Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 14 návštěvníků)

DRBÁKY podle mého tchána (dietnější forma přílohových knedlíků)

0.0
DRBÁKY podle mého tchána (dietnější forma přílohových knedlíků)

Potřebné ingredience

1,5 - 2 kg brambor, voda, sůl, hladká mouka

Postup přípravy

1) Brambory rozdělíme/odvážíme na dvě poloviny
2) 1. polovinu brambor uvaříme ve slupce, poté oloupeme a nastrouháme.
3) 2. polovinu oloupeme a syrové nastrouháme, důkladně, ale opravdu důkladně zbavíme nastrouhané syrové brambory tekutiny (nejlépe přes plátýnko).
4) Smícháme dohromady, osolíme a vytvoříme těsto.

NEPOUŽÍVÁME ANI VEJCE, ANI MOUKU!!!

5) Udeláme kulaté, nebo takové oválné knedlíky (velikosti dlaně), které lehounce oválíme v hladké mouce a dáme vařit do osolené vroucí vody na cca 15 minut.
6) Poté vyjmeme z vody, nelekněte se, jsou takové velmi slizké až "olezlé" (když jsem to u tchánovců viděla prvně, myslela jsem, že se jim to nepovedlo, ale vskutku to tak má být), a vidličkou je lehce natrhneme, abyz nich odešla horkost.

7) U tchánovců se konzumuje jako příloha ke svíčkové, k divočině, aj.

Někdy tchán přidá k výše popsaným ingrediencím i solamyl - těm říká "solamyláče" a chutnají nám stejně dobře.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

keltka 7. 3. 2008, 17:49
JUPÍÍÍÍ!!! :-) :-) :-)tak na druhý pokus se zadařilo (Y) manžel je chválil,že to jsou ty pravé co dělávala jeho babička :-)tak jsem měla opravdu radost (Y)udělala jsem je ted podstatně větší a dala jsem si víc práce s vymačkáním vody z brambor. ;-) moni stráááášně moc děkuji za recept,že jsem manželovi udělala takovou radost (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F)vám patří můj dík
mohos 7. 3. 2008, 17:59
@keltka Zdeni, tak to mám radost |:o)! Píšu, že se mají důkladně vymačkat a tchán dělá skutečně větší, jako dlaň... ale ono je to nejlepší odzkoušet a osahat vlastní rukou. Tak pozdravujte manžela a atřeba budou chutnat i dětem - našemu malému chutnají i samotné :-$ ;-)!
keltka 7. 3. 2008, 12:15
tak se mi to nepovedlo :-S přemýšlím,kde jsem udělala chybu..celé se mi to ve vodě rozpadlo..možná,že jsem je dělala moc malé a asi příliš málo obalila v mouce. *-)no nic,dnes jdu dělat repete :-)to by v tom byl čert,abych na to nepřišla :-D
sqwer 4. 3. 2008, 21:31
promiňte, píšete nedáváme vejce ani mouku a přitom v receptu máte hladkou mouku. Do drbáku mouka nepříjde dává se skutečně pouze solamyl a sul
mohos 4. 3. 2008, 21:33
@sqwer Jani, ta mouka je tam jen na "obalení" vytvarovaných knedlíků... mám to v postupu uvedené v bodě 5 (nevím, jak lépe to popsat). Moc často je nedělám, tchán dělá lepší, ale takto jsem si to od něj poznamenala... :-$ :-$ :-$
sqwer 6. 3. 2008, 0:20
@mohos takže těsto vznikne jen smchááním brambor a brambor? opravdu to drží? moji příbuzní přidávají ten soamyl.
mohos 6. 3. 2008, 6:27
@sqwer Ano, tchán skutečně pravé drbáky dělá tak, že smíchá vařené a syrové brambory a sůl (a pak oválí v mouce), anebo dělá falešné drbáky alias solamyláče, kam přidává solamyl (ty pak většinou ale dělá jen z vařených brambor) :-$.
keltka 5. 3. 2008, 13:09
@mohos dnes večer jdu na ně ^o)tak mi držte palce ;-)pak písknu :-)
keltka 4. 3. 2008, 18:21
moni děkuji moc za recept a hned jak vyzkouším,písknu jak chutnalo (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie