(recept
si oblíbilo 411 návštěvníků)
Jednoduché kynuté těsto na koláče , buchty- které nikdy nezkazíte
Potřebné ingredience
2 hrnky polohrubé mouky, 1 žloutek, 2 lžíce pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 balíčku droždí,7 lžic rozpuštěného tuku- možno i oleje,1/4 litru vlažného mléka, špetku soli
Postup přípravy
Do mísy nasypu 2 hrnky polohrub. mouky , udělám ve prostřed důlek a rozdrobím tam půl až 3/4 kostičky droždí,které má pokojovou teplotu, tak vyndat z lednice dřív, na které nasypu půl kávové lžičky cukru a asi 2 lžíce vlažného mléka. Nechám chvilku zkypět a přidám rozpuštěný tuk, žloutek a cukr . To vše zaliji asi 1/4 l vlažného mléka a propracuji tak, aby se těsto nelepilo o stěnu mísy. Když je to řídké, přidám trochu mouky, když tuhé, mléko. Ale většinou to vychází. Dám kynout a pak už dělám koláč na plech, buchty, nebo malé koláčky.
Tento recept mám od známé a opravdu je spolehlivý. Vždy jsem měla problém s kynutým těstem ,ale tento recept se osvědčil
Tento recept mám od známé a opravdu je spolehlivý. Vždy jsem měla problém s kynutým těstem ,ale tento recept se osvědčil
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
katesato
(upraveno)
31. 1. 2008, 12:12
Vyborny recept Zijeme v Anglii tak nam Ceske buchty a Ceske kolace prijdou k chuti Na testo jsem pozila susene drozdi a pridala trochu citronove kury, ale jinak presne podle receptu. Krasne se s testem pracuje a krasne voni. Myslim, ze jiz zustanu pri peceni kynuteho peciva pouze u tohoto receptu. Dekuji Jano, ze jste se s nami o nej podelila. Jitka
paja1232
(upraveno)
15. 3. 2009, 21:31
@katesato
Můžu vědět kolik jste dala sušeného droždí?
klient
(upraveno)
24. 2. 2008, 22:24
@katesato
Jitko, děkuji a omlouvám se za pozdní odpověď. Jsem ráda, že vám toto těsto vyhovuje. je jednoduché a skutečně se vždy povede. tak ať se daří stále. Děkuji za pochvalu. Jana
Soptík
(upraveno)
17. 11. 2007, 14:30
Mám trochu zamtek, ale v potřebných přísadách je 1/2 balíčku droždí a v postupu jsou 3/4 kostičky. Prosím , odhaduji správně, že tam patří ta 3/4 kostičky? Petra No jo kdybych uměla pořádně číst, je to tam půl až 3/4. Tak jako bych nic nenapsala.
redyx
(upraveno)
2. 11. 2007, 10:18
Ahoj Jani v neděli je u nás posvícení tak udělám koláčky dle vašeho receptu,myslela jsem že je dělat nebudu ,a le když vidím tolik chvály tak to byl v tom čert aby nebyly chutné tak hezký den Radka
klient
(upraveno)
3. 11. 2007, 14:22
@redyx
Radko, přeji, aby se Vám povedly a ostatním při tom posvícení chutnali. Napiště mi . Děkuji . Jana
krei
(upraveno)
18. 9. 2007, 22:34
Naprosto úžasný recept. Už jsem vzdávala pečení kynutých koláčů a buchet, pořád mi to nešlo, ale teď je to super. V pátek večer jsem upekla pekáč buchet a v sobotu po obědě jsem musela udělat další. Moc děkuji Radka
klient
(upraveno)
19. 9. 2007, 18:50
@krei
Díky za pochvalu . Toto těsto se povede vždy. Teda aspoň mně. Jako mladá jsem kynutá těsta neumněla, ale nouze naučila Dalibora housti a mně kynuté těsto. Mám ho od známé a dělám tento recept na všechno možné- od koláčů přes buchty i na škvarkový placky. Ovšem nedám tam cukr, jenom špetku na kvásek a přidám lžící octa. Tak a't se vám daří dál a mějte se . Jana
petracan
(upraveno)
8. 9. 2007, 13:13
Jani, dnes jsme měli k obědu buchty, některé s tvarohem a ostatní se šodó. Těsto je naprosto skvělé, krásně se s ním pracovalo, měla jsem dva pomocníky a buchty jsou perfektní. Moc děkuji za bezva recept , příště vyzkoušíme třeba koláčky . Mějte se pěkně Petra
klient
(upraveno)
9. 9. 2007, 20:27
@petracan
Díky, jsem moc ráda, že se Vám s těstem dobře pracovalo a že chutná. Mějte se také moc hezky. Jana
Pedra
(upraveno)
30. 7. 2007, 20:35
DĚKUJI Dnes jsem upekla jablečné záviny z vašho kynutého těsta!!! SUPER Díky, díky, díky zdravím Petra
klient
(upraveno)
30. 7. 2007, 23:33
@Pedra
Petruško, tak vidíte a já z tohoto těsta závin ještě nezkusila. Dělala jste jablečný, nebo jaký? Zkusím až budou jablka levnější. Myslím , že by byl dobrý i s povidly, nebo mákem. Jinak moc děkuji za pochvalu a mějte se hezky . Jana
Pedra
(upraveno)
31. 7. 2007, 18:05
@klient
Ano jablečný, Vynikajíííícíííí A dnes je ještě lepšíííííí takový odleželý no super!! Jo na makový se chystám příště!! doporučuji papa
klient
(upraveno)
31. 7. 2007, 20:22
@Pedra
Díky za informaci a taky to zkusím. Naši mladí mají na rozdíl ode mne nejraději kynutá těsta. Díky.
