žampiony na smetaně
Potřebné ingredience
1 lž másla 1 cibule 200 g žampionů 2 hrnky vody 1 kostka zeleninového bujonu 1lž sušené celerové natě 1/2 lžičky soli koření dle chuti 1 -2 kelímky zakys smetany 1 - 2 hrnky mléka 1 lžíce hl.mouky
Postup přípravy
Na másle zpěníme nakrájenou cibulku,přidáme nasekané žampiony.Chvíli restujeme,pak přidáme bujon,podlijeme vodou a dusíme 15 - 20 minut
Přidámr v mléce rozmíchanou mouku,podle…
Dušená zelenina s pohankou a vajíčkem
Potřebné ingredience
1 hrnek pohanky lámanky, asi 1/3 kostky bujonu (Wurzl), troška oleje, 1 pórek, 4-5 mrkví, kousek květáku (můžete použít i jinou zeleninu - celer, hrášek, brokolici), 1 bobkový list, bylinkové koření, česnek sušený, petrželka, 1-2 vejce
Postup přípravy
Dnes jsem hledala nápad, co uvařit pro mou 18-měsíční dcerku na oběd, mám pocit, že dělám pořád stejná jídla - znáte to :o) Při kontrole lednice a spižírny jsem objevila pohanku,…
VÝBORNÉ DOMÁCÍ bramborové gnocchi(čte se:"ňóky"…
Potřebné ingredience
500g brambor,155g světlé mouky(může být potřeba i vice mouky,záleží na typu brambor)sůl,250-300ml smetany,120g nivy nebo gorgonzoly(může být i min..)dávka asi na 3porce
Postup přípravy
brambory uvaříme do měka,nejlíp ve slupce,ale můžeme i nakrájené na kousky
pote rozmačkáme na kaši přidáme mouku,osolíme a postupně mouku zpracujeme do brambor až se nelepí…
Jáhly s mrkví a tofu
Potřebné ingredience
1 hrnek jahel, 2 hrnky vody, cca 1/2 kostky bujonu (použila jsem Bio zeleninový), 1 cibule, trocha oleje, uzené nebo lahůdkové tofu, cca 1 PL sojové omáčky, 5-6 mrkví a koření jaké má kdo rád
Postup přípravy
Ve vegetariánské jídelně jsem měla jídlo nazvané "mrkvový nákyp + jáhly". Strašně moc mi to chutnalo a tak jsem se rozhodla, že se pokusím to udělat i doma. Nebylo to sice…
Americké brambory
Potřebné ingredience
brambory (množství podle potřeby), koření (na americké brambory, nebo vlastní směs=bazalka, oregano, kari a grilovací koření smícháme ve skleničce), několik slabých plátků másla, 2 lžíce olivového oleje
Postup přípravy
1. Brambory důkladně očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou a nakrájíme podélně na čtvrtiny.
2. Pekáč vyložíme alobalem, poklademe několika málo plátky másla a naskládáme…
♥♥♥CIBULOVÝ KOLÁČ S OLIVAMI♥♥♥
Potřebné ingredience
1 balení listového těsta, hrst černých oliv (použila jsem zelené), 3 rajčata, 3stroužky česneku, 100g mozzarelly, 2cibule, 7 sardinek, šprotů nebo ančoviček, 4lžíce olivového oleje, 1vejce na potření, sůl, pepř, petrželku, oregano na ozdobu
Postup přípravy
Rajčata nakrájíme na plátky a rozprostřeme na papírovou utěrku. Přikryjeme druhou utěrkou a lehkým tlakem je vysušíme.
Listové těsto vyválíme dáme na plech a okraje trochu…
Žemlovka s jablky a tvarohem
Potřebné ingredience
250g měkkého tvarohu, 70g krystalového cukru, 3 vejce, 5 rohlíků, 500ml mléka, 100g tuku Hera, rozinky, jablka, skořicový cukr, moučkový a vanilkový cukr na posypání
Postup přípravy
Tvaroh rozmícháme s krystalovým
cukrem a 1 vejcem, přidáme rozinky a vše promícháme.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na tenké plátky a posypeme skořicovým…
Šťouchané brambory (základní varianta)
Potřebné ingredience
1 kg brambor (typ B), mořská sůl a čerstvě mletý pepř, 1 lžíce másla, 1 velká cibule, 200 ml smetany
Postup přípravy
Šťouchané brambory jsou příloha nesmírně jednoduchá a přitom na talíři velmi efektní. Škoda ji opomíjet.
1/ Brambory oloupat, nakrájet na menší kusy a vařit v osolené vodě…
Jarní zapékané zeleninové těstoviny ...
Potřebné ingredience
Na 4 porce: 150 - 180 g těstovin (my máme nejraději kolínka, ale i vřetena, mohou být i celozrné ..), vařená nebo dušená zelenina ( i z polévky ), kukuřice z konzervy (celkový obsah 340 g z kauflandu), sekaná petrželka, asi půl až deci smetany, deci až deci a půl mléka (celkem se smetanou dvě deci), tři vejce, půlka bylinkového bujónu, ale nemusí být, šest až dvanáct tenoučkých plátků sýra, podle toho, jak máte sýr rádi (může být i balíčkovaný ), pět deka nivy na závěrečné posypání pro chuť, kdo má nivu rád, kečup, bazalka
Postup přípravy
Uvaříme těstoviny podle návodu do měka, mezitím si rozšleháme vejce se smetanou, mlékem, bujónem a sekanou petrželkou,\r\nuvaříme dvě až tři velké mrkvě a asi 20 dkg zelených…
Francouzský slaný koláč-quiche
Potřebné ingredience
listové těsto,anglická slanina,kysaná smetana-creme fraiche, vejce, pórek,sůl,pepř pro špenátový koláč- navíc:špenát listový- i mražený, uzený losos
Postup přípravy
Do formy uložíme na peč.papír listové těsto,vytvarujeme zvedlé okraje a dno propícháme vidličkou, aby unikal vzduch. Anglickou slaninu nakrájíme na čtverečky a osmažíme na pánvi…