Strouhaný koláč s jablky a broskvemi
Potřebné ingredience
1 kostka tuku (máslo, héra), špetka soli, 15 dkg cukru, 1 celé vejce + 1 žloutek, cca 65 dkg polohrubé mouky, 1 prdopeč, 1 skořicový cukr, 4 velké jablka, 3 broskve nebo nektarinky, 2 vanilkové pudinky, 2 vanilkové cukry.
Postup přípravy
Těsto: 1 kostka tuku (máslo, héra), špetka soli, 15 dkg cukru, 1 celé vejce + 1 žloutek, cca 65 dkg polohrubé mouky, 1 prdopeč -- uňahňat těsto a šoupnout na chvíli, než si…
Kuřecí nudličky se slunečnicí
Potřebné ingredience
Kuřecí prsíčka, 1 vejce, sojová omáčka, lžička polévkového koření, solamyl, slunečnicová semínka, olej na smažení
Karbanátky ze sírovce
Potřebné ingredience
Sírovec - vlastní polotovar, cibule, strouhanka z cca 1 a půl rohlíku, 2 vejce, majoránka, bazalka, hl. a hr. mouka na obalení, olej na smažení
Postup přípravy
Z polotovaru, který jsem si připravila tak, že jsem sírovec nakrájela na kostičky a vydusila osolený a okořeněný polévkovým kořením a granulovaným česnekem na másle, jsem v mixéru…
Sírovec žlutooranžový na smetanovém karí
Potřebné ingredience
Mladé plodnice sírovce, cibule, česnek, máslo, karí, polévkové koření, hladká mouka, smetana
Postup přípravy
Cibuli nasekáme na jemno a osmáhneme s česnekem, přidáme na kostičky nasekaný sírovec, osolíme (já používám místo soli polévkové koření) a vysmáhneme do červena. Zalijeme smetanou…
Jogurtová dobrota
Potřebné ingredience
1 balíček piškotů, 1 mandarinkový kompot, 3 velké čisté smetanové jogurty + 3 jahodové galaretky (nejlépe polské výroby)
Postup přípravy
Mandarinkový kompot scedíme a necháme okapat. Připravíme si galaretky a to tak, že je připravíme v polovičním množství tekutiny, než je pro jejich přípravu uvedeno - a to tak, že…
Kuřecí prsíčka s broskví a zapečená se sýrem
Potřebné ingredience
kuřecí řízky, broskvový kompot, sýr, hladká mouka, koření, máslo + olej
Postup přípravy
Kuřecí plátky obalím v mouce, do které vmíchám oblíbené koření (např. lžičku polévkového + lzičku tzatziki + 1/2 lžičky papriky a špetku pepře) a lehce opeču na pánvo na oleji…
Tuňákové škebličky z bramborového těsta
Potřebné ingredience
Vařené brambory, polohrubá mouka, vejce, sůl, trošku prášku do pečiva + 1 vejce na potření
Náplň: Tuňák v konzervě (sendvičový), pórek, hořčice, lžička strouhanky, sůl, pepř na ochucení
Postup přípravy
Zbylo vám od oběda trochu vařených brambor ?? Pro jednoho moc, pro tři je to málo ...
Brambory prolisujte, přidejte mouku, lžičku pečivového prášku, 1 vejce, špetku soli a…
Španělský ptáček
Potřebné ingredience
Hovězí rolády, hořčice, sůl, pepř, rýže, hladká mouka, polévkové koření, ml. paprika
Náplň: anglická slanina, uzeniny, vejce, cibule, čerstvá papika, kyselé okurky
Postup přípravy
Hovězí rolády si naklepeme, po jedné straně osolíme, opepříme a silně potřeme hořčicí. Pak lehce posypeme rýži. Na to dáme vaječinu připravenou z anglické slaniny na které lehce…
Hovězí na divoko se zakysanou smetanou
Potřebné ingredience
Hovězí maso (cca 3/4 kg), velká cibule, olej, drcený kmín, sladká a pálivá ml. paprika, pepř, polévkové koření, 1-2 bobkové listy, velká zakysaná smetana 400ml , mléko - 1litr, hladká mouka
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme oleji. Přidáme na kousky nakrájené hovězí maso (přední nebo kližka) okmínujeme, přidáme polévkové koření nebo hovězí kostku a chvíli dusíme…
Kulajda
Potřebné ingredience
1 litr mikyšky nebo podmáslí, 1 litr mléka, 4-5 větších brambor, kmín, polévkové koření, kopr (nejlépe čerstvý nebo sušený) 4 vejce, polévková lžíce hladké mouky.
Postup přípravy
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky a dáme vařit s kmínem a polévkovým kořením v cca 3/4 l vody. Mikyšku rozšlehám s mlékem, moukou a vejci (na rozdíl od české…