Slaný závin se zelím a žampiony
Potřebné ingredience
400 g listového těsta, 200 g syrového bílého zelí, 150 g žampionů, 100 g šunky (lze nahradit uzeným tofu), 1 cibule (pikantnější je jarní cibulka), 2 vejce, strouhanka, sůl, pepř
Postup přípravy
Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme nakájené zelí, žampiony a na kostičky nakrájenou šunku (tofu). Osolíme, opepříme a vše chvíli společně podusíme. Nakonec…
"TRIFLE" aneb jahodovo-pudinková mísa
Potřebné ingredience
čirá skleněná mísa různé velikosti: cukrářské piškoty, punč-rum (nebo jahodová šťáva pro děti), jahodový džem, čerstvé jahody, uvařený vanilkový puding (nejlépe 2 balení), ušlehaná smetana, strouhaná čokoláda nebo Granko na ozdobu
Postup přípravy
Dno mísy vyložíme piškoty, které pokapeme rumem, punčem nebo jahodovou šťávou. Navrch naneseme trochu jahodového džemu a zalijeme třetinou uvařeného vanilkového pudinku. Posypeme…
Zapečené těstoviny po italsku
Potřebné ingredience
Pro 4 porce: 350 g těstovin - v suchém stavu (farfalle, penne, spirálky, kolínka,...) ********** olivový olej, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lilek, 1 menší cuketa, 1 mrkev, 2 rajčata, asi 4 lžíce zelených oliv, italské bylinky (směs na pizzu nebo špagety), ochucená rajčatová omáčka, strouhaný sýr, slunečnicová semínka, sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy
Na olivovém oleji osmahneme na větši kousky nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, přidáme na kousky pokrájený lilek a cuketu, hrubě strouhanou mrkev, přidáme italské bylinky a vše…
Jablečný pohár s jogurtem a kousky čokolády
Potřebné ingredience
500 g jablek, 170 ml vody + 50 g cukru, 2 hvězdičky badyánu, 3 plátky čerstvého zázvoru, 1 citron ********** MIMO TO: bílý jogurt (nejlépe řeckého typu), nasekaná čokoláda, oplatky na ozdobu
Postup přípravy
Jablka oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Vodu s cukrem dáme vařit, přidáme badyán, plátky zázvoru a šťávu z poloviny citronu (druhou polovinu citronu nakrájíme na kolečka). …
Polévka z dýně Hokkaido
Potřebné ingredience
700g - 1kg dýně Hokkaido, 2 cibule, 2 lžíce oleje, 600ml-700ml zeleninového vývaru, 3-4 lžíce sojové omáčky (Tamari, Shoyu), asi 3 cm čerstvého zázvoru, kousek čerstvé červené chilli papričky
Postup přípravy
V hrnci rozehřejeme olej a necháme zeskovatět nasekanou cibuli, přidáme na kostky pokrájenou dýni (i se slupkou), jemně strouhaný zázvor, jemně nasekanou chilli papričku a vše asi…
Rizoto s grilovanou medovou dýní Hokkaido
Potřebné ingredience
800 g - 1 kg dýně Hokkaido, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce medu, mořská sůl, pepř, 800 ml zeleninového vývaru, 1 cibule, 2-3 řapíky celeru, kousek čerstvého zázvoru (asi 3cm), 220 g kulatozrnné rýže, šťáva ze 2 citronů, hrst nasekané petrželky, 2 lžíce zakysané smetany, semínka opražené černuchy (nemusí být)
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 220°C (nejlépe s funkcí horního grilu). Dýni i se slupkou nakrájíme na kostičky, rozložíme na plech, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a dáme na 10 min.…
Indická kuřecí curry směs s citronovo-rozinkovou rýží
Potřebné ingredience
Pro 4 osoby: ***** PASTA: kousek čerstvého zázvoru (asi 3 cm), 2 stroužky česneku, 1 chilli paprička (nebo 1 lžička chilli thajské chilli pasty), 2 cibule, 1/2 lžičky mořské soli, 1 lžíce olivového oleje ********** KOŘENÍ: 1 lžička ml. římského kmínu, 1 lžička ml. koriandru, 1 lžička kurkumy, 1 lžička koření "Garam Masala", ********** MIMO TO: 500 g kuřecích prsou (můžou být i krůtí), 400 ml kokosového mléka, 1 červená kapie, pár růžiček brokolice, 2 mrkve, malý svazek čerstvého koriandru (lze nahradit čerstvou petrželkou) ********** RÝŽE: asi 300 g rýže basmati (dala jsem jasmínovou), 3 tobolky kardamomu, 2 hřebíčky, kůra z 1 citronu + trochu citronové šťávy, hrst rozinek, semínka černuchy (nemusí být), kousek másla, sůl
Postup přípravy
Nejprve si připravíme pastu. Zázvor, česnek, chilli papričku a cibuli nasekáme nahrubo. Spolu s 1/2 lžičkou mořské soli dáme do mixéru a zpracujeme na pyré. Na pánvi zahřejeme…
Citronovo-maková bábovka
Potřebné ingredience
200 g hladké mouky, 80 g hladké kukuřičné mouky, 100 g cukru krupice, 60 g nemletého máku, 2 lžičky jedlé sody + 1/2 lžičky soli, 1 lžička prášku do pečiva, 2 vejce, 250 ml podmáslí (kefíru), 60 ml slunečnicového oleje, 125 ml čerstvě vymačkané šťávy z citronu (asi 3 ks), 2 lžíce str. kůry z citronu
Postup přípravy
V jedné misce smícháme všechny sypké suroviny: obě mouky, cukr, mák, sodu, sůl a prášek do pečiva. V další misce metlou prošleháme všechny tekuté suroviny: podmásli nejprve…
Barevná svačinka
Potřebné ingredience
DIP: 50 g sýra Feta, 2 lžíce pomazánky typu Lučina (nebo žervé), 1-2 lžíce bílého jogurtu, 1 mrkev, pórek, sůl, pepř ********** ZELENINA: řapíkatý celer, mrkev, červená kapie, naklíčené fazolky mungo, ... (a další druhy dle vaší chuti)
Postup přípravy
Nejprve si připravíme dip. Do misky dáme fetu, Lučinu (žervé), jogurt a vše vidličkou spojíme, přidáme jemně nastrouhanou mrkev a nadrobno nasekaný pórek, ochutíme solí, pepřem a…
Penne s fetou
Potřebné ingredience
Na 4 porce: 400 g těstovin penne, 200 g sýru Feta, 4 rajčata, 1-2 lžíce olivového oleje (nebo 1 lžíce bazalkového pesta), 1-2 lžíce sekaných kapary (nebo oliv), naklíčené fazolky mungo, hrst čerstvé bazalky, sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu.
Fetu dáme do misky a vidličkou rozmačkáme, přidáme olivový olej (nebo pesto), na kostičky nakrájená rajčata, kapary, mungo a…