Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 822 návštěvníků)

Chinois - francouzský máslový koláč

5.0
Chinois - francouzský máslový koláč

Potřebné ingredience

Těsto: 100 ml mléka, 90 g másla, 2 vejce, lžička soli, 50 g cukru krupice, 400 g hladké mouky, 20 g droždí. Náplň: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 30 g hladké mouky.

Postup přípravy

Do pekárny nalijeme vlažné mléko s rozšlehanými vejci a rozpuštěné vlažné máslo, přisypeme cukr (bez jedné lžičky), sůl do levého rohu, nasypeme prosátou mouku, uděláme vpravo důlek, do něj lžičku odloženého cukru a na něj rozdrobené droždí. Zapneme program TĚSTO.

Mezi tím si připravíme náplň: V mléce rozmícháme oba cukry, žloutky i mouku a uvaříme z toho kašičku, za občasného promíchání nebo pod pokličkou necháme vychladnout.

Na dno dortové formy průměr 26 cm přivřeme pečící papír a okraje odstříhneme. (Nevymazávala jsem ani boky.)
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme náplní, posypeme rozinkami a srolujeme jako závin. Nakrájíme na stejnoměrné kousky, ( asi 4 cm), které klademe do formy řeznou stranou dolů. Necháme asi 20 minut nakynout a pečeme v předehřáté troubě na 180°C 10 minut, když začíná koláč zvrchu zlátnout, snížíme na 160°C a dopečeme dalších 20 minut (každá podle své trouby). Vychladlý koláč vyndáme z formy a potřeme sladkou vodou (cukr moučka, rozpuštěný v trošce vody), aby se nám koláč leskl.

Tento recept jsem našla na slovenském MMB i na několika různých stránkách na internetu, pokaždé je trošku jiný, i já jsem si ho přizpůsobila (například vanilkový lusk je docela drahá záležitost). Kdo má dost času, doporučuji prostudovat si všechny možnosti a zvolit si pro sebe tu nejlepší. Nám tento koláč moc chutnal, s těstem se moc dobře pracovalo a jelikož tady ještě není vložený, tak ho vkládám.

DO OBRÁZKOVÉHO POSTUPU JSEM PŔIDALA PÁR PODROBNOSTÍ.

Vykynuté těsto rozválím na obdélník asi 50 x 30 cm.

Vychladlá kaše je hustá tak akorát na roztírání, neteče.

Ruličku nakrájím nejostřejším nožem, na těsto při krájení netlačím. Je třeba si trošku předem naznačit, kde budu krájet, aby mi vyšlo takových 14 až 16 kousků (tentokrát to bylo 3 - 4 cm od sebe).

Po vykynutí, těsně před pečením, jsem tentokrát zkusila potřít rozšlehaným vajíčkem, jak to (asi originální) recept doporučuje.

Koláč jsem pekla přesně stejnou dobu jako minule, nahoře se leskne i bez sladké vody, ale je tmavší. Pro další pečení mám jasno: zůstanu u své úpravy, to je bez potírání vejcem.

Koláč z formy vyndávám, až zchládne, aby se mi nerozpadl.

Krájím nožem pilkou. A mizí stejně rychle jako ten minulý.

Tak jsem vyzkoušela toto těsto plnit tvarohem, nakrájet na 12 kousků a upéct ve formě na muffiny. S výsledkem jsem spokojená.

Plněné pudinkovým krémem jako Chinois, pečené v muffinové formě. Formu vymazávám tukem. Asi 4 kousky, kde bylo víc náplně, jsem musela nechat ve formě vychladnout a ztuhnout. Příště zkusím dát do každého důlku na dno kousek těsta a teprve na to položím šnekouna. U tvarohové náplně to nebylo třeba.

těsto je stejné, náplň jsem zkoušela dát jablečnou (ale připomíná mi to spíš žemlovku)

