Zobrazit přihlášovací formulář
MOUČNÍKY, POHÁRY
CELOZRNNÝ OVOCNÝ KOLÁČ

CELOZRNNÝ OVOCNÝ KOLÁČ

Potřebné ingredience

1. Těsto – 300g celozrnné moukY, 120g hnědý cukr, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, špetka soli, ½ hrnečku oleje, ½ a víc hrnečku vlažné vody nebo mléka, Všechno smícháme na řídké těsto. 2. Tvaroh – ½ kg tvarohu, 2 vejce, cukr, šťáva z 1 citronu, vanilkový cukr, vanilkový pudingový prášek 3. Ovoce – jakékoliv, nejlepší jsou švestky 4. Žmolenka – 200g celozrnné mouky, 1/8 másla, , hnědý cukr,

Postup přípravy

Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, potom tvaroh, ovoce a žmolenku. Péct ½ hodiny při 180°C.

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK

BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK

Potřebné ingredience

3 vejce, 150g cukru, 1 vanilkový cukr, 100ml oleje, cca 100ml vlažné vody, 1 PL rumu, 1 PL citronové šťávy, 300g polohrubé mouky, 1 prdopeč, 100g kandovaného ovoce, kaková poleva Tuk a mouka na vysypání formy

Postup přípravy

Žloutky, cukry a olej vyšleháme do pěny. Přilejeme vlažnou vodu, rum, šťávu z citronu a zamícháme. Směs zahustíme moukou (smíchaná s prdopečem), přidáme kandované ovoce a zjemníme…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
LASAGNE (BOLOŇSKÉ ŠPAGETY)

LASAGNE (BOLOŇSKÉ ŠPAGETY)

Potřebné ingredience

Půl kg mrkve, 3 petržele, vepřové mleté maso (500g - ideálně doma mleté a nebo neochucené - kupuji v Globusu), plechovka drcených rajčat, malý rajčatový protlak, půl paličky česneku, bazalka, olivový olej, lasagne, Eidam BEŠAMEL: 4 lžíce másla, 4 hladné mouky, 1/2l mléka, muškátový květ

Postup přípravy

SMĚS:
Na oleji orestuji nastrouhanou mrkev a petržel, přidám maso a když se "rozsype", zaliji protlakem a rajčaty - cca 20minut dusím nebo vařím - jak kdo chce. Ke…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
PIŠKOTOVÝ BRUMÍK BEZ NÁPLNĚ

PIŠKOTOVÝ BRUMÍK BEZ NÁPLNĚ

Potřebné ingredience

1 vejce, 40g moučkového cukru, 50g polohrubé mouky, 1 lžíce horké vody, špetka prdopeče

Postup přípravy

Vyšlehám si sníh, do kterého přidám 1/3 cukru. Žloutek vymetlám s vodou a cukrem, který mi zbude. Po lžičkách přidávám mouku s prdopečem a sníh. Ten opatrně míchám stěrkou do…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
SLADKOKYSELÁ ČERVENÁ ŘEPA

SLADKOKYSELÁ ČERVENÁ ŘEPA

Potřebné ingredience

1,25kg červené řepy, 1,25kg bílého zelí, 3/4 l vody, 1/4l octa, 1 lžička kmínu, 2 lžičky soli, 250g cukru

Postup přípravy

Řepu uvaříme do měkka a vychladlou oloupeme. Zelí si nakrájíme na nudličky (může ho být i více) a dáme do hrnce, do kterého přidáme všechny ingredience (sůl, cukr, kmín, ocet a…

Zobrazit více...
OMÁČKY
HOUBOVÁ OMÁČKA S NOKY (bez oleje a cibulky)

HOUBOVÁ OMÁČKA S NOKY (bez oleje a cibulky)

Potřebné ingredience

Omáčka: houby (čerstvé nebo mražené), smetana, voda, masox, sůl, hladká mouka Noky: hrubá mouka, 50g másla, špetka soli, necelých 250ml mléka, 2 vejce, 1/2 prdopeče

Postup přípravy

Omáčka:
Do vody dám houby a asi 10 minut je nechám povařit (čerstvé asi 20 minut). Přidám bujón, smetanu a vařím dalších 10 minut. Do misky si dám dvě vrchovaté lžíce hladké…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
SLADKOKYSELÉ OKURKY

SLADKOKYSELÉ OKURKY

Potřebné ingredience

Na jednu sklenici: Okruky (omyté, očištěné), 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 1 menší bobkový list, lžička hořčičného semínka, lžička soli, 6 sacharinů, 50ml octa, kopr, 5 koleček mrkve.

Postup přípravy

Do sklenic dáme okurky - do každé!!! sklenice (takové ty běžné, jak se v nich i okurky prodávají - mají asi půl litru obsahu) dáme koření dle přísad. Dolijeme vodou, aby byly…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
DOMÁCÍ KEČUP

DOMÁCÍ KEČUP

Potřebné ingredience

3KG rajčat, 250g jablek, 250g cibule, 1 a půl lžíce soli, 150g cukru, lžička skořice, 10 hřebíčků, lžíce sladké papriky, 3 lžece octa

Postup přípravy

Už jsem měla dost všech kupovaných kečupů a tak jsem si řekla, proč to nezkusit jako moje babička.

Rajčata, cibuli a jablka pokrájím a vložím do velikého hrnce. Nepodlívám…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
ZELENINOVÁ SMĚS, ČALAMÁDA S HOUBAMI

ZELENINOVÁ SMĚS, ČALAMÁDA S HOUBAMI

Potřebné ingredience

Jakákoliv zelenina - květák, papriky, mrkev, kedluben apod, houby, Deko, ocet, cukr

Postup přípravy

Houby si předem povařím, jak začne var, stáhnu je, aby nebyly moc rozměklé, procedím a dám do lavoru. Na kostky si nakrájím zeleninu a pořádně promíchám. Dle návodu na Deku…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
TŘEŠŇOVÝ KOMPOT

TŘEŠŇOVÝ KOMPOT

Potřebné ingredience

UMYTÉ A PROBRANÉ TŘEŠNĚ, CUKR KRYSTAL, VODA

Postup přípravy

Třešně nandáme do řádně omytých sklenic. Do každé sklenice dáme tři lžíce krystalu, zelijeme vodou tak, aby třešně byly ponořené. Důkladně zavíčkujeme a dáme do vody - při prvních…

Zobrazit více...

Kategorie