Janny
(upraveno)
30. 7. 2007, 9:32
Janičko mockrát děkuji za skvělý recept Bylo to moje první kynuté těsto v životě a díky Vám jsem zjistila, že na tom vůbec nic není a krásně mi vykynulo a za kynuté borůvkové knedlíky jsem doma byla pochválena a už si je u mne objednali i na příští sobotu ... Jana
klient
(upraveno)
30. 7. 2007, 23:31
@Janny
Jani, tak to je dobře , že se vám hned napoprvé povedlo. Skutečně to není nic těžkého . Tak ať se vám dál daří a vždy něco nového povede. Díky za pochvalu. Jana
Smolčice
(upraveno)
10. 7. 2007, 19:55
Janičko dnes jsem udělala báječný kynutý koláč s borůvkama,dle Vašeho receptu.Jedním slovem paráda díky
klient
(upraveno)
15. 7. 2007, 22:01
@Smolčice
Díky za pochvalu a borůvkkový koláč je skutečně jeden z nelepších. Mám ještě ráda meruňkový , ale borůvkový je bezkonkurence.Až na to kdo by ty borůvky sbíral. Jedině koupit na trhu, což dělám. Tak ještě jednou díky. Jana
Mončjatko
(upraveno)
5. 7. 2007, 11:20
Jani, dnes jsem podle Vašeho těsta dělala buchty s tvarohem a jsou opravdu mňamózní . Trošku jsem se bála, protože jsem kynuté těsto nikdy nedělala z polohrubé mouky. Vždy jen z hladké, ale nic se nezkazilo a je to mňam, mňam, mňam.. . Hned jsem musela sníst jednu za tepla. Díky, v rodinných.
klient
(upraveno)
5. 7. 2007, 19:56
@Mončjatko
Moniko, děkuji za pochvalu , ale i já musím říci, že ty vaše buchty vypadaly -mno , hned bych si jednu dala . Opravdu se vám moc povedly. Já dřív taky dělala jenom z hladké mouky ,ale kamárádka mi dala tento recept a když jsem ho zkusila, tak jsem musela přiznat, že se mi z té polohrubé i líp zpracovávalo a od té doby z jiné mouky toto těsto nedělám. Teď jdu honem péct bábovku Bětu ,mám ji v receptech, protože volal syn , že ráno přivezou vnoučka ,tak abych něco měla upečeného. Jana
SilvieM
(upraveno)
29. 6. 2007, 13:02
Dobrý den, tak jsem dnes podle Vašeho receptu zadělala těsto a upekla makové šneky. Musím říci, že s těstem se výborně pracovalo , vajíčko jsem tam vrzla celé, krásně vykynulo a už téměř polovina šneků je snězená a manžel, otec a tchán, kteří dnes pokračují ve stavbě baráčku, si moooc pošmakovali a babička a děda, kteří přijeli na kukandu, také, myslím, že do večera nic nezbyde . Děkuji za skvělý receptík na výborné kynuté těsto . Silva + Leonka
klient
(upraveno)
29. 6. 2007, 20:37
@SilvieM
Díky za pochvalu a jsem ráda , že chutnalo. Je fakt jednoduché a dobré. Já teď vyhledávám něco jednoduchého s tvarohem . Mám v receptech tvarohový krémovník , který je vynikající, ale mám chuť na buchtu s tvarohem a třeba polít cukrovou , nebo čokoládovou polevou. Jěště jednou dík za pochvalu a já jdu hledat. Jana
libuska78
(upraveno)
18. 6. 2007, 16:18
Tento recept je opravdu bájo a osvědčil se mi i jako těsto na pizzu (bez přidání cukru). Ten nápad vznikl tak: žiju s manželem v Anglii, kde mají zkrátka jinou mouku. Buď hladkou, nebo pak celozrnnou. Klasickou polohrubou jsem tu nesehnala, tak jsem udělala buchty z celozrnné, vylezly z toho takové dalamánky s tvarohem a tak jsem to zkusila naslano. Stejný recept, bez cukru, s celozrnnou moukou. A na to klasické přísady na pizzu, jak máte rádi. Bylo to dokonalé a zařazuji do pravidelného repertoáru
Julenka
(upraveno)
10. 6. 2007, 22:06
Chtěla bych se zeptat, jak dlouho a čím těsto zpracováváte? Rukou nebo hnětačem? Díky Lenka
klient
(upraveno)
13. 6. 2007, 16:22
@Julenka
Dobrý den. Píši pozdě protože jsem nikde nenanšla vzkaz , za což se omlouvám. Až dnes jsem se podívala na recepty a vidím dotaz . Těsto zadělávám ručně, napřed měchčkou a potom , když to jde o mísy rukou. Jana
Julenka
(upraveno)
13. 6. 2007, 16:27
@klient
Díky za odpověď, to nevadí
klient
(upraveno)
8. 5. 2007, 20:16
Díky a jsem moc ráda, že Vám chutnalo.
