Plnené šampiňóny
Potřebné ingredience
šampiňóny + niva + eidam + drvený losos + špenátové listy + pór + bazalka + sušený cesnak
Postup přípravy
Toto je tiež jedno z našich obľúbených raňajkových jedál cez víkend, kedy máme na varenie viac času, prípadne ho robíme ako rýchle a chutné predjedlo pre naše návštevy. Výhoda je,…
Eintopf těstoviny se špenátem
Potřebné ingredience
špenátové listy, těstoviny, sůl, máslo, může být pepř
Postup přípravy
Vařené v jednom hrnci.
Špenátové listy vypereme a odkrojíme stopky.
Dáme vařit hrnec vody, do vařící osolené vody vložíme těstoviny a špenátové listy dohromady a…
Zapečené čekankové puky
Potřebné ingredience
čekankové puky (cca 4 kusy), uzená slanina (cca 100 g), parmazán (cca 100 g), 250 ml sladké smetany, 3 lžíce petrželky, 2 lžíce strouhanky, nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu (může být i sušená), citronová šťáva (z ¼ až ½ citronu), mletý bílý pepř, máslo
Postup přípravy
Nejprve si připravit suroviny:
- čekankové puky podélně rozkrojit na čtvrtky
- slaninu pokrájet na proužky
- parmazán nastrouhat na jemno
- petrželku pokrájet
-…
Paprikový mls
Potřebné ingredience
3 velké papriky 2 cibule 1-2 vejce niva (podle chuti), případně strouhaný sýr eidam 200 g uzeniny (telecí párky, špekáčky) sůl, pepř, sladká paprika mléko
Postup přípravy
Papriky nakrájíme na kostičky, cibuli na kolečka a uzeninu na drobné kostičky. Do varné skleněné misky postupně vršíme papriku, cibuli, nakrájenou uzeninu a rozdrobenou nivu (kdo…
Zapečená cuketa
Potřebné ingredience
Mladé cukety,mleté, maso, vejce, koření do mletého masa, sůl, smetana ke šlehání, sýr
Postup přípravy
Mladé cukety (15cm) podélně rozřízneme,vydlabeme a naplníme připravenou směsí z mletého masa,vejce,koření,soli a můžeme přidat najemno nakrájené vydlabané vnitřky cuket.Naskládáme…
Zapečené brambory se sýrem
Potřebné ingredience
Brambory (varný typ B), olej/sádlo, cibule, česnek, směs bylinek (tymián, dobromysl, šalvěj, případně jiné dle stavu "zahrádky"), vývar (hovězí, drůbeží, zeleninový), špek (kološvárská, slanina z mangalice, jiný za studena uzený špek), dobře tavitelný sýr (Blaťácké zlato, Comté, Gruyère).
Postup přípravy
Sytá večeře pro 4 - 6 lidí
Asi 500 - 700 g neoloupaných a omytých brambor krájíme společně s odpovídajícím množstvím cibule na tenké plátky a skládáme "nastojato" do…
Baklažán so smotanou
Potřebné ingredience
baklažán, cesnak, paradajka (môže aj nemusí byť), kyslá smotana, olej, soľ, korenie,
Postup přípravy
Nakrájame si baklažán na kolieska a posolíme, aby sa vypotil. Potom ho poriadne opláchneme a dáme na panvicu, kde sme si rozohriali olej, baklažán tak trošku opražíme, z jednej aj…
KVAŠÁKY
Potřebné ingredience
přerostky, křen, kopr, sů, případně i list višně
Postup přípravy
Na spodek 5 nebo 3 litrové láhve dát kopr a listy křenu, na to vrstvu okurek a proložit to zase koprem a křenem a nahoru taky kopr a křen. Zalét vodou se solí. Na litr vody plnou…
Smetanové kedlubny
Potřebné ingredience
2-3 kedlubny nakrájené na hranolky, sůl pepř, 2 střední mrkve nakrájené na sirky, 1 zakysaná smetana, 60-100g pancetty, ev. hladká mouka, olej nebo máslo
Postup přípravy
Na tuku orestujeme pancettu, po chvíli přidáme kedlubny a mrkev, osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou asi 15-20 min. Poté přidáme smetanu a prohřejeme. Pokud je potřeba…
Brokolicové karbanátky
Potřebné ingredience
1 x brokolice 1x cibule 1x vejce 20dkg syru nejlépe goudu 4 stroužky česneku mouku na zahuštění sůl, pepř, kmín, paprika červená strouhanka na obaleni
Postup přípravy
Brokolici uvarime v neosolene vodě. Nakrajime na drobno do misy a struhadlem k tomu nastrouhame cibuli, syr a cesnek. Pridame vejce. Zasypeme moukou, pridame koreni a vse…