Zobrazit přihlášovací formulář
CHUŤOVKY
Lipnická pochoutka (domácí müsli)

Lipnická pochoutka (domácí müsli)

Potřebné ingredience

1,5 sáčku ovesných vloček (=750g = 6 hrnků), 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek strouhaného kokosu, 1 Salko; máslo na vymazání plechu

Postup přípravy

Recept jsem dostala od kolegyně z práci - lepší müsli jsem ještě nejedla!

1) plech s vyšším okrajem vymažeme máslem
2) v míse mimo promícháme všechny přísady
3)…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Těstoviny s brokolicí a nivou (večeře za 20 minut)

Těstoviny s brokolicí a nivou (večeře za 20 minut)

Potřebné ingredience

350-400g těstovin, 300-350g brokolice, 100g nivy, 70g slaniny (špeku), 250-250ml smetany ke šlehání (dle balení), sůl, pepř, voda

Postup přípravy

1) dáme vařit vodu a mezitím obereme brokolici na malé růžičky
2) do vroucí vody přidáme sůl a vhodíme těstoviny, vaříme asi 4-5 minut, před koncem, na poslední 3-4 minuty,…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
DRBÁKY podle mého tchána (dietnější forma přílohových knedlíků)

DRBÁKY podle mého tchána (dietnější forma přílohových…

Potřebné ingredience

1,5 - 2 kg brambor, voda, sůl, hladká mouka

Postup přípravy

1) Brambory rozdělíme/odvážíme na dvě poloviny
2) 1. polovinu brambor uvaříme ve slupce, poté oloupeme a nastrouháme.
3) 2. polovinu oloupeme a syrové nastrouháme, důkladně…

Zobrazit více...
OMÁČKY
Famózní svíčková od JITULE

Famózní svíčková od JITULE

Potřebné ingredience

500 g hovězího masa (lze i z vepřového plecka, králíka, kuřete; naposledy jsem použila panenku a hřbítek z divočáčka); cca 50g slaniny bez kůže nebo špeku, 1 větší cibule, 1 velká mrkev, 1 menší celer, 1 středně velká petržel (příp. pastiňák), 1 zakysaná smetana (200-250g), 1 smetana ke šlehání (200-250g), 4 ks bobkového listu, 12 kuliček nového koření, 10 kuliček celého černého pepře, 6 kuliček jalovce, 1 čajová lžička sušeného tymiánu, sůl, cukr krupice, ocet, citrónová šťáva (nebo citronek), hladká mouka, voda; brusinky, šlehačka a citrón na servírování

Postup přípravy

Tento recept sem vypisuji na přání maminek se souhlasem jeho autorky, paní Jitule64.

1) Připravíme si sladkokyselý nálev: 2 litry studené vody + 12 zarovnaných polévkových…

Zobrazit více...
SALÁTY, ZÁLIVKY
Salát ze surimi tyčinek

Salát ze surimi tyčinek

Potřebné ingredience

250 g surimi (krabích) tyčinek, 120 g kukučice Bonduelle, 100 g hrášku Bonduelle, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), majolka, tatarka, citón, sůl, pepř

Postup přípravy

1) necháme rozmrazit v pokojové teplotě surimi tyčinky - poté je nakrájíme na malinké kostičky
2) kořenovou zeleninu povaříme ve vodě (do poloměkka) a poté nastrouháme, či…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Máslové pagáčky (vhodné k vínu)

Máslové pagáčky (vhodné k vínu)

Potřebné ingredience

500 g hladké mouky, 1 lžička soli, 380 g másla (dávala jsem půl másla a půl Hery), 2 žloutky, 1 kostka (42 g) droždí, 1 dcl mléka, 1 lžička cukru moučka, 1 vejce, na zdobení - seznamová semínka, kmín, mák, grilovací koření, vegeta (cokoliv, co máte rádi)

Postup přípravy

1) z mléka a droždí si necháme vzejít kvásek
2) na vále zpracujeme hladkou mouku smíchanou se solí, máslo, žloutky a kvásek
3) důkladně propracujeme a dáme do chladničky…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Smetanová houbová polévka s tymiánem

Smetanová houbová polévka s tymiánem

Potřebné ingredience

na 4 porce: 500 g čerstvých (nebo sušených) hub, 1/4 malého celeru, 1 větší mrkev, 1 středně velká cibule, 2-3 stroužky česneku, 1 l drůbežího vývaru (nebo dávám zeleninový, podle toho, co najdu doma za bujón), 2 bobkové listy, 1 čajová lžička čerstvých lístků tymiánu (pokud je sušený, raději méně - přidat se může vždycky, ubrat už ne!), 60 g másla, 250 ml smetany, 70 g rýže (někdy to dělám bez ní), sůl

Postup přípravy

1) čerstvé houby nakrájíme na větší kousky (sušené namočíme předem do vody)
2) kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostičky
3) cibuli a česnek oloupeme a…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Zapékané těstoviny s tuňákem

Zapékané těstoviny s tuňákem

Potřebné ingredience

500 g těstovim (vrtulky, rigatoni, gnocchi), sůl, 2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě (cca 300 g dohromady), 1 plechovka rajčat (400 g), pepř, 100 g černých nebo zelených vypeckovaných oliv, 1 čajová lžička oregana (čerstvé nebo sušené), máslo na vymazání formy, 2 kuličky mozarelly (300 g) - příp. jiného sýra (dnes jsem dávala nivu a eidam)

Postup přípravy

1) Těstoviny vsypeme do osolené vařící vody a uvaříme "al dente" a scedíme.
2) Předehřejeme troubu na 220 stupňů.
3) Tuňáka dáme do misky, pomačkáme vidličkou, přidáme k…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
Riiny rumové koule

Riiny rumové koule

Potřebné ingredience

150 g strouhané hořké čokolády, 150 g mletých ořechů, 150 g rozinek, 50 g medu, 50 g moučkového cukru, 2 dcl rumu, vanilkový cukr (v předpisu je, ale já jsem ho nedávala), drobečky perníčků nebo dětských piškotů, cca 150 g; kokos na obalení

Postup přípravy

1) Den předem si nakrájíme rozinky nadrobno, dáme je do uzavíratelné misky s víčkem (příp. do misky a přikryjeme potravinovou fólií) a zalijeme 2 dcl rumu a dáme do chladničky na…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
Lískové oříšky v těstíčku

Lískové oříšky v těstíčku

Potřebné ingredience

250 g hladké mouky, 150 g másla, 20 g cukru moučka, 1 balíček vanilinového cukru, 1 žloutek; na obalení: cukr moučka + vanilinový cukr

Postup přípravy

Všechny přísady smícháme (používám robot), přendáme do potravinové fólie a na cca 2 hodiny uložíme do ledničky. Poté těsto rozdělíme na několik dílu, z nich vyválíme "hady", ty…

Zobrazit více...

Kategorie