (já je měla doma, tak jsem dala tohle) nebo neochucených burisonů nebo namočeného bezlepkového pečiva.
Postup přípravy
Nejprve do vlažného mléka vsypeme droždí a cukr, zamícháme a necháme chvíli pracovat. V míse si zamícháme pukance (burisony nebo pečivo) s moukou, guarovou gumou, vejcem, olejem…
Bezlepkové preclíky, tyčinky a jiné
Potřebné ingredience
100g bezlepkové mouky Jizerka, 100g tuku (Hera, Stela, ...), 100g taveného sýru bez příchuti (Smetanito, Apetito,...), 2 vejce (1do těsta a druhé na potírání - lépe bílek do těsta a žloutek na potření), 1 čajová lžička soli, 1 čajová lžička kypřícího prášku (nejlépe Dr. Oetker) můžeme přidat 3 stroužky prolisovaného česneku (dle chuti, pro děti asi méně) na posypání - lněné a sezamové semínko, amarant, kmín, hrubozrnná sůl, mák ....
Postup přípravy
Suroviny smícháme, nejlépe šlehačem, když se nechce těsto spojit, tak doděláme rukama.
Těsto dáme asi na hodinku odležet do ledničky.
Pak vyválíme asi na 3-5mm silné pláty…
Maminčiny dalamánky
Potřebné ingredience
250 ml vody, 3/4 kostky čerstvého droždí, 1 lžičku cukru, 350 - 400 g bezlepkové mouky 1:1 Mantler a Jizerka, 3 lžíce oleje, 1 lžička soli, kmín, semínka (sezam, slunečnice, ...)
Postup přípravy
Ve vodě rozpustíme cukr, přidáme droždí a necháme chvíli vzkypět. Pak přidáme lžičku soli, olej a bezlepkové mouky. Elektrickým hnětačem umícháme nepříliš husté těsto, do které…
Lněný chléb
Potřebné ingredience
350 g Jizerky, 2 pol. lžíce pohankových klíčků, 80 g pohankové mouky, 2 pol. lžíce Promix FORTE, 300 ml vody, 50 ml mléka nebo podmáslí, 3 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžíčka cukru, 9 g soli, 1 pol. lžíce chlebového koření, 1 sáček sušeného droždí, 2 pol. lžíce lněných semínek
Postup přípravy
Do pečící nádoby nejprve nalijeme vodu, mléko nebo podmáslí, olej, ocet a nasypeme sůl a cukr. Nahoru nasypeme všechny sypké přísady - mouku, pohankovou mouku, Promix FORTE,…
Jizerský chléb - světlý
Potřebné ingredience
500 g směsi Jizerka, 300 ml vody, 50 ml mléka, 3 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžíčka cukru, 9 g soli, 1 sáček sušeného droždí. Můžeme přidat libovolná semínka - lněná, slunečnicová, dýňová. Pro zjemnění můžeme přidat lžíci sušeného mléka a lžíci másla.
Postup přípravy
Vyjmeme pečící nádobu z pícky, nejprve vlijeme všechny tekutiny - vodu, mléko, olej, ocet. Pak přisypeme sůl a cukr. Můžeme přidat také sušené mléko a rozpuštěné máslo. Sypké…
Houstičky
Potřebné ingredience
300 g mouky Mantler, 140 ml vody, 140 ml mléka, 1 čajová lžička sušeného droždí, 1 lžíce cukru, 15 g másla, 1 lžíce sušeného mléka, l lžička soli
Postup přípravy
Do vlažného mléka a vody přidáme cukr a sušené droždí. Počkáme chvíli až droždí vzkypí a přidáváme postupně sušené mléko, sůl, máslo a postupně vmícháme bezlepkovou mouku Mantler.…
Bezlepkový chleba
Potřebné ingredience
0,5 kg mouky (smíchat alespoň dva druhy, může být i podíl kukuřičné, pohankové nebo rýžové), 450 ml vody (nebo 1/2 vody a 1/2 mléka), 1 káv. lžičku soli, 3 pol. lžíce oleje, 2 pol. lžíce octa (nebo citronové šťávy), 1 pol. lžíce cukru, 1 a pů1 sáčku sušeného droždí, 1 velká hrst rýžových burisonů, 1 kávová lžička chlebového koření.
Postup přípravy
Do pečící nádoby vlijeme vlažnou vodu, přidáme sušené droždí, cukr, sůl, ocet, olej, dále mouku a koření. Nastavíme program Gluten frei a zmáčkneme Start. Lopatka okamžitě začne…
Dhal Curry / žlutá čočka po indicku/
Potřebné ingredience
225 g žluté čočky, 2 brambory, 1 velká cibule, 1 paprika, 4 rajčata, stroužek česneku, zázvor, kurkuma, kmín, kari, sůl, máslo /olej/
Postup přípravy
V 850 ml vody smíchané se lžičkou zázvoru, kurkumy, kmínu a mořské soli vaříme 225 g čočky 5 minut, pak přidáme na drobno nakrájené brambory a vaříme dalších 5-10 minut.
BEZLEPKOVÉ ČTYŘBAREVNÉ ŘEZY S OVOCEM
Potřebné ingredience
4 VEJCE, 4 LŽÍCE MOUČK.CUKRU,4 LŽÍCE KUKUŘIČNÉ POLOHRUBÉ MOUKY,4 LŽIČKY ROZPUŠTĚNÉHO MÁSLA. NA KRÉM:700G MĚKKÉHO TVAROHU,5 LŽIC MOUČK.CUKRU,360ML ŠLEHAČKY, 1 ZTUŽOVAČ ŠLEHAČKY,2LŽÍCE CITRON.ŠTÁVY,50G MLÉČNÉ ČOKOL. -ŽELÉ. 1 VITACIT JAHODOVÉ,1 PUDINK VANILK.1 JAHOD.PUDINK,TROCHU MOUČ.CUKRU ) NEMUSÍ BÝT ) 500ML VODY.OVOCE
Postup přípravy
POSTUP: PRVNÍ UŠLEHÁM SNÍH Z BÍLKŮ,PAK VMÍCHÁM ŽLOUTKY,CUKR,POSTUPNĚ MOUKU A VLAŽNÉ MÁSLO.TĚSTO NALIJU DO VYMAZANÉ A VYSYPANÉ FORMY KUKUŘIČNOU MOUKOU A PEČU TAK NA 170 STUPNŮ.
…
Bezlepkový dort Čert
Potřebné ingredience
Korpus: 3 vejce, 3-4 lžíce cukru, 2 vanilkové pudinky Dr.Oetker, 1 lžíce bezlepkové mouky (Jizerka),1/2 kypřícího prášku do pečiva - Náplň: rybízová marmeláda, máslový krém nastavovaný pudinkem, punčovina - Potah: nepravý marcipán z marshmellows bonbonů
Postup přípravy
Dortík byl pro děti k Mikuláši a protože u nás byli známí s bezlepkovou dietou, musel být dortík bezlepku. Kamarádka Lucka mi dala recept:
Na korpus dobře vyšleháme celá…