Uzené medové maso
Potřebné ingredience
500g uzeného masa (plátky), 1 lžíce medu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička krámžské hořčice, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžíce sójové omáčky, sůl, pepř, trochu vody
Postup přípravy
Maso naložíme do marinády asi na 2hod., poté pečeme 20-30 min. na 200°C.
Vepřové kapsy v sáčku na pečení
Potřebné ingredience
500g kýty, 1 olomoucké tvarůžky, sůl, pepř, paprika, olivový olej, 1 sáček na pečení
Postup přípravy
Z masa nakrájíme silnější plátky, do každého uděláme kapsu. Maso osolíme, opepřime, opaprikujeme, potřeme olejem a necháme do druhého dne marinovat. Druhý den kapsy plníme půlkou…
Vepřová panenka se sušenými rajčaty a křenem
Potřebné ingredience
1 vepřová panenka, 100g anglické slaniny, sůl, křenová pasta, sušená rajčata, čerstvá nebo mražená bazalka,
Postup přípravy
Panenku rozdělíme na kousky asi po 7cm, uprostřed nařízneme otvor. Maso osolíme, do otvoru vložíme rajče s bazalkou a povrch masa potřeme křenem. Každý kousek obalíme anglickou…
Vepřové maso s fazolemi
Potřebné ingredience
300g kousků vepřového masa, 1 konzerva fazolí ve slaném nálevu, 300g vývaru, 1 lžíce másla, 1 lžíce oleje, cca 100g šlehačky, 200g rajského protlaku, bazalka, šalvěj, rozmarýn - najemno nasekané (nebo provensálské koření), sůl
Postup přípravy
Vše, kromě šlehačky, smícháme v hrnci vhodném do trouby a necháme pár hodin odležet. Poté pečeme na 180-200°C 30min., snížíme teplotu na 150-160°C a dopékáme 1,5 - 2 hodiny.…
Pečený rajčatový guláš
Potřebné ingredience
350g vepřové plece, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, 1 lžíce papriky, 1 čerstvá paprika, 4 vetší rajčata, 1 plechovka žampionů (nebo čerstvé), olivový olej, 3 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 houbový bujón
Postup přípravy
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na oleji orestujeme, přilijeme 350-400ml vody. Přisypeme nasekaný česnek, kousky papriky, kmín, bujón, papriku,…
Vepřová srdce na houbách
Potřebné ingredience
2 vepřová srdce (cca 600 - 800g), 80g slaniny nebo špeku, 1 mrkev, 1 petržel, sůl, pepř, nové koření, 6 - 7 hnědých žampionů, 200g vývaru, na zahuštění jíška nebo solamyl
Postup přípravy
Maso očistíme a nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme. Orestujme kousky slaniny a zeleniny, poté i kousky masa. Přidáme žampiony, koření, vývar a vaříme v papiňáku asi 1 hodinu.…
Panenka na paprice
Potřebné ingredience
1 panenka (cca 400g), 1 lžíce uzené papriky, sůl, pepř, 300g žampionů, 150-200ml vývaru, 1 lžíce přepuštěného másla, 100-150g zakysané smetany, 1 lžíce rajského protlaku
Postup přípravy
Maso nakrájíme na nudličky, orestujeme na másle. Osolíme, opepříme, přidáme papriku a žampiony. Přidáme protlak a zalijeme vývarem. Necháme chvíli vařit. Když je maso měkké,…
Panenka na jablkách
Potřebné ingredience
1 vepřová panenka, 2 jablka, olivový olej, sůl, pepř, 1 stroužek česneku, bílý vinný ocet, javorový sirup, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, škrob
Postup přípravy
Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a necháme chvíli odležet. Na troše oleje maso orestujeme, vyjmeme a zakryjeme alobalem. Do pánve dáme klínky oloupaných jablek, chvíli…
Vepřové maso pod pokličkou
Potřebné ingredience
cca 600g vepřové plece, sůl, pepř, tymián, olej, 2 lžíce sójové omáčky, 2 bobkové listy, 400 - 500g zeleninového vývaru, 300g hnědých žampionů, hrst sušených hub předem namočených, 1 plná lžíce hladké mouky, cca 1 kg brambor
Postup přípravy
Maso nakrájíme na kousky, přidáme lžíci oleje, sůl, a lžíce sójové omáčky. Necháme marinovat do druhého dne (není nutné). Poté maso orestujeme na tuku, přidáme žampiony. Zaprášíme…