Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 822 návštěvníků)

Chinois - francouzský máslový koláč

5.0
Chinois - francouzský máslový koláč

Potřebné ingredience

Těsto: 100 ml mléka, 90 g másla, 2 vejce, lžička soli, 50 g cukru krupice, 400 g hladké mouky, 20 g droždí. Náplň: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 30 g hladké mouky.

Postup přípravy

Do pekárny nalijeme vlažné mléko s rozšlehanými vejci a rozpuštěné vlažné máslo, přisypeme cukr (bez jedné lžičky), sůl do levého rohu, nasypeme prosátou mouku, uděláme vpravo důlek, do něj lžičku odloženého cukru a na něj rozdrobené droždí. Zapneme program TĚSTO.

Mezi tím si připravíme náplň: V mléce rozmícháme oba cukry, žloutky i mouku a uvaříme z toho kašičku, za občasného promíchání nebo pod pokličkou necháme vychladnout.

Na dno dortové formy průměr 26 cm přivřeme pečící papír a okraje odstříhneme. (Nevymazávala jsem ani boky.)
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme náplní, posypeme rozinkami a srolujeme jako závin. Nakrájíme na stejnoměrné kousky, ( asi 4 cm), které klademe do formy řeznou stranou dolů. Necháme asi 20 minut nakynout a pečeme v předehřáté troubě na 180°C 10 minut, když začíná koláč zvrchu zlátnout, snížíme na 160°C a dopečeme dalších 20 minut (každá podle své trouby). Vychladlý koláč vyndáme z formy a potřeme sladkou vodou (cukr moučka, rozpuštěný v trošce vody), aby se nám koláč leskl.

Tento recept jsem našla na slovenském MMB i na několika různých stránkách na internetu, pokaždé je trošku jiný, i já jsem si ho přizpůsobila (například vanilkový lusk je docela drahá záležitost). Kdo má dost času, doporučuji prostudovat si všechny možnosti a zvolit si pro sebe tu nejlepší. Nám tento koláč moc chutnal, s těstem se moc dobře pracovalo a jelikož tady ještě není vložený, tak ho vkládám.

DO OBRÁZKOVÉHO POSTUPU JSEM PŔIDALA PÁR PODROBNOSTÍ.

Vykynuté těsto rozválím na obdélník asi 50 x 30 cm.

Vychladlá kaše je hustá tak akorát na roztírání, neteče.

Ruličku nakrájím nejostřejším nožem, na těsto při krájení netlačím. Je třeba si trošku předem naznačit, kde budu krájet, aby mi vyšlo takových 14 až 16 kousků (tentokrát to bylo 3 - 4 cm od sebe).

Po vykynutí, těsně před pečením, jsem tentokrát zkusila potřít rozšlehaným vajíčkem, jak to (asi originální) recept doporučuje.

Koláč jsem pekla přesně stejnou dobu jako minule, nahoře se leskne i bez sladké vody, ale je tmavší. Pro další pečení mám jasno: zůstanu u své úpravy, to je bez potírání vejcem.

Koláč z formy vyndávám, až zchládne, aby se mi nerozpadl.

Krájím nožem pilkou. A mizí stejně rychle jako ten minulý.

Tak jsem vyzkoušela toto těsto plnit tvarohem, nakrájet na 12 kousků a upéct ve formě na muffiny. S výsledkem jsem spokojená.

Plněné pudinkovým krémem jako Chinois, pečené v muffinové formě. Formu vymazávám tukem. Asi 4 kousky, kde bylo víc náplně, jsem musela nechat ve formě vychladnout a ztuhnout. Příště zkusím dát do každého důlku na dno kousek těsta a teprve na to položím šnekouna. U tvarohové náplně to nebylo třeba.

těsto je stejné, náplň jsem zkoušela dát jablečnou (ale připomíná mi to spíš žemlovku)

