Domácí raženky
Potřebné ingredience
300 ml mléka 25 g másla nebo 1 lžíce olivového oleje 1 lžička soli 500 g hladké mouky 1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
Postup přípravy
Těsto vypracujeme pomocí domácí pekárny.
Nastavení pekárny: Program Těsto
Postup:
Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále …
Pečená hlíva ústřičná
Potřebné ingredience
500 g čerstvé hlívy ústřičné, 2 paličky česneku (jednotlivé stroužky neloupat, jen omýt), 1-2 cibule na půlměsíčky, olivový olej, máslo, bylinky (pokud možno čerstvé - např. majoránky, tymián, rozmarýn, šalvěj petrželka, libeček apod.), sůl a mletý pepř (z mlýnku - jiný nepoužívám)
Postup přípravy
Kdo máte rád hlívu, určitě vyzkoušejte tuto málo známou úpravu zdravé hlívy ústřičné.
Málo práce a efekt dokonalý !!! :-)
Předehřejte troubu na 200 °C. Hlívu očistěte a…
Piškotová bábovka ke kávě, kakau nebo čaji
Potřebné ingredience
200 g mletého cukru, 5 vajíček, 150 g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, troška rumu a půlka prášku do pečiva
Postup přípravy
Žloutky s cukrem vyšleháme do husté pěny, přidáme trošku rumu, vmícháme mouku s vanilkovým cukrem a práškem do pečiva, nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.
Těsto dáme do…
Vynikající celoroční kvašáky
Potřebné ingredience
Okurky větší než nakládačky, sůl, česnek, voda, kopr
Postup přípravy
Už jako malá holka jsem milovala kvašáky u moji babičky pro jejich nenapodobitelnou příjemně slanokyselou chuť. Babička mi vždy říkala, že jsou zdravé a já si je s chutí dávala. …
Brokolicová polévka s krutonky
Potřebné ingredience
Brokolice, pepř, sůl, 1 l zeleninového vývaru Rohlíky nebo toustový chleba, máslo, sůl
Postup přípravy
Jednoduchá a přitom úžasná polévečka pro malé i velké jedlíky.
Za pár minut hotovo ,-).
Brokolici rozebranou na růžičky uvaříme v zeleninovém vývaru (lze ho v krajním…
Smažený králík s lehkým bramborovým salátem
Potřebné ingredience
Mladý králík a ostatní ingredience (viz níže) Brambory vařené ve slupce (loupané ještě za tepla) - ingredience viz níže
Postup přípravy
Porce mladého králíka (přední nohy, zadní nohy rozkrojené na nižší řízky nebo vykostěné, hřbet). Osušené maso dobře osolíme po obou stranách a necháme chvilku odležet. Poté…
Hrstková polévka ze směsi HOPI Siesta
Potřebné ingredience
1 sáček směsi HOPI Siesta
Postup přípravy
Ačkoliv nejsem vůbec příznivcem žádných hotových směsí či polotovarů, přesto mám jednu vyjímku. Tou vyjímkou jsou polévky BIO řady HOPI (myslím, že existují asi 3 druhy), jsou…
Zelňačka po našem
Potřebné ingredience
kysané zelí, klobáska, slanina, cibulka, hl. mouka, koření (sůl, pepř, kmín, bobk. list, nové koření), smetana, kysaná smetana ....
Postup přípravy
Kysané zelí překrájíme na na menší kousky, ať se to dobře jí. Pokud je to kvalitní zelíčko, příjemně kyselé, není ho nutno ani omývat, ale je-li to nějaké supermarketové, pak ho…
Pizza z listového těsta - nejlepší rychlovka ♥ ♥ ♥
Potřebné ingredience
Rolované listové těsto a ingredience dle chuti a fantazie
Postup přípravy
Tuto pizzu děláme často a už hodně dlouho. Nedá se ji odolat :-). Vždy, když je listové těsto v akci (kupujeme ho v Lidlu), koupíme jich 10, zamrazíme a máme ho kdykoliv po ruce :…
Vepřové plecko z PH, slezské zelí, knedlík
Potřebné ingredience
3/4 kg vepřového plecka a další (v textu)
Postup přípravy
Vepřové plecko několikrát nakrojíme (ale nedokrojíme), prosolíme, opepříme, okmínujeme. Do PH dáme na dno krájenou cibuli, drobně sekaný (nebo utřený) česnek. Podlijeme cca 1 - 1…