Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 23 návštěvníků)

Náš oblíbený CELOZRNNÝ CHLÉB

0.0
Náš oblíbený CELOZRNNÝ CHLÉB

Potřebné ingredience

370g VODY, 2 lžíce MLÉKA, 1 lžíce OLIVOVÉHO OLEJE, 2 lžičky SOLI, 2 lžíce LNĚNÝCH SEMÍNEK (nebo jiná semínka nebo místo semínek můžeme dát 2 lžíce OVESNÝCH VLOČEK), 300g ŽITNÉ MOUKY TMAVÉ CHLEBOVÉ, 300g PŠENIČNÉ MOUKY HLADKÉ, 180g ŠPALDOVÉ CELOZRNNÉ MOUKY, 1 lžíci CUKRU, 21g ČERSTVÉHO DROŽDÍ (Droždí se musí dát vždy buď do mouky nebo až nakonec na mouku a cukr, droždí nesmí před mícháním přijít do styku s tekutými přísadami).

Postup přípravy

Suroviny pokojové teploty (20-25°C, max.28°C) vložte do pečící nádoby v pořadí, jak jsou uvedené v Potřebných přísadách.
Pečící nádobu vložte do domácí pekárny, zvolte program „Celozrnný chléb“, hmotnost 1500g a stiskněte tlačítko „Start“. Těsto můžete v DP nechat až do konce programu i upéct nebo můžete DP těsně po posledním hnětení a před pečením (u DP Moulinex tj. po 1h 30min) těsto rychle vyndat, poupravit na bochník, vyndat z DP hnětací metly a poté těsto do DP vrátit, dobře pečku uzavřít a nechat pokračovat.
Další možnost je DP těsně po posledním hnětení a před pečením úplně vypnout a upéct v klasické troubě. Pro tuto možnost platí následující postup: Těsto z vypnuté DP vyndejte na vál, vytvarujte bochník, bochník můžete zaprášit hladkou moukou, položte ho na plech vyložený pečícím papírem (nebo na zapékací oválnou keramickou mísu), přikryjte čistou utěrkou, vložte ho na cca 40min.(nebo dle kynutí) do mírně teplé klasické trouby (cca 35-50°C) nakynout nebo na teplé místo v místnosti.
Po správném vykynutí bochník vložte do klasické pečící trouby nastavte teplotu na cca 230°C a pečte dozlatova cca 25min. (Pokud pečete v oválné zapékací keramické míse, tak po těch 25 minutách pečení chléb vyndáte z mísy a chléb vložíte zpět do trouby na rošt na cca 5-10min, aby se chléb upekl dozlatova i ze spoda.)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie