Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbilo 23 návštěvníků)

Náš oblíbený PAMPELIŠKOVÝ MED

0.0
Náš oblíbený PAMPELIŠKOVÝ MED

Potřebné ingredience

2L vody, 400ks květů Pampelišek (bez stonků), 2ks Citronu, 1,5-2kg Cukru, může být i pár lístků čerstvé Máty či kolečka Pomeranče (s kůrou chemicky neošetřenou)

Postup přípravy

Květy Pampelišek (bez stonků) natrháme na klidném, čistém místě, za slunného počasí a v době, kdy mají Pampelišky květy nejvíce rozevřené. Sbíráme je do plátěné tašky či papírového sáčku a nejlépe je hned upotřebíme. Květy omyjeme a propláchneme pod tekoucí vlažnou vodou. Chemicky neošetřený citron i s kůrou pořádně omyjeme, nakrájíme na kolečka, vložíme s květy do 4litrového kastrolu, kde máme 2litry vlažné vody a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a necháme vylouhovat 24hodin, poté přecedíme přes plátýnko nebo hustý cedník a necháme vykapat. Poté do pampeliškového roztoku přidáme cukr a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí cca 1a1/2h. Čím déle vaříme, tím bude pampeliškový med hustší. Med musíme ještě horký nalít do nahřátých skleniček a do každé skleničky medu můžeme vložit kolečko pomeranče či lístek Máty, pak hned každou skleničku pořádně uzavřít, otočit dnem vzhůru a nechat tak do vychladnutí, poté skladovat nejlépe v temnu a chladnu, po otevření med uchovávat v chladničce.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Melechova 7. 5. 2015, 13:56
Vařila jsem 1,5 hodiny, ale med to není, je to tekutý sirup, nezhoustlo to, škoda. :-(
Ivca001 13. 12. 2017, 20:17
@Melechova Záleží na velikosti a kvalitě pampelišek, množství cukru apod. Ale pokud máte místo medu tekutý sirup, vůbec to nevadí, protože toto není med pro mazání na pečivo, ale pro zdraví. Denně se užívá jen po lžičkách do vody (né minerální), čaje a nebo přímo do úst. (C) (jidlo)
kopretina123 7. 5. 2015, 19:26
@Melechova Může zhoustnout ještě časem. Nebo budete mít tekuté sladidlo do čaje. ,-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie