(recept
si oblíbilo 840 návštěvníků)
Banánové řezy
Potřebné ingredience
Těsto: 5 vajec, 5 PL krupicového cukru, špetka soli, 7 PL polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 3 PL oleje, 4 PL horké vody, 2 PL kakaa. Krém: 2 pomazánková másla (po 200 g), 1 tvaroh vaničkový (250 g), 250 ml smetany ke šlehání 33%, 3 vanilkové cukry, 2 - 3 PL moučkového cukru. Dále: 5 banánů, velké balení dětských piškotů, 250 ml uvařené silnější kávy, 100 g čokolády.
Postup přípravy
Těsto: Vyšleháme sníh z 5 bílků, 5 lžic cukru krupice a se špetkou soli. Přidáváme k tomu postupně za stálého šlehání (na nejnižší stupeň) 5 žloutků, 4 lžíce horké vody a 3 lžíce oleje, nakonec 7 lžic polohrubé mouky s 1/2 prášku do pečiva a trochou kakaa. Na vymazaném a vysypaném plechu 30 x 40 cm pečeme na 180°C 15 – 20 minut.
Krém: Ušleháme šlehačku. Pomazánková másla s cukry a tvarohem důkladně vyšleháme, až směs nabude a ručně jemně vmícháme ušlehanou šlehačku.
Na upečený a vychladlý korpus natřeme třetinu krému, rozložíme kolečka banánů těsně vedle sebe, natřeme druhou třetinu krému. Uvaříme hrnek silné kávy a necháme vychladnout. Do kávy namáčíme piškoty a uložíme vedle sebe na krém. Nahoru rozetřeme zbytek krému a posypeme strouhanou čokoládou.
Poznámka: Protože některým z vás nestačil krém, upekla jsem dnes řezy znovu a recept jsem upřesnila. Množství surovin je stejné, jenom jsem si uvědomila, že některá možná koupí pomazánkové máslo v menším balení (150 g) nebo šlehačku v kelímku (200 ml), nebo jen zamíchá místo vyšlehání. Někdo je zvyklý mazat silnou vrstvu. Krému je opravdu jen tak přesně na namazání tenkých vrstev. Také pokud někdo dává banány a piškoty dál od sebe, musí pak mezi ně namazat krému více. V tom případě klidně natřete na piškot marmeládu a krém pak jen ve 2 vrstvách. Ale chuťově je na zákusku krému až až.
Řezy necháme v ledničce do druhého dne uležet, jsou pak mnohem chutnější.
Krém: Ušleháme šlehačku. Pomazánková másla s cukry a tvarohem důkladně vyšleháme, až směs nabude a ručně jemně vmícháme ušlehanou šlehačku.
Na upečený a vychladlý korpus natřeme třetinu krému, rozložíme kolečka banánů těsně vedle sebe, natřeme druhou třetinu krému. Uvaříme hrnek silné kávy a necháme vychladnout. Do kávy namáčíme piškoty a uložíme vedle sebe na krém. Nahoru rozetřeme zbytek krému a posypeme strouhanou čokoládou.
Poznámka: Protože některým z vás nestačil krém, upekla jsem dnes řezy znovu a recept jsem upřesnila. Množství surovin je stejné, jenom jsem si uvědomila, že některá možná koupí pomazánkové máslo v menším balení (150 g) nebo šlehačku v kelímku (200 ml), nebo jen zamíchá místo vyšlehání. Někdo je zvyklý mazat silnou vrstvu. Krému je opravdu jen tak přesně na namazání tenkých vrstev. Také pokud někdo dává banány a piškoty dál od sebe, musí pak mezi ně namazat krému více. V tom případě klidně natřete na piškot marmeládu a krém pak jen ve 2 vrstvách. Ale chuťově je na zákusku krému až až.
Řezy necháme v ledničce do druhého dne uležet, jsou pak mnohem chutnější.
Bílá varianta s nastrouhanou bílou Milkou.
světlý korpus, nahoře nastrouhaná Margotka a hořká čokoláda
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
PajaG
(upraveno)
19. 10. 2008, 16:12
Milá Ivo, tak tenhle zákusek je úúúžasnýýý, včera jsem pekla a dnes je pryč. A mám ho upéct znovu.Dnes jsme byli na oslavě tchýniných narozenin a já jsem jí ho kus přinesla místo dortu. Vypadá nádherně.Tímto ho zařazuji mezi zatím nejlepší řez, co jsme kdy jedli. Děkuji.
spero
(upraveno)
19. 10. 2008, 18:33
@PajaG
Pavlinko, váš komentář mě moc potěšil. Je to fakt, že recept je dobrý, ale ještě větší podíl na výsledku má vaše šikovnost. Jsem strašně ráda, že se dílo zdařilo a že jste si pochutnali. Mějte se krásně. Ivana
jitka.nela
(upraveno)
18. 10. 2008, 18:58
tak teď jsem dopekla,docela fuška .Zítra už se těšíme na výsledek ke .