posypán mandlovými lupínky

místo rozinek jsem dala čerstvé ostružiny

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Kunčice 6. 5. 2019, 8:00
Dobrý den Ivanko, Koláč je mňamkózní jako vždy. Děkuji za úžasný koláč. Nevím, jak to děláte, ale Vaše recepty se vždy povedou. (clamp) (clamp) (clamp) Vám. Ještě jednou veliké díky. (Y) :-) (clamp) (zajic) (zajic) (zajic)
spero 6. 5. 2019, 22:32
@Kunčice Milá Sašenko, udělala jste mi velikou radost takovým krásným komentářem. Velice si Vaší důvěry vážím a moc Vám za to děkuji. Ivana (F) (F) (F)
malmar 27. 6. 2017, 16:06
(clamp) (clamp) |:o)
gabrusa1 19. 6. 2017, 12:14
Kuchařinky, jak velká má být ta dortová forma? Pro těsto ze 400 g mouky? Nebo když děláte třeba z 1,5 dávky nebo dvojité - na jak velký plech pak dáváte ty šneky? Dííky za odpověď. :-)
spero 25. 6. 2017, 17:11
@gabrusa1 Na dno dortové formy průměr 26 cm ...... Tak je to uvedeno v receptu. Na dvojitou dávku použijte velký plech, jaký máte doma. Přeji Vám úspěšné pečení. Ivana
srneckova 29. 4. 2017, 9:08
to musím vyzkoušet (Y) (Y) (Y)
zuzan 27. 4. 2017, 21:35
Ivanko, už mi voní celý byt vaším koláčem (flower) (flower) (flower). Naplnila jsem ho klasickou pudinkovou náplní - 1 vanilkový pudink, 400 ml mléka, 2 vanilkové cukry, 2 lžíce cukru krupice - z těchto surovin jsem uvařila klasický vanilkový pudink, nechala vychladnout a potřela jím vykynuté těsto :-) :-) :-) a navrch posypala rozinkami. Po upečení jsem horký koláč potřela rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a pocukrovala moučkovým cukrem (zajic) (zajic) (zajic). Ráno budou mít děti snídani a odpoledne svačinu (Y) (Y) (Y). Ale ta vůně tak provokuje, že bych se hned zakousla :-) :-). Děkuji za váš další super receptík (K) (K). Zuzana
spero 28. 4. 2017, 17:04
@zuzan Zuzanko, takhle milý a krásný komentář jsem už dlouho nečetla. Moc Vám děkuji (F) (F) (F) a vážím si toho. Přeji vám pěkný víkend. Ivana (hello)
norkiego 25. 3. 2017, 7:50
prosim vas, da se nejako i bez pekarny? tu bohuzel nemame. dekuji
krišon 25. 3. 2017, 8:36
@norkiego Zaděláte kynuté těsto v ruce až se budou tvořit bubliny nebo v robotu, nebo použijete ruční hnětač, dáte do mísy, poprášíte hladkou moukou, přikryjete utěrkou a necháte vykynout na teplém místě přibližně hodinku ....
norkiego 30. 3. 2017, 21:44
@krišon dekuji moc
Oureca 11. 3. 2017, 19:30
Dala jsem do náplně 3 polévkové lžíce plnotučného tvarohu. Koláč zmizel za chvíli :-) Díky za recept, už ho mám zapsaný v kuchařce. A protože nám toto množství nestačí, příště bude z dvojité dávky na plechu :-)
spero 11. 3. 2017, 22:30
@Oureca Jaruško,děkuji Vám za krásný komentář. (F) (F) (F)
PRIMA MÁMA 11. 3. 2017, 15:08
vynikající, pro velký úspěch, dělám znovu ! (Y) děkuji za skvělý recept. Monika (hello)
spero 11. 3. 2017, 22:33
@PRIMA MÁMA Moničko, a já zase Vám děkuji za dobrou zprávu. (F) Jsem moc ráda, že u vás měl koláč úspěch.
jarkat (upraveno) 29. 1. 2017, 19:48
už je v troubě :-$ díky za receptík (L) božeeeee to je dobrota
spero 29. 1. 2017, 21:30
@jarkat Jaruško, moc děkuji za komentář. (F) (F) (F)
beleva 30. 6. 2016, 9:25
bych se užr...a (zajic) ,pridavam jeste ořechovou nádivku :-$ ,božééé,to je dobrý (Y) (Y) (Y) (Y)
spero 2. 7. 2016, 17:36
@beleva Evičko, děkuji Vám za krásný komentář. (F) (F) (F)
tetakniha 1. 5. 2015, 19:34
Vypadá úžasně, budu muset vyzkoušet (clamp)
Fres 1. 5. 2015, 16:56
Ivanko (clamp) dnes jsem pekla z 2 dávky a všem moooooc chutnal.Jemné dobré těsto ,zkusím ještě s tvarohem.Díky za recept (Y)
lenca2612 3. 3. 2015, 12:24
Jak dlouho nechat kynout? ,-)Hodinu?Nemám pekárnu proto se ptám...děkuji ,-)
spero 8. 3. 2015, 18:18
@lenca2612 Leničko, to záleží na teplotě v místnosti. Přikryjte mísu s těstem čistou utěrkou a počkejte, až těsto zdvojnásobí svůj objem. V pekárně je to hodinu, řekla bych, že v míse přibližně také tak.
Rybalenka 22. 6. 2014, 8:44
(*) (C)
blanor 11. 2. 2014, 12:31
ZZítra vyzkouším,vypadá to super
aweii 6. 2. 2014, 8:50
vynikající k rozinkám jsem přidala ještě lískové oříšky a super (clamp) (clamp) (zajic) (zajic)
spero 6. 2. 2014, 19:56
@aweii Evičko, děkuji za zprávu. (F) (F) (F)Oříšky jsou výborný nápad.
luarka 4. 2. 2014, 20:22
(Y) výtečný!!! Upekla jsem z 1 a půl dávky. Manžel ho snědl až na dva kousky celý sám. Říkal že si nemohl pomoct. :-) :-) Moc děkuji za skvělý recept.
spero 6. 2. 2014, 19:54
@luarka Katuško, mám radost, že u vás koláč měl úspěch a moc Vám děkuji za zprávu. (F) (F)
lucieanezka 27. 1. 2014, 13:37
Koláč jsem ochutnala u kamarádky a kdyby mě hanba nefackovala, že jsem na návštěvě, tak bych ho sežrala úplně celý!!!
spero 29. 1. 2014, 22:39
@lucieanezka Děkuji za nádherný komentář. (F)
lenka620 20. 1. 2014, 10:13
Ivanko včéra jsem ho upekla,není špatný,jen jsem od něho asi čekala více,hodně mi připomíná třeba náš mazanec.Jinak těsto mi chutnalo :-),ale dnes už mi přišlo trošku sušší,jestli ještě budu někdy péct,vyzkouším spíše s tvarohem :-) ... mě se líbí hrozně vzhledově :-$ ...
HAMINKY 27. 10. 2013, 14:10
Hezký den Ivanko,tak jsem včera zkusila váš receptík , moc děkuju (Y) výborný (clamp) fotečku jsem ani nestihla :)
spero 28. 10. 2013, 21:09
@HAMINKY Aničko, moc děkuji za milý komentář. Fotečka nevadí, hlavně že vám chutnalo. (F) (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie