Vrstvená jablková buchta
Potřebné ingredience
Porce: 1 plech (24x30cm); SUROVINY: tmavé těsto: 150g celozrnné žitné mouky, 75g oleje, 50g třtinového cukru (very dark), 4 lžíce vody, 1 lžíce bio kakaového prášku, 1 vejce; světlé těsto: 100g celozrnné špaldové mouky (hladké), 80g sušeného rostlinného mléka, 100ml datlového sirupu, 1 vejce, 50ml oleje, 5g bio kypřícího prášku; náplň: 1 tvaroh (kostka), 100ml rostlinného mléka, 3-4 nastrouhaná jablka (cca 400g), 20g vanilkové fruktosy, 40g kukuřičného škrobu, skořice
Postup přípravy
Nejdříve si dáme nahřívat troubu na 175°C. Nejdříve si připravíme tmavé těsto. Smícháme všechny ingredience a ručně uhněteme měkké ale pevné těsto. Dáme si ho na vymazaný a…
Rýžový salát s lososem
Potřebné ingredience
Porce: 4; SUROVINY: 600g lososa bez kůže, 200g rýže basmati, 150g hrášku, 4 lžíce pomazánkového másla, 4 vejce, 80g dýňových semínek, 2 lžíce oleje, 1 citrón, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička kmínu, petrželka, sůl, pepř
Postup přípravy
Lososa opepříme a orestujeme dozlatova. Necháme vychladnout a rozdělíme na kousky. Rozehřejeme si olej, na který dáme velmi krátce zarestovat papriku a kmín. Vmícháme uvařenou…
Jarní zelená polévka
Potřebné ingredience
Porce: 6-8; SUROVINY: 2 vaničky řeřichy, 400g mraženého hrášku, 2 velké brambory, 1,5l zeleninového vývaru, 1 cibule, 1 lžíce oleje, 4-5 snítek máty, špetka chilli, sůl, pepř
Postup přípravy
Na oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibulku. Přidáme na kostičky nakrájené a oloupané brambory, necháme 4-5min orestovat. Zalijeme vývarem, přikryjeme a vaříme, dokud nejsou…
Cizrnové kari
Potřebné ingredience
Porce: 4; SUROVINY: 200g cizrny, 1 červená paprika, 2 rajčata, 250ml vývaru, 2 lžíce oleje, 1 lžička kmínu, 1 červená chilli paprička, ½ lžičky mleté kurkumy, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička mletého koriandru, 1 bobkový list, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř
Postup přípravy
Cizrnu přes noc namočíme. Druhý den slijeme a dáme vařit. Olej rozpalíme, přidáme kmín, chilli papričku a bobkový list. Krátce opečeme, dokud nezačne kmín praskáním „poskakovat“…
Vídeňský bramborový salát s pečeným pstruhem
Potřebné ingredience
Porce: 4; SUROVINY: 600g brambor, 200ml vývaru, 2 šalotky, 1 lžíce jablečného octa, 2 lžíce dýňového oleje, 2 lžíce řepkového oleje, 1 lžíce dijonské hořčice, petrželka, sůl, pepř; 4 vykuchaní pstruzi, 100g másla, 1 lžíce tymiánu, sůl, pepř; citrónová šťáva na zakápnutí
Postup přípravy
Máslo o pokojové teplotě utřeme se solí, pepřem a čerstvým tymiánem. Takto připraveným máslem potřeme rybky a dáme máslo i do bříška. Na pánvi si pstruhy krátce opečeme z obou…
Hrníčkové muffinky
Potřebné ingredience
Porce: 12ks SUROVINY: 1 hrníček celozrnné špaldové mouky (150g), 0,3 hrníčku nebělené pšeničné mouky hladké (50g), 0,5 hrníčku třtinového cukru very dark (100g), 3/4 hrníčku rostlinného mléka (150ml), 1/4 hrníčku oleje (50g), 1 vejce, 2 lžičky bio kypřícího prášku, 1/2 vanilkového lusku, špetka soli, 6 kostiček hořké čokolády (Vivani), 80g jahod; drobenka: 30g mletých mandlí, 15g celozrnné špaldové mouky, 15g třtinového cukru (very dark), 15g oleje
Postup přípravy
V misce promícháme suché ingredience (oba druhy mouky, cukr, kypřící prášek a špetku soli). V druhé misce si smícháme vejce s olejem, mlékem a vanilkovou dření. Nyní pomalu a…
Bramborová pánev s liškami
Potřebné ingredience
Porce: 4; 500g lišek, 1kg brambor, 1 mrkev, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1/2 svazku petrželky, 1 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 100ml zeleninového vývaru, sůl, pepř
Postup přípravy
Brambory omyjeme, uvaříme ve slupce téměř doměkka a nakrájíme na plátky. Mrkev, cibuli a česnek oloupeme. Mrkev nakrájíme nadrobno nebo hrubě nastrouháme, cibuli na kolečka. Lišky…
Velikonoční věnec (Hot cross buns)
Potřebné ingredience
20g droždí, 200ml rostlinného mléka, 1 vejce + 1 na potření, 500g špaldové mouky (hladké), 50g třtinového cukru (very dark), 50g másla, 100g rozinek, 1 pomeranč, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky perníkového koření, 1/2 lžičky soli; křížkové těsto: 45g špaldové mouky (hladké), 30ml vody, 15g třtinového cukru (very dark); glazura: 2 lžíce rostlinného mléka, 1 lžíce medu; ochucené máslo: 100g másla, 2 lžíce medu, 1 lžička skořice
Postup přípravy
Mléko lehce v rendlíku zahřejeme spolu s pomerančovou kůrou. Sundáme z ohně, vmícháme máslo a necháme rozpustit. Mouku smícháme se skořicí, kořením, cukrem, droždím a solí. Do…
Tataráček z lososa
Potřebné ingredience
Porce: 3-4 SUROVINY: 400g lososa bez kůže, 1 šalotka, 1 lžíce oleje, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička kečupu, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce petrželky, pepř, sůl, celozrnná bagetka na opečení
Postup přípravy
Lososa špičkou nože naškrabeme, lepší je 2x, aby byl opravdu jemný. Promícháme s velmi nadrobno pokrájenou šalotkou, dochutíme a necháme 30min odpočinout v lednici, aby se lehce…
Špenátová roláda s lososem
Potřebné ingredience
Porce: 1 roláda na velký plech SUROVINY: 500g čerstvých špenátových listů, 150g celozrnné pšeničné mouky, 4 vejce, 3-4 stroužky česneku, 300g pomazánkového másla, 1 lžička dijonské hořčice, 100g uzeného lososa
Postup přípravy
Špenátové listy opereme a spaříme v osolené vodě. Propereme je ve studené vodě a vymačkáme. Poté je rozmixujeme a smícháme s moukou, vajíčky a prolisovaným česnekem. Pokud máme…