Zobrazit přihlášovací formulář
DOMÁCÍ MEDICÍNA
Rakytníkový sirup

Rakytníkový sirup

Potřebné ingredience

1 kg - bobule rakytníku, 1,5 kg - cukr, 7 dkg - kyselina citronová.

Postup přípravy

Bobule rakytníku umyjeme a odšťavníme, šťávu smícháme s cukrem a kyselinou citronovou, přivedeme k varu, vypneme, plníme do lahví a používáme jako sladidlo do čaje v době viróz…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Dort ,,Mléčný sen“

Dort ,,Mléčný sen“

Potřebné ingredience

1 vejce, 100 g cukru krupice, 2 PL oleje, 80 g hladké mouky, 4 lžičky kakaa, 1 lžička prášku do pečiva, 190 g zakysané smetany, 250 g odtučněného tvarohu ve vaničce, 250 ml smetany ke šlehání, 100 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 13 g práškové želatiny, 1 broskvový kompot, 1 žluté dortové želé.

Postup přípravy

Nevím, co vedlo autorku tohoto internetového receptu k tomu, aby korpus pokrájela na kousky a do dortu je naházela jen tak hala bala. Ale přiznávám, že mě fotografie natolik…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Marhuľové rezy

Marhuľové rezy

Potřebné ingredience

Biele cesto: 8 vajec, 25 dkg cukor prášk. 25 dkg múky polohrubej, 1/2 prášku do pečiva, 2 štamperlíky oleja, 2 štamperlíky rumu Tmavé cesto: 6 vejec, 20 dkg cukru práš. 2 lyžice kakaa a dovážiť do 20 dkg múky polohrubej, 1/2 prášku do pečiva, 1 štamperlík oleja, 2 štamperlíky rumu 3 poháre zavaraných marhúľ, 2 poháre lekvaru marhuľového, šťava z kompótu, rum na poliatie

Postup přípravy

Toto je môj najobľúbenejší koláčik. Zo surovín upečieme piškóty. Na biele cesto: cukor 2 celé vajcia a 6 žĺtkov do peny, potom pridáme olej rum múku a pdp. Na koniec sneh zo 6…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Dynove pyre bez krajeni

Dynove pyre bez krajeni

Potřebné ingredience

1 cela dyne hokaido, 2 cibule, sul, 1 deci mleka (vegan nahradi rostlinnym, pokud nemame v nejhorsim tepla voda), par lzic masla - nemusi byt, jakekoliv koreni

Postup přípravy

Dyni umyjeme, polozime celou i se slupkou na plech na spodni rost. Peceme asi půl hodiny 200 C. Do změknutí (pomocí píchnutí vidličkou poznáme).

Mezitim nakrajime cibuli na…

Zobrazit více...
MLETÉ MASO
Jarmilky plněné papriky

Jarmilky plněné papriky

Potřebné ingredience

700 mg mletého masa, sůl, pepř, grilovací koření, 1 vejce, 19 ks slovenských paprik, 2 cibule, 6 rajčat, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla.

Postup přípravy

Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme grilovací koření, 1 vejce, 1 hrneček (250 ml) nevařené rýže a vše smícháme. Do vyššího pekáčku dáme nahrubo nakrájenou cibuli. Směsí naplněné…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Domácí cuketový chléb

Domácí cuketový chléb

Potřebné ingredience

1 malá cuketa, lžíce soli, 500 g špaldové nebo klasické bílé hladké mouky, 300 ml kefíru, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce cukru, 2 stroužky česneku, 50 g nastrouhaného sýra, lžička soli, vrchovatá lžička jedlé sody, 4 kusy sušených rajčat v oleji, hrst čerstvého rozmarýnu a 25 g strouhaného sýra a 25 g tykvových semínek na posypání.

Postup přípravy

základem úspěchu je opravdu důkladně vymačkat cuketu – těsto pak nebude vodnaté a dobře se propeče.

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Mřížkový koláč s jablečnou náplní

Mřížkový koláč s jablečnou náplní

Potřebné ingredience

Těsto: 400 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 125 g cukru moučka, 200 g másla nebo Hery, 2 vejce, špetka soli. Náplň: 480 g nahrubo nastrouhaných jablek, 4 PL cukru krupice, 1 vanilkový pudinkový prášek, 400 ml vody, šťáva z ½ citronu, hrst rozinek.

Postup přípravy

Z uvedených surovin vypracujeme na vále hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme půl hodiny v ledničce odpočívat.
Mezi tím si připravíme náplň: Nastrouhaná…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
zelenina na nakládání masa

zelenina na nakládání masa

Potřebné ingredience

mrkev, celer ,petržel, sladkokyselý lák ředěný 1:1

Postup přípravy

Kořenovou zeleninu (mrkev, celer petržel) nakrouhám do sklenic a zaliji dobrým lákem , zředěným vodou 1:1.
Použiji i s nálevem na naložení masa např. na svíčkovou.
Nejvíc…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Rozpeky

Rozpeky

Potřebné ingredience

250ml mléka, 40g cukru, 80g měkkého másla, 2 žloutky, 500g hladké mouky, 1/2 kostky droždí, sůl, máslo na potření

Postup přípravy

Z mléka, droždí a cukru uděláme kvásek. Poté přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto. Necháme 30-60 min. kynout, poté vytvarujeme bochánky a dáme je na plech. necháme kynout…

Zobrazit více...
LUŠTĚNINY
Černá čočka

Černá čočka

Potřebné ingredience

250g černé čočky, 1 větší mrkev, 2 řapíky celeru, 50g slaniny nebo pancety, 1 lžíce přepuštěného másla, 500ml vývaru, 1 lžíce javorového sirupu, 1 lžíce shoyu, 1 bobkový list, sůl, pepř

Postup přípravy

Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu, mrkev a celer. Přidáme bobkový list a javorový sirup, ještě chvíli restujeme. Přidáme čočku a přilijeme trochu horkého vývaru …

Zobrazit více...

Kategorie