Vepřové špízy
Potřebné ingredience
vepřová kýta /krkovice/, anglická slanina, paprika, cibule
Postup přípravy
Vepřovou kýty nakrájíme na tluščí nudličky a obalíme v anglické slanině. Na špejli postupně napichujeme masko obalené v slanině, střídavě s červenou paprikou a cibulí. Grilujeme…
Grilovaný lilek se špenátovým dipem a zeleninkou
Potřebné ingredience
ŠPENÁTOVÝ DIP (2 porce): 1 šalotka (cibule), 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce rozinek, 1/4 lžičky kurkumy, 130 g čerstvého špenátu, 100 ml bílého smetanového jogurtu, 1 stroužek česneku, 1 lžička citronové šťávy, sůl, pepř
Postup přípravy
Rozinky zalijeme vroucí vodou a necháme chvíli stát. Na oleji zesklovatíme najemno nasekanou šalotku (cibuli), přidáme kurkumu, scezené rozinky, promícháme a směs necháme…
Marináda bylinková
Potřebné ingredience
4 lžíce oleje cibule najemno pokrájená 2 lžíce sojové omáčky 2 stroužky česneku petrželka, pažitka sůl, pepř
GRILOVANÉ KURACIE KEBABY S RAJČINOVOU OMÁČKOU
Potřebné ingredience
750g kuracích pŕs, 5 jarných cibuliek /alebo 1 veľká cibuľa/, 1ČL papriky, 1ČL rímskeho kmínu, mletého čierneho korenia podľa chuti, ale malo by byť dosť, 2PL nadrobno nasekaného koriandru /alebo petržlenovej vňate/, 3PL olivového oleja. Omáčka: 3 veľké rajčiny, polovička nastrúhanej cibule, 1PL olivového oleja, 1ČL harissy /alebo troška kajenského korenia/, 1ČL cukru,soľ. Ako príloha arabský chlieb, chlieb pita, alebo tortilla.
Postup přípravy
Mäso nakrájame na kocky.
Z ingrediencií si pripravíme marinádu, mäsko vložíme do nej, premiešame a dáme do chladničky cez noc
Vymarinované mäso poukladáme na ihly, potrieme…
Hovězí špíz se sušenými švestkami
Potřebné ingredience
300g hovězí roštěné,200g sušených švestek (bez pecek),200g slaniny,200ml kečupu,2 lžíce worcesterské omáčky,2 lžíce grilovacího koření,1 lžička švestkkových povidel,1 lžička oregana
Postup přípravy
Hovězí maso omyjem,pokrájíme na větší kostičky a spolu se sušenými švestkami vložíme na 24 hodin do marinády.Tu si připravýme smícháním kečupu,worcesterské omáčky,grilovacího…
Nivová omáčku ke grilovanému masu
Potřebné ingredience
1 zakysaná smetana, niva, trošku mléka, vegeta, česnek a něco zeleného (pažitka, petrželka, nebo nemusí ani být)
Postup přípravy
nivu nastrouháme na jemno, dáme do zakysané smetany s trochou mléka a zamícháme, přidáme prolisovaný česnek, vegetu a pažitku a zamícháme - vše ochucujeme dle chuti, poté…
Marináda na cuketu
Potřebné ingredience
sůl, olej, bazalka, timián, mletá paprika, pepř, grilovací koření
Postup přípravy
5-10 mm kolečka cukety osolíme, 10 min. nechápe a pak vysušíme, marinádou potřeme cuketku a grilujeme.
Grilovaný hermelín
Potřebné ingredience
Hermelín, alobal, olej, gril. koření, cibule, česnek, bylinky, sůl, pepř, chilli.
Postup přípravy
Smícháme trochu oleje s grilovacím kořením, můžete přidat sůl, pepř, chilli - dle chutí :) Potřeme směsí celý hermelín a dáme na alobal. Potřeme česnekem, posypeme bylinkama a…
Marináda (na 1 kg masa)
Potřebné ingredience
2 dl olivového oleje, 30 g nastrouhaného čerstvého zázvoru, 5 lžic světlé sójové omáčky, 3 lžíce medu, 2 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce vinného octa, 1 chilli paprička mletý pepř, sůl
Postup přípravy
Uvedené ingredience smícháme, do marinády naložíme nejlépe přes noc maso. Lze použít prakticky jakékoli, my máme nejraději krkovičku a kuřecí stehenní řízky. Grilované maso…
Grilování na pečícím kameni - žulovém
Potřebné ingredience
Prosím, prosím, v sobotu si pro něj jedeme a ráda bych věděla, jak se s ním vůbec pracuje a nějaké recepty. Nemyslím ani jen klasiku..plátky masa... ale třeba zeleninu, mleté maso.