Rajčatová pomazánka s avokádem a olivami
Potřebné ingredience
Rajčátka, olivy tmavé bez pecek, avokádo, pomazánkové máslo, česnek, pažitka, bazalka, případně ptačinec-žabinec a jiné bylinky, co najdete na zahrádce nebo v obchodě. Bylinky samozřejmě nemusí být, to chutná nám.
Postup přípravy
Jelikož rádi pěstujeme rajčátka a chtěla jsem jíst z nich i něco jiného, než na chlebu nebo v salátu, vymýšlím různé rychlovky z nich. Je možné, že jsou na internetu podobné…
Sirup ze smrkových výhonků na kašel a imunitu bez…
Potřebné ingredience
Mladé výhonky ze smrčků sbírané během dubna-května, láhev, třtinový cukr, Bio citrón
Postup přípravy
Mladé výhonky ze smrčků (světle zelené) sbíráme během dubna-května ne v době měsíce v úplňku, abychom nepoškodili trvale strom a neotrháváme jen z jednoho stromu, ale sem tam z…
CELOZRNNÉ ŠPALDOVÉ LINECKÉ CUKROVÍ NA VÁNOCE NEBO K…
Potřebné ingredience
40dkg ŠPALDOVÉ CELOZRN.MOUKY (kupujeme v DM drogerii),rn25dkg MÁSLA,rn10dkg TŘTINOVÉHO CUKRU (umletého na moučku),rn2 ŽLOUTKY,rn50g MANDLÍ (umletých),rntrochu nastrouhaného čerstvého ZÁZVORU,rnstrouhanou kůru z 1 bio CITRÓNU,rnVANILKOVÝ TŘTIN.CUKR z Vanilky Burbon (kupujeme v DM),rnDŽEM na slepení,rn(může být moučkový cukr na posyp).
Postup přípravy
Ze všech přísad vypracujte hladké těsto a nechte uležet v mikrotenu v lednici.rnPoté těsto vyválejte přes mikroten na cca 3mm plát, vykrájejte z něj vykrajovátky kolečka (nebo…
Staročeský chléb z pravého domácího kvásku
Potřebné ingredience
350ml vlažné vody (nejlépe pokojové teploty) + 7-10g soli + 750g jaké mouky chcete (kdo jak má rád např. základní recept - 250g celozrnné pšeničné a 500g hladké pšeničné mouky) + 1-2lzičky kmínu + 300g kvásku, můžete přidat nějaká semínka dle chuti.
Postup přípravy
Suroviny promícháme v hnětacím stroji, poté dáme do velké oválné pečící formy (používám velkou skleněnou zapékací mísu) vyložené pečícím papírem či podložkou na pečení a dáme na…
Náš oblíbený PAMPELIŠKOVÝ MED
Potřebné ingredience
2L vody, 400ks květů Pampelišek (bez stonků), 2ks Citronu, 1,5-2kg Cukru, může být i pár lístků čerstvé Máty či kolečka Pomeranče (s kůrou chemicky neošetřenou)
Postup přípravy
Květy Pampelišek (bez stonků) natrháme na klidném, čistém místě, za slunného počasí a v době, kdy mají Pampelišky květy nejvíce rozevřené. Sbíráme je do plátěné tašky či…
Náš oblíbený CELOZRNNÝ CHLÉB
Potřebné ingredience
370g VODY, 2 lžíce MLÉKA, 1 lžíce OLIVOVÉHO OLEJE, 2 lžičky SOLI, 2 lžíce LNĚNÝCH SEMÍNEK (nebo jiná semínka nebo místo semínek můžeme dát 2 lžíce OVESNÝCH VLOČEK), 300g ŽITNÉ MOUKY TMAVÉ CHLEBOVÉ, 300g PŠENIČNÉ MOUKY HLADKÉ, 180g ŠPALDOVÉ CELOZRNNÉ MOUKY, 1 lžíci CUKRU, 21g ČERSTVÉHO DROŽDÍ (Droždí se musí dát vždy buď do mouky nebo až nakonec na mouku a cukr, droždí nesmí před mícháním přijít do styku s tekutými přísadami).
Postup přípravy
Suroviny pokojové teploty (20-25°C, max.28°C) vložte do pečící nádoby v pořadí, jak jsou uvedené v Potřebných přísadách.\r\nPečící nádobu vložte do domácí pekárny, zvolte program…
Náš oblíbený PŠENIČNO-ŽITNÝ KMÍNOVÝ CHLÉB
Potřebné ingredience
350ml VODY, 1lžíce OCTU, 2lžičky SOLI, 400g PŠENIČNÉ MOUKY HLADKÉ, do mouky zahrňte 2lžičky KMÍNU, 300g ŽITNÉ CHLEBOVÉ MOUKY TMAVÉ (Předměřická), 1lžičku CUKRU, 25g ČERSTVÉHO DROŽDÍ
Postup přípravy
Suroviny pokojové teploty (20-25°C, max.28°C) vložte do pečící nádoby v pořadí, jak jsou uvedené v surovinách.
Pečící nádobu vložte do domácí pekárny, zvolte program „Základní…