TIRAMISU DORTÍK - lahodný dezert
Potřebné ingredience
Základní ingredience: 1 vyšší piškotový korpus nebo dva nízké, malý šálek oslazené silné kávy, kvalitní kakao. Ingredience-krém: 250 g mascarpone, 200 g čerstvé smetany na šlehání, 1 sáček vanilkového cukru (popřípadě moučkový cukr na doslazení podle podle chuti).
Postup přípravy
Příprava:
Předem uvaříme silnou kávu, osladíme ji a necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme na pevnou šlehačku, kterou smícháme s mascarpone, cukrem (kdo chce, může přidat pár…
Ořechové řezy
Potřebné ingredience
500g hladké mouky (lze nakombinovat s celozrnnou), 100g cukru, 200g másla, 2 lžíce medu, 2 lžičky sody, 2 vejce, 2 lžíce mléka. Náplň: 300g mléka, 1 a 1/2 lžíce škrobu, 1 a 1/2 lžíce hladké mouky, 50 - 70g cukru, 250g másla. Ořechová vrstva: 120g másla, 60g cukru, 3 lžíce medu, 350 - 400g loupaných arašídů. Rum
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, rozdělíme na polovinu a každou část vyválíme a zvlášť upečeme (jednu z toho s ořechovou směsí). Do hrnce dáme máslo, med a cukr, za častého míchání přivedeme k…
Mandlové hrudky
Potřebné ingredience
30g cukru, 150g drcených mandlí, 3 lžíce medu, 2 lžíce vody, 100g mandlových lupínků, 75g másla, 50g pšeničné celozrnné mouky
Postup přípravy
Vše kromě mandlí dáme do hrnce a chvíli povaříme. Nakonec vmícháme mandle, přendáme do mísy a trochu rukou promícháme a zapracujeme mandle. Necháme vychladnout. Poté tvoříme malé…
Poleva citrónovo bílková
Potřebné ingredience
1 bílek, šťáva z jednoho citrónu, moučkový cukr
Postup přípravy
Bílek ušleháme dotuha, ke konci přidáme citrónovou šťávu a začneme postupně zašlehávat cukr, který jsme předem rozmixovali ve foodprocesoru. Cukru dáváme podle požadované hustoty.…
Lískooříškový krém
Potřebné ingredience
130g pražených lískových ořechů (loupaných), 100g cukru, 300g hořké čokolády, 2 šlehačky, ev. 120g másla
Postup přípravy
Z cukru uděláme tmavší karamel, který nalijeme na ořechy nasypané na plechu na pečícím papíře. Necháme vychladnout. Poté rozlámeme na kousky a nahrubo rozmixujeme. Hrubou směs…
JEMNÝ MRAMOROVÝ MOUČNÍK
Potřebné ingredience
1 čtvrtlitrový hrnek pšeničné polohrubé mouky, ½ hrnku hladké pšeničné mouky, ½ hrnku hladké špaldové mouky, 1 sáček kypřícího prášku (používám bezfosfátový), ¾ hrnku jemného krystalu, 1 sáček vanilkového cukru, asi ¾ hrnku mléka (doředíme dle hustoty těsta), 3 celá vejce, ½ kelímku zakysané smetany, ½ hrnku oleje. Pro mramorový vzorek potřebujeme 1 sáček čokoládového pudinku, malou lžičku kakaa (nemusí být), deci mléka.
Postup přípravy
Mouku promísíme s kypřícím práškem, cukrem, přidáme vejce, smetanu, mléko s olejem a metličkou promícháme.
Do vymazaného a vysypaného plechu vlijeme 1/3 těsta.
Druhou…
Tatrankové cukroví jako Derby sušenky
Potřebné ingredience
350 g hladké mouky, 3 mleté Tatranky, 250 g Omegy (určitě by šlo i máslo nebo Hera), 1 vejce, 60 g moučkového cukru, 80 g kokosu, 2 lžíce kakaa
Postup přípravy
Tento recept mám už mnoho let z nějakého časopisu. Mně připomíná Derby sušenky.
Zpracujeme těsto. Strojkem protlačujeme tyčinky a upečeme.
Pekla jsem na 180°C 15 minut.…
Vosí hnízda 1
Potřebné ingredience
Těsto: 200g vlašských ořechů strouhaných, 200g cukr moučka, 1 vejce, 1 lžíce kakaa, 6 lžic strouhaných piškotů. Krém: 50 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek,2 lžice rumu. Kulaté piškoty.
Postup přípravy
Smícháme ořechy, cukr, vejce, kakao a piškoty. Vypracujeme vláčné těsto. Ze surovin na náplň vymícháme hladký krém. Z těsta uděláme vždy malou kuličku,obalíme v moučkovém cukru a…
Vosí hnízda 2
Potřebné ingredience
Těsto: 160 g mletých piškotů, 60 g másla, 2-3 lžíce mléka, 100 g cukr moučka, 2 lžíce kakaa, 70 g mletých lískových oříšků, 2 lžíce rumu. Krém: 50 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek,2 lžice rumu. Kulaté piškoty.
Postup přípravy
Smícháme piškoty, změklé máslo, cukr, kakao, oříšky mléko a rum. Vypracujeme vláčné těsto. Ze surovin na náplň vymícháme hladký krém. Z těsta uděláme vždy malou kuličku,obalíme v…
Linecké cukroví
Potřebné ingredience
250g hladké mouky, 160g másla, 2 žloutky , 80g moučkového cukru ,kůru z půlky citrónu, Marmeládu nejlepší rybízovou.
Postup přípravy
Z mouky, másla vyndané z lednice a nakrájené na osminky, žloudků, cukru a kůry z citrónu vypracujeme těsto dáme na hodinu do lednice, připravíme si plech s pečícím papírem.…