JABLKOVÝ MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ
Potřebné ingredience
500g hladké mouky, 20dkg cukru, 2 vejce, 1 Hera, 1 prášek do pečiva, trošku soli, citr. kůra. Jablka - oloupaná a nastrouhaná na hrubém struhadle, cukr, skořice.
Postup přípravy
Nejlepší je koláč druhý den, když zvláční i těsto.
Všechny potřebné suroviny smícháme.......
......a na vále z nich vypracujeme tuhé těsto.
Z těsta odkrojíme 2/3 ......
...... a na pomoučeném vále vyválíme placku o rozměrech plechu.
Pomocí válečku placku přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Co přečnívá, odkrojíme a doplníme tam, kde chybí.
Nahrubo nastrouhaná jablka dle kyselosti přisladíme, přidáme skořici a promícháme. Rozprostřeme po celém plechu.
Ze zbylé 1/3 těsta vyválíme stejně velkou placku a pomocí rádýlka nebo nože vykrajujeme dlouhé proužky.
Proužky pak rovnáme na jablka......
..... do tvaru mřížek.
Koláč vložíme do předehřáté trouby a upečeme do růžova . Nejdříve asi 1/4 hodiny na 200°C, pak teplotu stáhneme na 160°C a ještě asi 20 minut pečeme.
Koláč je lepší krájet až po nějaké době, kdy těsto trošku zvláční. Na závěr posítkujeme moučkovým cukrem. DOBROU CHUŤ přeje LUCKA!!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé