Žemlovka
Potřebné ingredience
bílé pečivo (vánočka, houska, toustový chleba), mléko, vejce, cukr + vanilka, máslo, rozinky, jablka, skořice
Postup přípravy
Vejce rozmícháme v mléce, mírně osladíme a přidáme vanilku, ve směsi namáčíme plátky pečiva, které skládáme do pekáčku vymazaného máslem. Na vrstvu pečiva dáme nakrájená jablka,…
Kynuté ovocné knedlíky
Potřebné ingredience
400g polohrubé mouky, 100g hrubé mouky, sůl, 1 lžíce cukru, 2 vejce, 1/2 droždí, asi 250ml mléka. Ovoce.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto a necháme asi 1 hod. kynout. Poté propracujeme, rozdělíme na stejné kousky a plníme ovocem. Vaříme v osolené vodě asi 8min. ( v polovině vaření otočíme). Hned po…
Vločkové lívance
Potřebné ingredience
100g vloček, 200g hladké mouky, 500ml mléka, 1 vejce, sůl, 1/2 PP
Postup přípravy
Vločky namočíme do horkého mléka na 30min., poté přidáme ostatní přísady a vypracujeme těsto. Smažíme na troše oleje.
Nadýchané buchtičky s krémem z pekárny
Potřebné ingredience
250g hladké mouky, 50g polohrubé mouky, 120ml mléka, 1/2 droždí, hrst curku, 100g majonézy, sůl, 1 vejce, 2 lžíce másla na vymazání pekáčku a potření buchtiček. Na krém: 900ml mléka, 1 vanilkový pudink, 1 VC, 2 žloutky, cukr a rum dle chuti
Postup přípravy
Těsto necháme zadělat v pekárně, poté vykrájíme kousky, které skládáme do vymazaného pekáčku, zeshora potřeme zbytkem másla. Pečeme na 180-200°C asi 20min. V troše mléka…
Jáhlový nákyp
Potřebné ingredience
200g jáhel, 800ml mléka, 4 vejce, 100g cukru, 100g másla, sůl, 2 - 3 jablka, skořice, 1 VC
Postup přípravy
Jáhly spaříme, poté uvaříme v mírně osoleném mléce (asi 20 - 30min.). Když začne hmota houstnout, přidáme cukr a máslo a necháme dodělat (do vyvaření tekutiny). Necháme částečně…
Tvarohové knedlíky přelité malinovo-jahodovou omáčkou
Potřebné ingredience
500g tvarohu, 2 vejce, sůl, asi 1 a 1/2 hrnku mouky (3/4 hrubé, 1/4 polohrubé). Na omáčku: 250g malin, 250g jahod, cukr podle chuti (spíš víc, knedlíky nejsou sladké vůbec), skořice, 1 lžička solamylu
Postup přípravy
Z ingrediencí na knedlíky zpracujeme mírně lepivé tětso (dají se tvarovat, ale lepí) a necháme ho chvíli odležet. Na omáčku rozvaříme ovoce, přidáme skořici a cukr. Necháme…
Tvarohové noky se skořicí
Potřebné ingredience
1 tvaroh ve vaničce, sůl, 1 vejce, asi 1/2 hrnku hrubé mouky, cukr moučka, skořice, kousek másla
Postup přípravy
Z tvarohu, vejce, soli a mouky připravíme těsto, necháme chvíli odležet. Lžící odkrajujeme kousky a házíme do vroucí osolené vody, vaříme, dokud nevyplavou napovrch. V míse…
Rýžový nákyp s meruňkami a mandlemi
Potřebné ingredience
200g dlouhozrnné rýže, 4 lžíce cukru, 900ml mléka, 2 lžíce másla, 2 - 3 vejce, 1 kompotované meruňky, mandlové plátky, sůl
Postup přípravy
V mléce se solí, cukrem a máslem uvaříme rýži doměkka, necháme mírně zchladnout a přimícháme žloutky a nakonec tuhý sníh. Formu buď vymažeme a vysypeme strouhankou nebo vyložíme…