bezinkový sirup - sladíme čaj při nemocech
Potřebné ingredience
25 bezových květů 1,5 l vody 1 citron 1kg cukru
Postup přípravy
Opláchnuté květy přelijeme vodou, přidáme na kolečka nakrájený citron i s kůrou ( předem jej vydrhni kartáčkem a vyndej pecky). Povaříme a necháme 24hodin vylouhovat. Pak procedit…
Med z mladých borových šišek (na kašel)
Potřebné ingredience
1litr vody,1250g cukru,20mladých(zelených)borových šišek o velikosti 2-3cm,kyselina citronová
Postup přípravy
Šišky dobře omyjte a vařte půl hodinky,pak vodu sceďte,přisypte cukr a kyselinu citronovou a vařte do zhoustnutí za občasného zamíchání.
Recept není můj.Našla jsem ho v…
Zábal na hnisající ranky
Potřebné ingredience
celozrnný chléb nebo rohlík,cibule,obvaz
Postup přípravy
Celozrnný chléb bez kůrky roztrháme na malé kousíčky,smícháme s najemno nastrouhanou cibulí(vznikne kašička,cibule pustí šťávu) a přiložíme na hnisající místo a obvážeme.Necháme…
Pampeliškový med
Potřebné ingredience
3 dvou-hrstě pampeliškových květů (cca 450 ks, sbíráme za poledne ty nejlépe rozkvetlé),
1,5 litru vody,
1,5 kg cukru,
1,5 lžičky kyseliny citrónové.
Dávka je upravena pro 2 ks 0,7 litru lahví medu.
(Základní dávka, z které vycházím, je: 300 ks květů, (tj. 2 dvou-hrstě), 1 litr vody, 1 kg cukru a 1 citrón či 1 lžička kyseliny citrónové.)
Postup přípravy
Otrhaná kvítka očistíme od broučků, lístků, stonků. Dáme je do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme do varu. Odstavíme. Necháme 24 hod louhovat (nejlépe v temnu a chladu).
Recept po prababičce-sirup na kašel
Potřebné ingredience
čerstvé listy jitrocele,cukr
Postup přípravy
Natrhejte jitrocel ještě dřív,než začne kvést,listy propláchněte a nasekejte na kousky(stačí 3-4 cm),aby pouštěl šťávu.Do velké sklenice se šroubovacím víčkem napěchujte střídavě…
MEDÍK Z PAMPELIŠEK....
Potřebné ingredience
Pampeliškový med 400 velkých rozvinutých květů pampelišky, 2 celé omyté citrony bez jadérek, 2 kg krystalového cukru
Postup přípravy
Příprava:
Omyté pampeliškové květy vložíme do většího (4 l) hrnce a přelijeme je 2 litry vody. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut.
Do druhého dne necháme vyvařené květy…
TROJSIRUP NA KAŠEL, OPRAVDU ZÁZRAK
Potřebné ingredience
K výrobě potřebujeme: Jarní výrůstky větviček Smrku ztepilého (Picea abies L.).. (není-li i jiné druhy smrků, avšak ne okrasné). Listy (Folium) Jitrocele kopinatého (Plantago lanceolata L.). Okvětní lístky Divizny velkokvěté (Verbascum densiflorum Bertol). Na jeden litr sirupu 1 dcl potravinářského čistého lihu (také lékárenský líh), nebo 2 dcl Tuzemského Rumu. Tři sklenice z čistého průzračného skla s možností hermetického uzávěru. Pro tento účel nejlépe vyhovují sklenice se širokým zabroušeným hrdlem, ale já běžně používám sklenice zavařovací s bezchybným šroubovacím uzávěrem.
Postup přípravy
3. Trojsirup.
Tento chuťově vynikající a účinný sirup je nejsložitější co se výroby, ale také času týče. Jeho účinky jsou nedostižné hlavně u dětí, ale nastupují až po…
Česnek s medem
Potřebné ingredience
cca 5 stroužků česneku, min. 2 lžíce medu
Postup přípravy
Stroužky česneku protlačíme lisem na česnek do skleněné misky, nebo lépe do skleničky od přesnídávky. Přidáme 2 lžíce medu a promícháme, pak uzavřeme víčkem a necháme odstát min.…
Jitrocelový sirup
Potřebné ingredience
jitrocelové listy voda krystal. cukr
Postup přípravy
Sbíráme list bez květních stvolů od května do srpna. Čisté jitrocelové listy rozkrájíme, dáme do porcelánové nebo skleněné mísy a zalejeme vodou tak, aby listy byly jen lehce…
TROJSIRUP NA KAŠEL A IMUNITU.... OPRAVDU ZÁZRAK, JE…
Potřebné ingredience
K výrobě potřebujeme: Jarní výrůstky větviček Smrku ztepilého (Picea abies L.).. (není-li i jiné druhy smrků, avšak ne okrasné). Listy (Folium) Jitrocele kopinatého (Plantago lanceolata L.). Okvětní lístky Divizny velkokvěté (Verbascum densiflorum Bertol). Na jeden litr sirupu 1 dcl potravinářského čistého lihu (také lékárenský líh), nebo 2 dcl Tuzemského Rumu. Tři sklenice z čistého průzračného skla s možností hermetického uzávěru. Pro tento účel nejlépe vyhovují sklenice se širokým zabroušeným hrdlem, ale já běžně používám sklenice zavařovací s bezchybným šroubovacím uzávěrem.
Postup přípravy
Sběr a příprava:
Z jara, hned jak začnou větvičky smrčků narůstat jasně zelenými, měkkými a lepkavými přírůstky, tak je co nejmenší odštípneme v průběhu dopoledne, ale tak,…