Svíčková třetí generace
Potřebné ingredience
kořenová zelenina(mrkev, celer, petržel), cibule, slanina, smetana, nové koření, bobkový list, pepř, sůl, směs pod svíčkovou (kupovaná), maso (hovězí, krůtí, vepřové, mleté - dle libosti a chutě), houskový knedlík
Postup přípravy
Když chystám svíčkovou na neděli, tak si tak ve středu naložím maso na svíčkovou-kupovanou směs pod svíčkovou dám do pekáče (aspoň nemusím dělát lák) přidám kus čerstvého celeru,…
Buřtguláš ala Jitka
Potřebné ingredience
Špek, špekáčky, cibule, brambory, sladká paprika, česnek, sůl, pepř, lžíce hl. mouky, majoránka
Postup přípravy
Špek nakrájím na kostičky, cibuli nadrobno, špekáčky na malé kostičky, brambory taky na kostičky. Rozpustím špek, na něm osmahnu cibulku, pak přidám špekáčky a restuji, pak přidám…
Bramborové cukroví
Potřebné ingredience
250 g vařených brambor, 250g ztuženého pokrmového tuku, 250g hladké mouky.
Postup přípravy
Vařené brambory prolisujeme, přidáme nastrouhaný pokrmový tuk a hladkou mouku. Vše zpracujeme do vláčného těsta. Těsto dáme do lednice asi na hodinu odpočinout. Pak rozválíme asi…
Hovězí na cibuli
Potřebné ingredience
Zadní hovězí, minimálně 5 ks cibule, sůl, pepř, může být bujonová kostka
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme nadrobno, maso omyjeme, vetřeme sůl a pepř a položíme do pekáčku na nakrájenou cibuli. Zalijeme vodou asi na výšku 2 cm a dáme dusit do trouby. Podle množství…
Můj květákový nákyp
Potřebné ingredience
Květák, 250 gměkkého salámu, 4 vejce, tvrdý sýr, smetana, cuketa, houska, mléko, pol. mouka, prášek do pečiva, máslo, sůl, pepř, může být koření na zeleninu, další zelenina dle chuti.
Postup přípravy
Květák uvaříme a po vychladnutí rozšťoucháme šťouchadlem na brambory. Přidáme nahrubo nastrouhanou cuketu, na kostičky nakrájený salám, nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr a případně…
RYCHLOŠPAGETY
Potřebné ingredience
bezvaječné těstoviny-špagety, měkký salám (já dávám Junior), rajský protlak, cibule, česnek, tvrdý sýr, sůl, pepř, olej (může být i špek)
Postup přípravy
Cibulku nakrájím na jemno, dám ji zesklovatět na trochu oleje (případně nechám špek roztavit), na to dám na kostičky nakrájený salám, osolím, opepřím a restuji. Mezitím si dám…
Rychlo-rizoto
Potřebné ingredience
Rýže, zelenina dle chuti, konzerva krůtího (nebo kuřecího)masa ve vlastní šťávě, bujon, sůl, pepř, červená paprika
Postup přípravy
Do zapékací misky nasypu rýži, přidám zeleninu (používám mraženou), maso z konzervy (vidličkou rozmačkané na malé kousky), osolím, opepřím, obarvím červenou paprikou a zaleji…
KNEDLO-VEPŘO-ZELO? JSTE SI JISTI?
Potřebné ingredience
polenta v celku (vypadá jako bramborový knedlík), šmakoun, koření "vepřová pečeně", zelí - kedlubnové, hlávkové (jaké chcete)
Postup přípravy
Koupíte si v racio prodejně polentu-ne mouku, ale existuje již hotový knedlík (vypadá jako bramborový). Má energetickou hodnotu 290 kJ/100g. Používám ho třeba na knedle s vajíčkem…
Z uzeného masa - vynikající
Potřebné ingredience
uzené maso, cibule, česnek, sůl, pepř, sladká paprika, chilli, kroupy, kyselé zelí, houby, klobása
Postup přípravy
Uzené maso uvaříme ve vodě s cibulí. Vývar procedíme, maso můžeme použít jinak, nebo ho nakrájet do polévky. Do vývaru přidáme vařené kroupy, propláchnuté kyselé zelí, na kolečka…
Lískové kytičky
Potřebné ingredience
300 g lískových oříšků 150 g moučkového cukru 60 g piškotů 2 lžíce zakysané smetany 2 lžíce rozpuštěné čokolády 1/2 lžíce rumu 2 lžičky oleje moučkový cukr na vykrajování
Postup přípravy
Vyloupaná jádra lískových ořechů spaříme v horké vodě a oloupeme. Hrst oloupaných jader si ponecháme na ozdobení a zbylá jádra opražíme v troubě vyhřáté na 180 stupňů dorůžova.…