posypán mandlovými lupínky

místo rozinek jsem dala čerstvé ostružiny

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

vlasticka01 25. 2. 2013, 11:32
(Y) (Y) (Y) (Y)
spero 25. 2. 2013, 15:08
@vlasticka01 (F) (F) (F)
Denunka 22. 2. 2013, 21:36
ted jsem kolac vytahla z trouby,moje 3 leta dcerka dneska nejak ponocuje a hulaka z pokojicku..maminkooo co to tak krasne voni (L)uz se moc tesim na rano az zakousnem...kolac jsem delala bez hrozinek a cokolady...dcera ma rada vse ciste ,-)ale urcite bude vyborny i bez niceho (F)ukladam mezi oblibene :-$
spero 25. 2. 2013, 15:07
@Denunka Denisko, moc vám děkuji za milý komentář. Doufám, že jste si ráno všichni pochutnali a zdravím vaši malou šikulku. (X)
dagina32 22. 2. 2013, 18:45
Včera upečeno a dnes na snídani skoro nezbyl. ,-) jen jsem trochu měnila náplň ... přidala jsem do krému 2 lžíce vanil. pudingu a měla jsem z toho tuhou hnotu tak jsem ještě zamíchala tvaroh vaničkový a bylo to super na mazání. :-$ Tak moc díky (Y)
spero 25. 2. 2013, 15:02
@dagina32 Dášenko, rádo se stalo. Já vám moc děkuji za krásný komentář. (F)
martinavanic 22. 2. 2013, 18:38
výborný koláč...určitě jsem nedělala naposledy... (Y) (Y) (Y) (Y)
spero 25. 2. 2013, 15:01
@martinavanic Martinko, to mě moc těší. Děkuji za zprávu.
xluciferka 20. 2. 2013, 10:01
Už jsem pekla několikrát a všichni se vždy jen olizovali, je úžasný, měkký i druhý i třetí den a je to prostě něco jiného než obyčejná buchta nebo vánočka. Parádní, s tím žloutkovým krémem nemá chybu. Díky moc za recept, je přiřazen k rodinným TOP :-) (clamp)
spero 21. 2. 2013, 19:20
@xluciferka Lucinko, moc vám děkuji za krásný komentář, který mě potěšil. (F) (F)
Mirisek21 17. 2. 2013, 19:44
(Y)
kaccka 17. 2. 2013, 19:03
Tak i u nás už se dneska peklo a opravdu vynikající (Y) (Y) (Y) Nedávala jsem sice rozinky, protože děťi by mi je stejně vydlabávali pryč, ale přidala jsem nasekané oříšky a čokoládu a pošmákli jsme si !!! |:o)
spero 19. 2. 2013, 12:28
@kaccka Katuško, děkuji za zprávu. Jsem moc ráda, že jste si pošmákli.
čučinek 11. 2. 2013, 20:09
(L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) Hm to je dobrotka (zajic) (zajic) (zajic) my rozinky moc nemusíme,tak jsem tak nakrájela nadrobno študenskou pečet je to moc dobré (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) s těstem se krásně pracovalo (Y) (Y) (Y) (Y) všem moc doporučuji (C) (C) (C) Andrea (mamca) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower)
spero 12. 2. 2013, 18:03
@čučinek Andrejko, děkuji vám za krásný komentář. (F) (F)
Vojtula 8. 2. 2013, 10:31
(clamp) (clamp) (clamp)
vajnarka 7. 2. 2013, 15:34
Právě jsem dopekla a je úžasný (Y) (Y) (Y) (Y)...dala jsem náplň dle receptu, rozinky a k tomu ještě kousky bílé a tmavé čokolády ...budu dělat častěji...moc díky za recept (L)
spero 7. 2. 2013, 17:54
@vajnarka Markétko, děkuji za krásnou zprávu. Jsem moc ráda, že vám koláč tak chutná. (F) (F)
Šarda 28. 1. 2013, 15:38
Ivano nemá chybu (Y) Já dala místo rozinek čokoládu na kousky a výborné (*)
spero 28. 1. 2013, 16:19
@Šarda Šárko, moc mě to těší. Děkuji. (F) (F)
xlmakrela 27. 1. 2013, 13:42
|:o) |:o) |:o) jů to vypadá úžasně, příští víkend určitě zkusím |:o) |:o) |:o) |:o)
Werďula 27. 1. 2013, 13:17
dobrý den, koláč byl úžasný (Y), ale chtěla jsem se zeptat, jak krájíte těsto na kolečka, mě se to dařilo velice špatně, vytékala mi náplň a těsto se mi tahalo
spero 27. 1. 2013, 15:34
@Werďula Verunko, krájejte těsto hodně ostrým nožem a zlehka. Jde to. (F)
choice 27. 1. 2013, 12:30
Ivko, vaše recepty nemají chybu *-) *-) *-),máte vše skvěle popsané a dokonalé fotečky (P) (P) (P)...teď jsem dodělala chinois ,-) ,-) ,-) a opět nemá chybu (zajic) (zajic) (zajic) (zajic)...díky za vaše snažení a pěkný zbytek víkendu (L) (L) (L)
spero 27. 1. 2013, 15:35
@choice Ivetko, moc děkuji. (F) (F) (F)
haskova 26. 1. 2013, 19:21
Vynikající. I manžel, který buchty apod. vůbec nejí toho snědl víc jak polovinu ,-) Opravdu super (Y)
spero 27. 1. 2013, 15:37
@haskova Haničko, děkuji za zprávu. (F) (F)
jajulik 25. 1. 2013, 10:30
(Y) (Y) (Y)
Grena 73 25. 1. 2013, 7:54
Včera jsem pekla měl (Y) Jenom příště udělám víc náplně.
jitullka 25. 1. 2013, 7:46
To je fakt mega luxusní dobrota a tak jednoduchá (zajic).
spero 27. 1. 2013, 15:39
@jitullka Díky Jituško. (F) (F)
IKAR (upraveno) 23. 1. 2013, 17:41
Děkuji moc za úžasný recept, je to luxusní |:o) |:o) |:o) |:o)už jsem pekla 3x (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic)a vždy je hned snědeno ,-) ,-)
spero 27. 1. 2013, 15:37
@IKAR Aničko, děkuji. (F) (F)
P.A.V.L.A 16. 12. 2012, 21:21
Co nejdříve ho vyzkouším, vypadá nádherně. (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie