Játrová omáčka - trochu jinak
Potřebné ingredience
Hovězí nebo vepřová játra, asi 600 g, 2 větší cibule, sůl, drcený kmín, pepř, olej, mouka na zahuštění
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme a osmahneme na oleji do hněda. Přidáme nakrájená játra, osmahneme, přidáme sůl, kmín, zalijeme vodou a vaříme do měkka. Asi polovinu jater i se štávou…
Rodinná svíčková
Potřebné ingredience
Hovězí maso, zelenina pod svíčkovou, máslo, smetana,sůl, nové koření, celý pepř, tymián, bobkový list, špek,ocet, mouka na zahuštění.
Postup přípravy
Hovězí maso si nakládám tři až čtyři dny předem. Klidně i déle. Maso si prošpikujeme špekem, nasolíme a dáme do pekáčku, posypeme kořením a zasypeme zeleninou a zalijeme ředěným…
Kuře na smetaně
Potřebné ingredience
2 kuřecí stehna, 3 bobkové listy, kostka bujónu (já dala slepičí), vodu, sladkou smetanu, malou zakysanou smetanu, sůl, 8 lžiček sladké papriky, jíška
Postup přípravy
Stehýnka si dáme vařit ve vodě s bobkovým listem a bujónem. Asi po půl hodince, kdy je maso měkké, vyndáme a po schladnutí obereme.
Z vývaru vyndáme bobkové listy a…
Sýrová omáčka k těstovinám
Potřebné ingredience
30 dkg tvrdého sýru, 0,5 - 0,75 l mléka, 2 lžíce mouky, 30 dkg kabanosu, pórek, 1 větší cibule, 1 lžička majoránky, 2 - 4 stroužky česneku nebo 4 lžičky česnekové pasty, sůl, olej
Postup přípravy
***Sýr nastrouháme a rozmícháme s mlékem
***Přidáme mouku, jemně nasekaný pórek, česnek, majoránku (se solí opatrně - sýr i kabanos, popř. česneková pasta jsou slané)
***Na…
RAJSKÁ OMÁČKA (pro děti)
Potřebné ingredience
Olej, 2-3 lžíce hladké mouky, 2 rajské protlaky, 1 dřívko skořice, 10 hřebíčků, 5 kuliček nového koření, bobkový list, sůl a cukr (glukopur).
Postup přípravy
1. Rozehřejeme olej, přidáme hladkou mouku a vytvoříme jíšku.
2. Do jíšky dáme rajský protlak a důkladně promícháme.
3. Zalijeme vodou (dle hustoty 1-1,5 l) a povaříme s…
KARI OMÁČKA
Potřebné ingredience
maso, sůl, pepř, kari, mletá sladká paprika, masox, polohrubá mouka a smetana nebo zahuštěné neslazené mléko
Postup přípravy
Na pánvi mírně osmahneme nakrájenou cibulku, přidáme na kostičky či na plátky nakrájené maso, ochutíme solí a pepřem, asi lžičkou kari a půl lžičkou papriky, osmahneme, zalijeme…
Hodolandská omáčka
Potřebné ingredience
Olej,cibule,brambory,kabanos,nebo párky,uvařená vejce,smetana ( sladká nebo zakysaná )velkou nebo 2 malé,zakysaná je podle mne lepší,máslo,hl.mouka,nové koření,bobkový list,sůl,vegeta...
Postup přípravy
Na oleji orestujeme cibulku,přidáme koření,syrové brambory nakrájené na kostky,nakrájený kabanos,chvíli osmahneme,zalijeme vodou a povaříme.Zahustíme,dáme smetanu a nakrájená…
Gulášek s lečem a bramborovou kaší
Potřebné ingredience
3/4 kg vepřové plece, sádlo (olej),2 větší cibule, sůl,pepř,sladká paprika,drcený kmín, 1 kostka masoxu,1 zeleninové steril. lečo, 1 menší protlak, bramborová kaše v prášku.
Postup přípravy
Obšlehnuto z časopisu, pikantnější, výborný!
Na sádle osmahneme cibulku, přidáme maso - do zatáhnutí, sůl-pepř-papriku-kmín, podlijeme, rozdrobíme masox, dusíme do měkka.…
ROZLÍTANÝ PTÁČKY
Potřebné ingredience
HOVĚZÍ NEBO VEPŘOVÉ MASO, 2 VAŘENÁ VEJCE NA TVRDO, 1PÁREK (NBEO BUŘTÍK, NEBO MĚKKÝ SALÁM), KOUSEK ŠPEKU, SÁDLO, 1 CIBULE, 2 LŽÍCE HLADKÉ MOUKY, SLADKÁ PAPRIKA,VOLČESTR NEBO MAGI, MASOX A 1 LŽÍCE KRÉMŽSKÉ HOŘČICE.
Postup přípravy
MASO SI NAKRÁJÍM NA KOSTIČKY. DO KASTROLU SI DÁM ROZPÁLIT SÁDLO A KOUSEK ŠPEKU, NA TO DÁM OSMAHNOUT MASO A PAK PŘIDÁM NAKRÁJENOU CIBULI , NAKRÁJENÝ PÁREK (BUŘT NEBO SALÁM),…
HOUBOVÁ OMÁČKA
Potřebné ingredience
HOUBY (POKUD JSOU SUŠENÉ, NAMOČÍM PŘES NOC, POKUD Z MRAZÁKU, STAČÍ NECHAT ROZMRAZIT A POKUD ČERSTVÉ MŇAM, NENI CO DODAT),1 CIBULE, KOUSEK MÁSLA, HOVĚZÍ MASO,, 2 NOVÁ KOŘENÍ, 2 BOBKOVÉ LISTY, MASOX, 3 LŽÍCE HLADKÉ MOUKY, SMETANU (KTEROUKOLIV)
Postup přípravy
HOUBOVÁ OMÁČKA SE MŮŽE DĚLAT I BEZ MASA, POSTAČÍ JEN MASOVÝ VÝVAR, NEBO VÝVAR Z BUJONU, PAK JE POSTUP STEJNÝ, AKORÁD ŽE NEPŘIDÁTE MASO)
OPRANÉ MASO DÁM VAŘIT DO PAPIŇÁKU A…