Hořčičná marináda:
Potřebné ingredience
4 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce kremžské hořčice, sojová omáčka, 5 stroužků česneku (prolisovat), čerstvá bazalka (nasekat), červená paprika, kari, sůl
Grilovaná křidélka v jogurtu
Potřebné ingredience
Kuřecí křidélka podle počtu osob,500g bílého jogurtu,2 lžíce kari koření,2 lžičky sladké papriky,1 lžíce rostliného oleje,špetka soli
Postup přípravy
Křidélka namočíme do směsi a necháme v chladu den odležet.Pak pečeme nebo grilujeme!!!!!!!!!!Dobrou chuť!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Studené omáčky ke grilovaným masům, rybám, pečeným…
Potřebné ingredience
ráda se podělím o receptíky,co mi chodí na e-mail.Už se těším na léto a na grilování na zahradě.Mňam,mňam.
Postup přípravy
Jogurtová omáčka:
500g bílého jogurtu (můžeme použít i zakysanou smetanu), čerstvá pažitka, petržel a bazalka (nasekat), citrónová šťáva, 3 stroužky česneku, sůl
Marinády - ovoce a zelenina
Potřebné ingredience
Grilovat lze opravdu vše co nám chutná, nasvědčují tomu i níže uvedené recepty.Můžeme grilovat jakékoliv ovoce i bez použití marinád.
Můžeme použít jakoukoliv zeleninu, kterou vypěstujeme (avšak listová zeleniny není příliš vhodná, můžeme ji použít na příklad na závitky, kdy do listů např. kapusty či špenátu zabalíme kousky naloženého masa): rajčata, paprika, cuketa, lilek, cibule, houby, mrkev, celer, brambory (můžou být i předem uvařené ve slupce), hrachové či fazolové lusky, apod. potřeme lehce rozpuštěným máslem a posolíme
3 lžíce oleje (nejlépe olivového), 5 stroužků česneku (prolisovat), čerstvá bazalka a petrželová nať ( najemno nasekat), cibule ( najemno nakrájet), citrónová šťáva, sůl, zeleninu necháme cca 1 hodinu naloženou v marinádě.
Grilovanou zeleninu můžeme pokapat zálivkou z následujících ingrediencí:
Olivový olej, ocet balsamico, čerstvá bazalka a petrželová nať (nasekat), česnek (prolisovat),máte-li rádi ostré, můžete přidat i chilli papričku, sůl
Postup přípravy
Jablka:
2 lžíce medu, 3 stroužky česneku (prolisovat), citrónová šťáva, sůl
(jablka nakrájíme na kousky a naložíme do marinády cca 2 hodiny), poté napichujeme na špíz…
Marinády - maso
Potřebné ingredience
Tyto marinády jsou určeny převážně na kuřecí, vepřová a hovězí masa,můžou být však použity i na maso klokaní. Všechny níže uvedené ingredience smícháme, omyté ,nakrájené maso na plátky či menší kousky vložíme do marinády a necháme odležet nejlépe do druhého dne. Do marinády používáme slunečnicový olej či olivový olej, bylinky můžeme použít jak čerstvé, tak i sušené.
Postup přípravy
Hořčičná marináda:
4 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce kremžské hořčice, sojová omáčka, 5 stroužků česneku (prolisovat), čerstvá bazalka (nasekat), červená paprika, kari,…
Kořeněné kotlety
Potřebné ingredience
1 kg kotlet, 5 vajec, 2 lžičky soli, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička majoránky, 1 lžička sladké mleté papriky, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžička worcestru, 1 lžička hořčice, 1 lžička kečupu, 1 lžička kari, 1 lžička vegety, olej
Postup přípravy
Do cca 2 lžic oleje a 5 vajec zamícháme koření a pochutiny vše řádně promícháme, pak vkládáme plátky kotlet a necháme do druhého dne uležet. Druhý den pečeme buď na grilu nebo…
GRILOVACÍ OMÁČKA - nejen ke grilovanému masu
Potřebné ingredience
Malá sklenička majolky, o trochu víc kečupu, lžička soli, 2 lžičky mleté sladké papriky, 2 lžičky grilovacího koření, cca 5 stroužků čeneku (může být i sušený). Můžeme ještě přidat mletý bílý pepř, já nedávám.
Postup přípravy
Všechny přísady smícháme, pokud je omáčka hodně světlá, přidáváme kečup a papriku, aby měla pěknou načervenalou barvičku. Tahle omáčka je vynikající ke grilovanému masíčku, ale…
Marináda na prasátko
Potřebné ingredience
3 velké grilovací koření
1 koření na čínu
1 koření kari
1/2 chilli
1/2 balení hořčičného semínka
3 cibule
sádlo
mouka
Postup přípravy
Na sádle (zhruba 3cm vrstva rozpuštěného sádla v 5litrovém hrnci) zesklovatět cibulku,přidám mouku-1hrnek hladké,doleju 3litry vody a přidám koření.
10minut povařím.
Můžete…
Zakysaný krém na grilované maso a salát ala tzaziky
Potřebné ingredience
1 zakysaná smetana, 2 stroužky česneku, sůl, koření - tzaziky, nebo provensálské; odpovídá množství pro 2 - 3 osoby
Postup přípravy
Smícháme smetanu s prolisovaným česnekem, osolíme podle chuti a přidáme koření. Buď na tzaziky (nedoporučuji od Vitany :( nebo např. voňavé provensálské. Podařilo se mi koupit…
Horká medová marináda s rozmarýnem
Potřebné ingredience
8 lžic oleje, 4 lžičky vinného octa (pro obměnu lze nahradit bílým jogurtem cca 2 lžíce), 4 lžíce plnotučné hořčice, 6 lžic medu, sůl, pepř, čerstvý rozmarýn, 500 g kuřecích prsíček
Postup přípravy
Všechny ingredience smícháme, nasekáme čerstvý rozmarýn. Dáme do kastrůlku a zahříváme, až se med rozpustí a marináda zhoustne. Maso naložíme nejméně na 2 hodiny a necháme v…