(recept
si oblíbilo 8 návštěvníků)
CHLEBOVY KVASEK

Potřebné ingredience
Zitna chlebova mouka nebo celozrnna zitna mouka Voda
Postup přípravy
1. den
V mensi zavarovaci sklenici smichame 20 g vody a 10 g zitne mouky.
Prikryjeme uterkou nebo papirovym kapesnikem (musi to byt trochu prodysne) - prikryjeme takto kazdy den.
2. den
Ingredience promichame a pridame 20 g vody a 10 g zitne mouky.
3. den
Vmichame znovu 20 g vody a 10 g zitne mouky.
4. den a kazdy dalsi den potom
Vmichame 20 g vody a 20 g zitne mouky.
5. nebo 6. den uz muzeme pridat mene mouky a mene vody (napr. jen 10 g mouky a 10 g vody). Chlebovy kvasek uz by mel byt v trochu nabublanem stavu a smrdet trochu jako alkohol. Pokud je aroma moc silne nebo pokud ma kvasek na povrchu tmavsi vrstvu, klidne tretinu nebo dve z celeho kvasku vyjmeme, vyhodime a cerstve nakrmime moukou a vodou. Nekdo treba nevyhazuje z kvasku vubec, ale potom ma chleba po upeceni opravdu silnou kvaskovou chut, takze se doporucuje trochu kvasku odebrat.
Po tydnu az dvou krmeni a ponechavani v pokojove teplote (ne na pruvanu nebo v chladne mistnosti) - to proto, aby kvasek dobre zral, by mel kvasek hodne nabyt na objemu a mel by byt dost nabublany. Zhruba ctyri hodiny po nakrmeni se doporucuje zadelat testo na kvaskovy chleba (to by mel byt kvasek v nejsilnejsim stadiu). Az je kvasek dostatecne silny, muze byt uchovavan v lednici, pokud treba neplanujete nekolik dni pect chleba. Staci krmit jednou tydne a nez chcete zase pect, tak vytahnout, parkrat nakrmit (treba dvakrat po ctyrech hodinach) a pak zadelat testo (zhruba ctyri hodiny po nakrmeni).
Ja zadelam testo a dam do lednicky. Az jsem ready na peceni, tak zapnu troubu, vytahnu testo, upravim a soupnu do trouby. Tento postup a recept muzete najit zde:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=157958
V mensi zavarovaci sklenici smichame 20 g vody a 10 g zitne mouky.
Prikryjeme uterkou nebo papirovym kapesnikem (musi to byt trochu prodysne) - prikryjeme takto kazdy den.
2. den
Ingredience promichame a pridame 20 g vody a 10 g zitne mouky.
3. den
Vmichame znovu 20 g vody a 10 g zitne mouky.
4. den a kazdy dalsi den potom
Vmichame 20 g vody a 20 g zitne mouky.
5. nebo 6. den uz muzeme pridat mene mouky a mene vody (napr. jen 10 g mouky a 10 g vody). Chlebovy kvasek uz by mel byt v trochu nabublanem stavu a smrdet trochu jako alkohol. Pokud je aroma moc silne nebo pokud ma kvasek na povrchu tmavsi vrstvu, klidne tretinu nebo dve z celeho kvasku vyjmeme, vyhodime a cerstve nakrmime moukou a vodou. Nekdo treba nevyhazuje z kvasku vubec, ale potom ma chleba po upeceni opravdu silnou kvaskovou chut, takze se doporucuje trochu kvasku odebrat.
Po tydnu az dvou krmeni a ponechavani v pokojove teplote (ne na pruvanu nebo v chladne mistnosti) - to proto, aby kvasek dobre zral, by mel kvasek hodne nabyt na objemu a mel by byt dost nabublany. Zhruba ctyri hodiny po nakrmeni se doporucuje zadelat testo na kvaskovy chleba (to by mel byt kvasek v nejsilnejsim stadiu). Az je kvasek dostatecne silny, muze byt uchovavan v lednici, pokud treba neplanujete nekolik dni pect chleba. Staci krmit jednou tydne a nez chcete zase pect, tak vytahnout, parkrat nakrmit (treba dvakrat po ctyrech hodinach) a pak zadelat testo (zhruba ctyri hodiny po nakrmeni).
Ja zadelam testo a dam do lednicky. Az jsem ready na peceni, tak zapnu troubu, vytahnu testo, upravim a soupnu do trouby. Tento postup a recept muzete najit zde:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=157958
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Laurinator
(upraveno)
25. 10. 2015, 13:36
Ahoj, ráda bych se zeptala, kde bych koupila mouku z tvé úvodní fotky ? Žiji v Sydney a marně se tu snažím objevit mouku na upečení chleba.

nahlásit
tanks
(upraveno)
25. 10. 2015, 23:03
@Laurinator
Ahoj Jiri.. Rye flour je k sehnani urcite ve vice specializovanych obchodech, popripade i online. Ale tuhle jsem koupila v About Life! Mas nejaky pobliz sebe? Jana
nahlásit

chalupnicka
(upraveno)
14. 5. 2015, 11:35

nahlásit