Meduňkový sirup
Potřebné ingredience
4 l vody, 15 g kyseliny citronové, 300 g meduňkové natě i se stonky nastříhané na kousky, 2 kg pískového cukru, 1 l vody.
Postup přípravy
Vodu svaříme, necháme trochu zchladnout, přidáme kyselinu citronovou a meduňku.
Necháme 24 hod. stát. Pak zcedíme, přidáme 1l vody svařené s cukrem a necháme vychladnout.…
Mochitko ala Nusle
Potřebné ingredience
Třtinový cukr, čerstvá máta,limetka,citronová šťáva, hodně ledu,sodovka nebo minerálka a bílý rum.
Postup přípravy
Na dno dlouhé sklenice nasypu třtinový cukr cca 0,5-1cm, přidám menší hrst nasekané máty,na to přidám půlku na kousíčky nakrájené limetky,přidám panáčka bílého rumu, dosypu…
Domácí mandlové mléko
Potřebné ingredience
1 a 1/2 hrnku mandlí (neloupaných, ve slupce je spousta živin) cca 5 hrnků vody
Postup přípravy
Mandle zalejeme vodou a necháme přes noc odležet při pokojové teplotě. Na druhý den mandle i s vodou přesuneme do mixéru a vše řádně rozmixujeme na jemno. Vzniklou směs přecedíme…
Cibulový čaj "ODKAŠLÁNEK"
Potřebné ingredience
1 větší cubuli hrstku majoránky
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme vařit. Až začne klokotat, přidáme hrstku majoránky a necháme opět přejít varem. Pak vypneme a necháme 10min louhovat pod pokličkou. Pak scedíme…
+++ LIKÉR Z LEDOVÝCH KAŠTANŮ +++
Potřebné ingredience
POTŘEBY: 250 ml šlehačky 1 SALKO 3 ledové kaštany 4 kostičky hořké čokolády 1/2 litru rumu.
Postup přípravy
Šlehačku vylijeme do hrnce a přidáme čokoládu a nalámané tyčinky ledových kaštanů. Za stálého míchání povaříme. Poté sejmeme z plotny, necháme vychladnout, vlijeme SALKO a nakonec…
ALKOHOL - VHODNÉ KDYŽ PŘIJDETE Z VENKU PROMRZLÍ NA…
Potřebné ingredience
20 kostek cukru navlhčíme rychle studenou vodou,dáme do čistého hrnce a upražíme je do žluta.Potom nalejeme na cukr 3/4 litru povařené vody, přidáme skořici,citronovou kůru i štávu z ( 1/4 citronu ),4 hřebíčky a dobře vše povaříme.Vařící tekutinu dobře přikrytou odstavíme z plotny,potom do ní nalejeme 1/4 litru rumu,přidáme 2 lžíce dobrého medu,zamícháme, a dokud je to horké nalijeme ji do sklenic a podáváme.
OVOCNÝ DŽUS V THERMOMIXU
Potřebné ingredience
2 vypeckované pomeranče plato ledu 1/2 odměrky cukru 1,2 l studené vody
Postup přípravy
Led, cukr, ovoce mixujeme 30 sec., R7, pomáháme si stěrkou,
pak nalijeme vodu, nastavíme čas na 2 min., R10. (Možno
připravit z jakéhokoliv druhu ovoce i zeleniny).
Pomerančoví džus
Potřebné ingredience
4 pomeranče s kůrou, 40 dkg mrkve, 5 dkg kyseliny citrónové, 1.5 l vody
Postup přípravy
Vše vařit 30 min. v papiňáku a poté rozmixovat. Svařit 6 l vody a 70 dkg cukru do toho rozmixovanou směs. Já vše ještě přecedím.
Vánoční pečený čaj se svařákem
Potřebné ingredience
2 kg ovoce ( pomeranče,jablíčka,borůvky,broskve,citron) může být i mražené,1kg cukru krupice,0,5l svařáku(buďto si udělat domácí,nebo lze použít kupovaný),2 lžičky mleté skořice,6 celých hřebíčků,2 vanilkové lusky a 2 velké panáky rumu-nemusí tam být.
Postup přípravy
Všechno ovoce nakrájíme na kostičky,pomeranče oloupané,jen citron krájíme i s kůrou-nejprve řádně vydrhneme kartáčkem-smícháme s cukrem,kořením,svařákem a rumem a dáme péct do…
Likér z ledových kaštanů
Potřebné ingredience
250 ml šlehačky,1 salko,3 ks ledových kaštanů,4 kostičky hořké čokolády,1/2 litru rumu.
Postup přípravy
Šlehačku vylijeme do hrnce a přidáme čokoládu a nalámeme tyčinky kaštanů.Za stálého míchání povaříme. Potom sejmeme z plotny,necháme vychladnout, vylijeme salko a na konec rum…