Pomalu pečená rajčata s balzamikovým octem, pórkem a…
Potřebné ingredience
Ingredience: - 12 ks kvalitních rajčat - 4 stroužky oloupaného a jemně nakrájeného česneku - 1 hrst čerstvě natrhaných lístků bazalky - 12 ks (lístků) čerstvě natrhaného bobkového listu - 12 ks omytého a ořezaného menšího pórku - mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř - 200 ml levnějšího balzamikového octa (balsamico) - 2 lžíce extra panenského olivového oleje
Postup přípravy
Předehřejeme troubu na 170°C
Použijeme nejlépe kameninový talíř (mísu), do kterého se pohodlně vejde 12 ks rajčat. Celé dno talíře posypeme česnekem a bazalkou.…
Kapustová nádivka
Potřebné ingredience
Hlávka kapusty,4 starší rohlíky-mohou být i celozrnné,2 vejce,česnek,sůl,pepř,mléko(já dala sojové),strouhanka,olej,cibule,majoránka.
Postup přípravy
Nakrájíme na kostičky rohlíky dáme do mléka ve kerém jsme rozšlehali vejce.Přidáme nadrobno nákrajenou kapustu uvařenou v osolené vodě,osmaženou cibuli na oleji,sůl česnek podle…
Fazolové lusky na kyselo
Potřebné ingredience
- fazolové lusky, zakysaná smetana, máslo, hladká mouka, sůl, pepř, případně ocet a cukr.
Postup přípravy
Fazolové lusky jsem "napařila" téměř do měkka. Mezitím jsem si připravila jíšku, zalila vodou, rozšlehala a přidala zakysanou smetanu. Do hotové omáčky jsem přidala…
čínské nudle s dýní hokaido
Potřebné ingredience
hokaido,paprika,rajčata rybízová červená a žlutá,cuketa,sušená rajčata,ústřicová omáčka,sojová omáčka,petrželka,česnek cibule,čínské nudle,olivový olej
Postup přípravy
na oleji opracujeme zeleninu do křupava né na blátivo přidat vařené nudle a dochutíme omáčkama
Zeleninové chipsy
Potřebné ingredience
Různé druhy zeleniny (mrkev, celer, kedluben gigant - to dnes použila já asi cca 30 dkg), česnek, sůl, oregano či jiné koření, olivový, ev. jiný olej
Postup přípravy
Zeleninu nastrouháme na jemné plátky (má být 1 mm), když je budeme klást na plech, tak na jeden plech stejnou šíři, osolíme lžící soli a necháme půl hodiny odstát, pak řádně…
Dýně špagetová
Potřebné ingredience
Špagetová dýně,sůl.Nápln´:Oliv.olej,rajčata,cibule,česnek,sůl,tymián,oregano,dle chuti trochu krystalu,sýr(eidam,niva,apod.,co komu chutná.)Může se dát i mleté maso.Ale nám to chutná takhle.
Postup přípravy
Dýni omyjeme, podélně rozkrojíme,vydlabeme semínka,osolíme,dáme na plech s trochou vody.Pečeme asi 30-45min.Po upečení je v dýni trochu vody,tu vylijeme.Mezitím,co se dýně peče si…
Květák - lehký letní oběd
Potřebné ingredience
květák jogurt (nějaký krémovější, použila jsem choceňský), feta (ale dá se nahradit jiným výrazným sýrem dle chuti a zásob), petržel (nebo jiná čerstvá dostupná zelená bylinka dle chuti) pro masožrouty pak libová slanina
Postup přípravy
- květák uvaříme ve slané vodě do poloměkka
- vyšleháme jogurt se sýrem do hladka (ale klidně stačí i jen rozmačkat vidličkou, když je opravdu horko a člověku se nechce s ničím…
SUPER Květákovo-cuketový nákyp se zakys.smetanou a…
Potřebné ingredience
Zhruba na 5-6 porcí potřebujete: 1 středně velký květák, /z něho odebírám cca třetinu na polévku/ 1 menší cuketu, 1 větší cibuli,4 vejce, cca 100 g másla, 150 g sýru na strouhání, 200 g zakysané smetany, sůl, pepř, muškátový květ, hrst nasekané listové petržele dobrý je i libeček a nové brambory jako přílohu a libovolnou zeleninu na salátek
Postup přípravy
Květák očistěte, rozeberte na větší růžičky a uvařte v osolené vodě skoro do měkka slijte do vývaru odeberte ne polévku kterou můžete dodělat až se nákyp bude péct.Troubu zapněte…
Cuketky dle francouzské kuchyně
Potřebné ingredience
2 malé cuketky,2velké cibule,máslo,olivový olej,sůl,bílé víno
Postup přípravy
Cuketky nakrájíme na půl kolečka,též cibulku,lehce podusíme na trošku olivovém oleji(hezké sklovité ne do hněda),stále uchováváme křupavou konzistenci,před dokončením trochu…
Pór s rýží
Potřebné ingredience
2 větší pórky (cca 500g), 1 lžíce tuku, 250g vařené rýže, 1/4 l masového vývaru (i z kostky), 100g goudy, pepř
Postup přípravy
Očištěný pór nakrájíme na silnější kolečka. Na rozehřátém tuku jej necháme zpěnit, potom jej zalijeme trochou vývaru a dusíme pod pokličkou doměkka. Do uvařené horké rýže vmícháme…