Smetanová tvarohová omáčka
Potřebné ingredience
Suroviny: 350 g měkkého tvarohu, 175 ml kysané smetany, sůl, cukr, mletý bílý pepř, 30 g pažitky, místo smetany možno použít jogurt
Postup přípravy
Pracovní postup:
K prolisovanému tvarohu přidáme smetanu, sůl a pepř, trochu cukru a vše dohladka vymícháme. Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou pažitku. Vhodné k bramborům,…
Houbová omáčka
Potřebné ingredience
Suroviny: 1 cibule, 10 zrnek celého pepře, 5 zrnek nového koření, 2 bobkové listy, 2 hrsti předem namočených sušených hub, 2 dl vývaru, 0,5 l smetany, 1-1,5 lžičky hladké mouky, 2 lžičky octa, máslo, tymián
Postup přípravy
Pracovní postup:
Na másle zpěníme cibuli, přidáme koření a houby. Dusíme asi minutu. Podlejeme vývarem a dusíme. Podle potřeby podléváme. Když jsou houby měkké, přilijeme…
Vepřový guláš
Potřebné ingredience
plecko, paprika sladká i pálivá, pepř, sůl, majoránka, česnek, cibule, mouka+voda
Postup přípravy
Opíct cibulku, dát na kousky maso, nechat zatáhnout, osolit, opepřit, nasypat obě papriky, promačkat česnek a zalít vodou. Vařit do změknutí masa, zahustit moukou s vodou. Povařit…
VEPŘOVÉ KOUSKY V KAPIOVÉ OMÁČCE
Potřebné ingredience
vepř.maso,smetana,sterilovaná kapie,vývar,jarní cibulka,petrželka,hladká mouka.
Postup přípravy
maso uvaříme v papiňáku,vývar si schováme.
na másle opražíme cibulku s petrželkou,zalijeme vývarem,zahustíme moukou a ve finále přidáme 3 velké lžíce sterilované kapie.kdo má…
Rychlá svíčková omáčka
Potřebné ingredience
Olej, 1 středně velká cibule, 1 větší nebo 2 menší mrkve, 1 menší nebo půlku větší petržele, kousek celeru (asi jako petržele), 5 kuliček celého černého pepře, 3 kuličky nového koření, 1 velký nebo 2 menší bobkové listy, hovězí maso, 1 smetana ke šlehání, hladká mouka (Místo zeleniny můžete rovnou koupit mraženou zeleninu "pod svíčkovou", prodávají to snad všude. Je to bez práce krájení.)
Postup přípravy
Do hrnce na olej hodíme nahrubo nakrájenou cibuli (stačí na půlkolečka), mrkev na kolečka, petržel, celer, pepř, nové koření a bobkový list.
Smažíme a mícháme, aby se to…
Slovinský guláš se zakysanou smetanou
Potřebné ingredience
1 kg vepř. bůčku nebo krkovičky, 25 dkg cibule, sádlo, sůl, pepř, kmín, hladká mouka, mletá paprika, rajčatový protlak, sardelová pasta (nemusí být), 1/2 l kyselé smetany, zavařené okurky
Postup přípravy
Maso nakrájíme na větší kostky, cibuli na plátky lehce osmahneme na sádle a zalijeme trochou vody. do cibulového základu vložíme maso, osolíme, opepříme, okmínujeme a dusíme…
Koprovka
Potřebné ingredience
voda, mlíko, kopr, podravka, mouka hladká, smetana, 1 vejce
Postup přípravy
Do kastrolku nalít vodu a mlíko, dávám půl na půl, dát půlku nasekaného kopru, podravku, jak začně omáčka vřít, zahustit moukou s mlíkem, 15 minut vařit, rozmíchat jedno vejce…
Domácí rajská omáčka - vynikající!
Potřebné ingredience
Olej, cibule, 1/2 sáčku zmrazené zeleniny pod svíčkovou (kořenová zelenina), hladká mouka, větší rajčatový protlak, voda, koření - 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, bobkový list, kostička masoxu, sůl, cukr a citronek na dochucení.
Postup přípravy
Do hrnce dáme trochu oleje a osmažíme na něm cibuli nakrájenou na kostičky. Když je malinko zlatavá, tak přisypeme kořenovou zeleninu ze sáčku a orestujeme. Pak přidáme cca 3…
Játrová omáčka se zeleninou
Potřebné ingredience
Drůbeží játra, mražené lečo, cibule, sůl, pepř, rýže.
Postup přípravy
Orestovat cibulku, přidat játra, opepřit, zalít vodou a přisypat tak půl pytlíku leča, nechat vařit, zahustit moukou s vodou, osolit. Dobré s rýží, ale můžou být i brambory nebo…
Bramborový guláš
Potřebné ingredience
Brambory, párek, cibule, sůl, pepř, slanina, majoránka, sladká paprika, česnek.
Postup přípravy
Na oleji orestovat cibulku, přidat nadrobno nakrájený kousek anglické, až se opeče, dát párek na kostičky,prolisovat 2 stroučky česneku, osolit, opepřit, posypat paprikou,…