Chinois - francouzský máslový koláč
Potřebné ingredience
Těsto: 100 ml mléka, 90 g másla, 2 vejce, lžička soli, 50 g cukru krupice, 400 g hladké mouky, 20 g droždí. Náplň: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 30 g hladké mouky.
Postup přípravy
Do pekárny nalijeme vlažné mléko s rozšlehanými vejci a rozpuštěné vlažné máslo, přisypeme cukr (bez jedné lžičky), sůl do levého rohu, nasypeme prosátou mouku, uděláme vpravo…
Lužnický mls borůvkový
Potřebné ingredience
110 ml vlažného mléka, 4 vejce, 75 g másla, 1 lžíce cukru, 1 lžička soli, 300 g hladké mouky, 14 g droždí, 150 g cukru krupice, marmeláda.
Postup přípravy
Do pekárny vložíme vlažné mléko s rozmíchanými žloutky, rozpuštěné vlažné máslo nebo Heru, sůl, prosátou mouku, do důlku v mouce nasypeme lžíci cukru, na něj rozdrobíme droždí.…
Pražské koláče
Potřebné ingredience
Těsto: 300 g hladké a 300 g polohrubé mouky, 225 ml mléka, 130 g másla, 100 g cukru, 2 vejce, 30 g droždí, 1,5 lžičky soli. Náplň: 350 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový pudinkový prášek, 50 g másla, 250 ml smetany ke šlehání. Drobenka: 50 g hrubé mouky, 50 g cukru moučka, 30 g másla, ½ lžičky skořice.
Postup přípravy
Těsto: Do pekárny nalijeme rozpuštěné vlažné máslo a vlažné mléko s rozmíchanými vajíčky. Z cukru si odebereme 1 lžíci stranou, zbytek cukru nasypeme do pekárny. Přisypeme prosáté…
Kynutý jablečný závin
Potřebné ingredience
Na těsto: 225 ml vlažného mléka, 1 vejce nebo 2 žloutky, 100 g rozpuštěné vlažné Hery, lžička soli, 100 g cukru krupice, trošku citronové kůry, 500 g prosáté polohrubé mouky, 21 g droždí. Na náplň: 500 g nahrubo nastrouhaných jablek, cukr, skořice, rozinky. Na potření: 1 vejce nebo trošku rozpuštěné Hery.
Postup přípravy
Suroviny na těsto dáme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program TĚSTO. Po vykynutí rozdělíme těsto na 2 díly, každý lehce prsty na vále roztáhneme, posypeme jablky (šťavnatá…
Vrstvený kynutý koláč - povidlový
Potřebné ingredience
Těsto: 250 ml mléka, 2 žloutky, 100 g cukru krupice, 100 g Hery, 250 g hladké a 250 g polohrubé mouky, ½ lžičky soli, 30 g droždí. Náplň: asi 250 g povidel, 2 hrsti ořechů. Nahoru drobenka.
Postup přípravy
Kynuté těsto zaděláme v pekárně nebo ručně.
Vykynuté těsto rozdělíme na 5 stejně velkých bochánků, které necháme chvíli na vále kynout.
Dortovou formu průměr 28 cm…
Salámové kytičky
Potřebné ingredience
Těsto: 500 g hladké mouky, 50 g hery, 1 lžička soli, 300 ml mléka, 1 lžička cukru, 21 g droždí. Dále: měkký salám, plnotučná hořčice, vajíčko na potření, semínka (lněná či jiná).
Postup přípravy
Do pekárny nalijeme vlažné mléko a rozpuštěný tuk, nasypeme prosátou mouku pokojové teploty, do rohu vsypeme sůl, na druhý konec na cukr rozdrobíme droždí a zapneme program TĚSTO.…
Limburgský jablečný koláč
Potřebné ingredience
Těsto: 125 ml mléka, 1 vejce, 40 g Hery, 40 g cukru krupice, ½ lžičky soli, 350 g polohrubé mouky, 21 g droždí. Náplň: 600 g drobně nakrájených jablek, 50 g rozinek, 50 g cukru krupice, ½ lžičky skořice, 1 lžíce Solamylu.
Postup přípravy
Těsto: Do vlažného mléka rozmícháme vejce, nalije do pekárny spolu s rozpuštěnou vlažnou Herou. Přidáme cukr, sůl, prosátou mouku a rozdrobené droždí na lžičku cukru. Zapneme…
Ořechový závin v dortové formě
Potřebné ingredience
Těsto: 225 ml vlažného mléka, 1 vejce, 70 g rozpuštěné Hery, 100 g moučkového cukru, 1/2 lžičky soli, 500 g polohrubé mouky, 20 g droždí. Náplň: povidla naředěná rumem, 150 g strouhaných ořechů.
Postup přípravy
Vejce rozšleháme v mléce, mouku prosejeme. Suroviny v uvedeném pořadí dáme do pekárny, zapneme program TĚSTO. Já přidala po zapípání ještě rozinky v rumu.
Nakynuté těsto…
Holašovické koláčky
Potřebné ingredience
Těsto: 250 ml mléka, 100 g másla, 3 žloutky, 3 vrchovaté PL cukru krupice, 1 vanilkový cukr, ½ lžičky soli, 500 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 2 PL sádla, citronová kůra. Tvarohová náplň: 250 g tučného tvarohu v alobalu, 1 vejce, 3 PL cukru moučka, 1 vanilkový cukr. Maková náplň: 200 ml mléka, 150 g mletého máku, 4 PL cukru krupice, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, trochu rumu, mleté piškoty. Dále: 1 vejce na potření, rozinky v rumu.
Postup přípravy
Těsto zaděláme ručně s kváskem nebo v pekárně. Pro pekárnu: Ve vlažném mléce rozmícháme žloutky. Máslo rozpustíme a vychladíme. Do pekárny nalijeme mléko a máslo, nasypeme cukry,…
Bochánky a preclíky
Potřebné ingredience
225 ml mléka, 2 žloutky, 100 g rozpuštěného vlažného másla, 100 g moučkového cukru, citrónová kůra, sůl, 500 g polohrubé mouky, 1/2 kostky čerstvého droždí (21 g), sekané mandle.
Postup přípravy
V uvedeném pořadí dáme do pekárny, zapneme program těsto. Po zapípání přidáme sekané mandle.
Z vykynutého těsta na vále odkrajujeme stejné kousky. Na plech s pečícím papírem…