Škvarkové placky
Potřebné ingredience
200g hladké mouky, 150g špaldové mouky, 250g mletých škvarků, 100 g zakysané smetany, 1 a 1/2 lžičky soli, 21g droždí, 100 - 110g mléka, 1 vejce
Postup přípravy
Vypracujeme kynuté těsto (je poměrně řídké), necháme vykynout a vytvarujeme bochánky, které lehce zploštíme, nebo orazíme raznicí. Potřeme vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na cca…
Bagel
Potřebné ingredience
250g hladké mouky (použila jsem celozrnnou), 10g prášku do pečiva, 3g soli, 1vejce, 250g bílého jogurtu. Na posypání dle libosti.
Postup přípravy
Všechny přísady smícháme a vytvoříme těsto.
Uděláme 4 koule a z každé vytvarujeme bagel, uprostřed uděláme díru.
Pečeme na 190 st. cca 15 minut.
A teď to jdeme…
Toustový chleba
Potřebné ingredience
420 (310)g plnotučného mléka, 1 (1/2) vejce (nemusí být vůbec), 60 (44)g měkkého másla, trochu cukru, 8 (6)g soli, 1 sáček sušeného droždí nebo 3/4 čerstvého (cca 3/4 sáčku nebo 1/2 čerstvého), 670 (500)g hladké mouky (zde použito 400g hladké a 270g pšeničné celozrnné)
Postup přípravy
Připravíme kvásek: mléko smícháme s droždím, cukrem a 300g mouky, zakryjeme a necháme asi 20 min. Poté přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, popřípadě přidáme trochu…
Pita se sádlem
Potřebné ingredience
300g hladké mouky, 120 - 150g vody, sůl, 25g sádla
Postup přípravy
Vypracujeme hladké těsto, rozdělíme na kousky, které vyválíme a následně prsty roztáhneme na co nejtenčí placku. Pečeme na rozpálené pánvi bez tuku z obou stran.
Celozrnné rohlíky
Potřebné ingredience
Omládek: 100g vody, lžička sladěnky, 8g droždí, 130g hladké mouky. Těsto: 120g vody, 2 lžíce jogurtu, 5 lžic oleje, 280g pšeničné celozrnné mouky, 50g žitné celozrnné mouky, 2 lžičky soli
Postup přípravy
Ingredince na omládek smícháme a necháme asi hodinu kynout. Poté přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které kyne asi hodinu. Rozdělíme na 8 částí a umotáme rohlíky. Na…
Kváskový Annin chléb s lněným semínkem z remosky
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 1 lžíce mateřského žitného kvásku, 160 g žitné mouky, 160 g vody; * DÁLE DO TĚSTA: 400g podmáslí, 50 g vlažné vody, 20 g melasy, 300 g pšeničné celozrnné mouky, 250 g hladké pšeničné chlebové mouky, 50g grahamové mouky, 16 g soli, 1 lžička drceného kmínu, 3 lžičky hnědého lnu
Postup přípravy
Autorem receptu je úžasná pekařka Anna Pilchová.
Na chléb jsem použila ošatku Orion se středem - průměr 27 cm, pečeno ve velké remosce Grand - průměr mísy 29cm (pro…
Obyčejné rohlíky
Potřebné ingredience
500g hladké mouky, 30g měkkého sádla, 10g soli, 20g droždí, 260 - 270g vody, lžička sladěnky, mák na posypání
Postup přípravy
Z vody, droždí, sladěnky a 100g mouky uděláme kvásek a necháme vzejít. Poté přidáme zybtek surovin a vypracujeme těsto (cca 8 min.). Necháme 50min. kynout, poté rozdělíme na 8 - 9…
Rychlé rohlíky
Potřebné ingredience
150g polohrubé mouky, 150g hladké mouky, 20g droždí, 25g másla, 200g mléka, 5g soli, lžička sladěnky, vejce na potření (nebo žloutek), kmín, mák,... na posypání
Postup přípravy
Smícháme mléko, droždí, sladěnku a trochu mouky a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto (cca 10 min.). Vyklopíme na vál, rozdělíme na dvě části a…
Domácí pizza
Potřebné ingredience
1 lžíce sůl 1 lžíce olivový olej 0,50 kg hladká mouka 1 kostka droždí 2,50 dl studená voda
Postup přípravy
Ingredience smícháme a necháme těsto vykynout asi 40 minut na teplém místě.
2
Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme tenkou pizzu (okraje vyvýšíme), kterou…
Kváskový chléb s mrkví, semínky a ořechy z remosky
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 10 g mateřského žitného kvásku, 50 g žitné celozrnné mouky, 60 g vody; * ZÁPARA: 40 g vroucí vody, 13 g lněného semínka (hnědý i zlatý, ale klidně jde i nahradit sezamem), 13 g slunečnicového semínka, 13 g vlašských ořechů; * MRKEV: 80 g mrkve, 150 g vody, trochu olivového oleje, špetka soli; * DÁLE DO TĚSTA: 75 g pšeničné chlebové mouky, 75 g celozrnné špaldové mouky, 75 g hladké mouky, 140 g vody (voda z vařené mrkve), 5 g soli, 2 g kmínu
Postup přípravy
Další ze skvělých chlebů podle paní Michaely - původní recept zde: https://www.michaelarau-dobrouchut.eu/2016/09/mrkvovy-chleb.html?fbclid…