gajdy
(upraveno)
6. 5. 2007, 11:45
Včera jsem upekla třešňový koláč s posypkou podle tohoto receptu a byl opravdu moc dobrý. Těsto jsem umísila z 1,5 dávky, vynechala jsem vanilku (tu dám až na upečený koláč), tuk Hera, mléka trošku méně než je uvedeno (to hodně závisí na druhu mouky), a pak se vše spojilo během minuty v krásné hlaďoučké těsto a vykynulo během 1/2 hodinky. Naprosto bezproblémové...... Doporučuji!!!!!!!!! Pavlína
Alanet
(upraveno)
14. 3. 2007, 8:53
Tak já jich měla 35!Tak to je ten zakopanej pes.Příště budu dělat větší.Mně se právě nezdálo,že bych to z kazila,z kynutým už mám zkušenosti a buchtičky byli opravdu výborné.Takže brzo budu dělat zas.Díky
klient
(upraveno)
12. 3. 2007, 16:32
Mám jich tak kolem 20. Těsto ,když vyndavám z mísy, tak ho nesrážím a nechávám ho kynout v pekáči asi tak 20 minut. To už vidím jak kyne a než se mi rozpállí trouba. Tu nechám rozpálit na 250 stupňů a když tam dám pekáč , tak to ihned zmírním na 175 stupňů.Peču horkým vzduchem. Kdo ho nemá, tak bych to také nechala na těch 175. Ale i tak se to musí hlídat a neotevírat určitě těch 10 minut .Jana
Alanet
(upraveno)
12. 3. 2007, 15:10
Tak kolik buchet teda z této dávky půl kila má být?Asi přibližně?A srážíte těsto cca po hodině kynutí?A jak dlouho je necháváte na pekáči ještě kynout?Děkuji za odpověd´ˇ.Mrzí mě to protože chuťově byli vynikající a vůbec neztvrdly.
klient
(upraveno)
12. 3. 2007, 12:35
Já tedy nevím, co se mohlo stát. Buď jste dělala buchty malé, nebo jste otevřela při pečení brzo troubu, anebo jste je nenechala chvilku ještě kynout. Opravdu nevím, ale když vám to dvojnásobně vykynulo, tak si myslím, že to v receptu nebylo. Příště se snad to líp povede. Jana
Alanet
(upraveno)
12. 3. 2007, 11:18
Prosim pomoc!Jsem z toho v rozpacích,v pečení rozhodně nejsem začátečník.Peču fakt dost na Vánoce 30 druhů,atd..I z kynutého jsem už pekla,housky a koláčky a mazance,obojí s úpěchem.V sobotu jsem zadělala tento recept,těsto vykynulo,hezky,až 2 krát zvětšilo objem,ale pozor bylo toho zdá se mi buď málo nebo nevim proč,pekáč jsem sice zaplnila,ale buchty byli spíš buchtičky ,jak byli malé,přitom chuťově byli vynikající,nic zdrclého nebo tak.Tak mi prosim ženský poraĎte těšila jsem se na klasické Honzovo buchty jako od babičky.
haninka74
(upraveno)
10. 3. 2007, 22:36
Jani tak jsem zase pekla podle vašeho receptu ,tentokrát jsem dělala koláče a i maminka mi je moc chválila ,jen vždy musím zadělávat z dvojité dávky aby jich bylo dost jak jdou na dračku. Můžete se podívat na můj výtvor (pekla jsem koláče poprvé) Hanka http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=384418