Pruhovaný vynikající tvarožník
Potřebné ingredience
Těsto: 100g Hery, 100g cukru , 1 vejce , špetka soli, 250g polohrubé mouky. Náplň: 4 tvarohy, zakysaná smetana nebo bílý jogurt, panák rumu, 150g moučkového cukru , 2 vejce, 2 balíčky vanilkového pudinku, 1 vanilkový cukr, 100ml mléka. Do druhé půlky náplně přidáme 3lžíce kakaa
Postup přípravy
Ze všech surovin vypracujeme ručně těsto. Do dortové otevírací formy (vymazané a vysypané) těsto buď prsty nebo válečkem rozprostřemě a uděláme z těsta vyšší okraj.
Náplň vyšleháme na hladký krém. Odlijeme poloviny náplně do jiné mísy a přišleháme kakao. Dáváme doprostřed vždy střídavě jednu lžíci světlého a lžíci tmavého těsta a to až do spotřebování náplně. Občas s celou formou malinko zatřeste - tvarohová náplň se pěkně rozlije. Udělají se vám krásné letokruhy.
Pečeme na 185°C něco přes hodinu. Pak špejlí vyzkoušejte prostředek. Jestli se vám ještě těsto lepí, nechte ještě chvíli péct. Záleží na vaší troubě. Kraje trochu zhnědnou, ale to vůbec nevadí. Tvaroh i po upečení bude měkčí, ale neměl by lepit na špejli.
Po úplném vychladnutí opatrně sejměte dortovou formu a dáme do lednice. Dá se jíst hned, ale nejlepší je druhý den úplně vychlazený.
Tvarožník trochu jinak - Puňtíkatý cheesecake: Těsto: 1balení drcených BEBE sušenek, 100g hladké mouky, 130g Hery, 2 lžíce cukru, 2 žíce kakaa, lžičky prášku do pečiva, 1bílek ..................................................................................... Náplň: 1 bílý jgurt, 1 Mascarpone, 2 smetanové sýry (Philadelphia, Ricotta), 1 vejce, 1 žloutek, 3 lžíce cukru, 2 lžičky citronové kůry ..............................................................................................................Postup: Ze všech surovin vytvarujeme těsto, které dáme na dno formy. Krém vymixujeme dohladka. Necelou čtvrtinu odendáme, přidáme tam 2 lžíce kakaa a těsto dáme do cukrářského sáčku. Bílé těsto nalijeme na těsto a do něj děláme cukrářským sáčkem "kuličky". Pečeme při 160stupních cca 1hodinu. Po vychladnutí dáme do lednice.
Tento puňtíkatý cheesecake je jednoduší na přípravu a je jemnější a sladší než pruhovaný tvarožník. I přesto my upřednostňujeme tvarožník.
Koláček jako cheesecake: Těsto i náplň viz. výše, jen dělám z poloviny napsané dávky. Z těsta uděláme bochánky, které uprostřed stlačime a uděláme velký důlek. Ten pak naplníme náplní. Pečeme při 180stupních ccca 15min.
Mramorový: Při tomto receptu nepoužíváme kakao, ale pyré z čerstvých nebo mražených malin nebo jahod. Propasírujeme ovoce. POtřebujeme cca 3 lžíce pyré. Nepoužíváme vodu, která vyteče při rozmrzání - pyré by mělo být hustší. Z tvarohové hmoty odebereme asi 5 lžic a smícháme v misce s malinovým pyré. Nožem si předkreslíme hluboké rýhy, které vyplníme červennou tvarohovou hmotu. Pak nožem kolmo na pruhy "projedeme" hmotou. Nůž vytáhne barevnou hmotu a vzniká mramorování.
Postup na pruhovaný tvarožník přikládám:
Rukou vyhněteme těsto
Těsto dáme do formy a uděláme vyšší okraj
Vyšleháme krém
Vždy doprostřed dáváme těsto - lžíce tmavá a lžíce světla
Během dávání těsta občas formou zatřeseme, aby byl povrch pěkně rovný. Udělají se vám krásné letokruhy.
Dobrou chuť
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé