(recept
si oblíbilo 9 návštěvníků)
Bezlepkový chleba
Potřebné ingredience
0,5 kg mouky (smíchat alespoň dva druhy, může být i podíl kukuřičné, pohankové nebo rýžové), 450 ml vody (nebo 1/2 vody a 1/2 mléka), 1 káv. lžičku soli, 3 pol. lžíce oleje, 2 pol. lžíce octa (nebo citronové šťávy), 1 pol. lžíce cukru, 1 a pů1 sáčku sušeného droždí, 1 velká hrst rýžových burisonů, 1 kávová lžička chlebového koření.
Postup přípravy
Do pečící nádoby vlijeme vlažnou vodu, přidáme sušené droždí, cukr, sůl, ocet, olej, dále mouku a koření. Nastavíme program Gluten frei a zmáčkneme Start. Lopatka okamžitě začne suroviny promíchávat. Těsto zkontrolujeme pohledem, pokud se zdá příliš husté, přidáme trochu vody. Po chvilce míchání otřeme gumovou stěrkou okraje pečící nádoby, od zbytků mouky. Program trvá 2 hodiny. Po zvukovém signálu pečící nádobu s chlebem opatrně vyjmeme a po chvíli vyklopíme. Necháme schládnout. Chleba můžeme naporcovat a uložit do mrazničky, pokud jej chceme uchovat déle než 3 dny.
Tip: do těsta přidejte lžíci sušeného mléka, část tekutiny nahraďte jogurtem, do těsta přidejte lžíci strouhaného tvrdého sýru, nastrouhanou uvařenou bramboru. Těsto bude vláčnější. Přidejte slunečnicová, sezamová, dýňová semínka nebo ořechy. Oregáno zvýrazní chuť chleba. Pohankové klíčky obohatí chleba o vitamíny a rutin. Recept je možné použít i při přípavě chleba v klasické troubě
Tip: do těsta přidejte lžíci sušeného mléka, část tekutiny nahraďte jogurtem, do těsta přidejte lžíci strouhaného tvrdého sýru, nastrouhanou uvařenou bramboru. Těsto bude vláčnější. Přidejte slunečnicová, sezamová, dýňová semínka nebo ořechy. Oregáno zvýrazní chuť chleba. Pohankové klíčky obohatí chleba o vitamíny a rutin. Recept je možné použít i při přípavě chleba v klasické troubě
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé