Zobrazit přihlášovací formulář
CO DŮM DAL
Brambory s cibulí a klobáskami

Brambory s cibulí a klobáskami

Potřebné ingredience

půl kila menších brambor
4 cibule
4 klobásky( já kupuji v Karolíně životický točený je na to super)
1-2 papriky jakékoliv barvy (dávám i pórek na kolečka)
sůl,sušená nebo čerstvá petrželka,pažitka, nebo i nať z jarní cibulky
3 lžíce olivového nebo normálního oleje

Postup přípravy

Brambory pečlivě omyjte, nové nemusíme loupat .Vcelku je nechte asi 10 minut předvařit v osolené vodě.( já je nechávám trošku déle jinak by byli tvrdé) Až vychladnou pokrájejte je…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Vánočka

Vánočka

Potřebné ingredience

500g …1/3 hl.mouky
2/3 pol.mouky
150g cukru
150g hery
2 dl mléka
4 žloutky
1 droždí
1 lžička citrón.kůry
hrst spařených hrozinek
hrst mandlí
špetka soli,muškát.oříšek,tlučený anýz
1 žloutek trochu mléka na potření, plátky mandlí

Postup přípravy

Změklé máslo ušleháme s cukrem a žloutky do pěny. Z teplého mléka,droždí, lžičky mouky a lžičky cukru připravíme kvásek. Do mouky vmícháme sůl,citrónovou kůru,koření,žloutkovou…

Zobrazit více...
RYBY A DARY MOŘE
Rybí filé zapečené se sýrem a bylinkami

Rybí filé zapečené se sýrem a bylinkami

Potřebné ingredience

500 g rybí filé
200 g strouhaný sýr eidam
čerstvé nebo sušené bylinky
hladkou mouku
sůl,olivový olej

Postup přípravy

Rybí filé si nasolíme, můžeme pokapat citrónovou šťávou,obalíme v hladké mouce a na oleji opečeme , až je povrch mírně dozlatova.Pak přendáme do zapékací misky a posypeme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Špenátová polévka.....výborná

Špenátová polévka.....výborná

Potřebné ingredience

½ kostky špenát.protlaku
2 lžíce másla
2 stroužky česneku
2 1/2 hrnku vody
1 bujón.kostku
½ hrnku mléka
1 žloutek
kousek másla,kousek cibule,sůl,vejce natvrdo

Postup přípravy

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme nastrouhanou cibuli,rozmačkaný česnek a osmahneme. Zalijeme vodou, přidáme špenát, bujón.kostku, sůl a povaříme. Do uvařené…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Koláč se sýrem a bramborami

Koláč se sýrem a bramborami

Potřebné ingredience

300 g menších brambor se slupkou (nemusí být)
400 g listového těsta
200g balkánského sýry ( dala jsem už i eidam i mozarelu i lučinu)
hrst bylinek já dávám suš.petrželku,pažitku a pórek
1 lžíce olivového oleje
sůl pepř

Postup přípravy

Troubu předehřejeme na 200, brambory pokrájíme na tenké plátky, i 5 mm je moc a ve vodě nebo na páře je 6-8 minut povaříme až zkřehnou.Scedíme je a necháme vychladnout.Těsto…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Makovec

Makovec

Potřebné ingredience

17 dkg pol..mouky,
17 dkg máku,
17 dkg cukr moučka
5 dkg rozehřátého tuku,
1 vejce, 1 pr.do peč.
1 vanilkový cukr,
1/2 lžičky skořice,
trochu citr. kůry,
3 dcl mléka.

Postup přípravy

Vše smícháme a nalijeme do vymaštěného a moukou vysypaného pekáčku. Pečeme na 180 stupňů. Po vychladnutí můžeme pomazat marmeládou a na to můžeme dát citrónovou polevu nebo nechat…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Huspenina se zeleninou

Huspenina se zeleninou

Potřebné ingredience

700 g masné suroviny ( nožičky,kolínko..)
500g vepř.maso ( plec,hlava)
3 zrnka pepře
2 zrnka nového koření
1 bobkový list
2 mrkve
1 petržel
2 cibule
3 lžíce octa
100g steril.hrášku
sůl,pepř,kousek celeru
Můžou se použít jen nožky záleží na každém…..

Postup přípravy

Veškeré maso pečlivě očistíme a omyjeme. Vložíme do většího hrnce se studenou vodou,osolíme a přivedeme k varu. Pozvolna vaříme asi 90 minut. Cibuli oloupeme,mrkev,petržel a celer…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Tvarohový mazanec

Tvarohový mazanec

Potřebné ingredience

1/2 kg hladké mouky,
1 zelený tvaroh ve vaničce,
3 – 5 lžic mléka
1/2 lžičky soli,
1 lžíce citrónové šťávy,
15 dkg másla,
15 dkg moučkového cukru,
3 vejce, 1 vanilkový cukr,
2 prášky do pečiva,
2 – 3 lžíce rumu lžíce rumu,
rozinky, vejce na potření a mandle na posypání

Postup přípravy

Postup:Změklé máslo a cukr utřeme v míse, přidáme žloutky a vyšleháme pak přidáme mouku s pr.do pečiva,přidáváme postupně mouku a sníh ,který jsme ušlehali z bílků,pak přidáme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Kapustová polévka s uzeným

Kapustová polévka s uzeným

Potřebné ingredience

450g uzeného ( v Karolíně jsou uzené špice je tam spoustu masa)
2 bobkové listy
2 středně velké cibule ( nakrájet na čtvrtiny)
2 velké brambory ( na malé kousky nakrájet)
2 lžičky slad.papriky
250 g kapusty ( na nudličky nakrájet)
450g konzervovaných a slitých bílých fazolí( můžou být i uvařené)
sůl, pepř

Postup přípravy

Dejte uzené do litru a půl studené vody tak, aby bylo ponořené.Trochu osolte a přidejte cibuli pokrájenou na čtvrtiny i bobkový list.Přiveďte k varu, stáhněte oheň a vařte do…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Pomlázkový věnec

Pomlázkový věnec

Potřebné ingredience

500g pol.mouky
150g hery
120g cukr moučka
100 g mandlí
3 žloutky
1 kostku droždí
2 dcl mléka
2 lžíce cukru
2 lžíce rozinek
1 vejce na potření
špetka soli, může být špetka tlučeného anýzu a muškát.květu

Postup přípravy

Mouku prosijeme do mísy,přidáme sůl,koření a cukr a vlijeme kvásek, připravený z teplého mléka.,2 lžic cukru a rozdrobeného droždí. Vše promícháme, přidáme vlažný tuk a žloutky.…

Zobrazit více...

Kategorie