Petttt
(upraveno)
18. 10. 2008, 14:18
tento recept je super-a byl by ještě lepší kdyby mi manžel nekoupil míste obyč.pom.másla- máslo s nivou
Kaca75
(upraveno)
10. 10. 2008, 18:02
dobrý den Ivčo, myslíte že by to šlo i s broskvovým kompotem nekoupila jsem banány.
spero
(upraveno)
11. 10. 2008, 19:24
@Kaca75
Katuško, záleží přece jenom na vás co, jak a s čím upečete. Hlavně když to rodině chutná. Prostě budete mít broskvové řezy a pravděpodobně budou také skvělé.
Langoska
(upraveno)
5. 10. 2008, 20:00
ZDRAVÍM IVČO, TAK JSME JE VČERA TAKY ZKUSILI, JEN JSEM MÍSTO POM. MÁSLA DALA TVAROHY Z MISKY A JEDNU ZAKYSANOU SMETANU, ALE NIČEMU TO NEVADILO, I TAK JSOU BEZVA, NA DNEŠNÍCH HODECH CHUTNALY, DÍKY ZA RECEPTÍK, LENKA
spero
(upraveno)
5. 10. 2008, 21:49
@Langoska
Leni, jsem ráda, že jsem vás inspirovala k dobrému zákusku a že jste si pochutnali, to je hlavní. Mějte se krásně. Ivana
erzulda
(upraveno)
5. 10. 2008, 10:55
Dobrý den Ivanko, receptík je opravdu všem moc a moc chutnaly opravdu stojí za to udělat
spero
(upraveno)
5. 10. 2008, 19:30
@erzulda
Eričko, děkuji za milý komentář. Jsem moc ráda, že vám chutnalo. Mějte se krásně. Ivana
alfinecka
(upraveno)
3. 10. 2008, 16:31
Ivanko, mam pro vas vkaz od manzela, pry jste tam ten obrazek nemela davat, sedel u nej hooooodne dlouho a slintal na klavesnici, takze zitra musim hned brzy rano do obchodu a hr do peceni.
spero
(upraveno)
3. 10. 2008, 16:32
@alfinecka
No tak to je super! Tak honem do toho.
Mmajula
(upraveno)
3. 10. 2008, 0:29
Ivanko, řezy vypadají úchvatně, určitě upeču. Jen se chci zeptat - na jak velkém plechu je děláte? Díky za info
spero
(upraveno)
3. 10. 2008, 16:31
@Mmajula
Majko, já skoro na všecko používám klasický vysoký plech, který dostanete spolu s troubou. Má rozměr 30 x 40 cm. Upečte a pochutnejte si. A potom vyzkoušejte borůvkový zákusek, ten je taky moc a moc dobrý. Právě ho vkládám.
Mmajula
(upraveno)
6. 10. 2008, 11:00
@spero
Ivanko, díky moc, dneska jdu na ně
Kamek
(upraveno)
1. 10. 2008, 9:00
Vypadá to nádherně ,musím je vyzkoušet
spero
(upraveno)
3. 10. 2008, 16:34
@Kamek
Kamilko, tak se do toho pusťte a ať vám chutná.
OLUŠ
(upraveno)
30. 9. 2008, 13:54
nádhera málem jsme s manželem omdleli to bychom si dali
spero
(upraveno)
3. 10. 2008, 16:40
@OLUŠ
Díky za pochvalu. To potěší.
petunie7
(upraveno)
30. 9. 2008, 12:09
Parádníííí,určitě vyzkouším
spero
(upraveno)
3. 10. 2008, 16:39
@petunie7
Petři, to mě těší. Tak do toho! A ať se daří.
Alena70
(upraveno)
30. 9. 2008, 9:13
Tak to vypadá luxusně , určitě vyzkouším, pomazánkové máslo mi nevadí, dávám do tiramisu, jen neznám s tím tvarohem. Co mi nejvíc vadí je strouhání čokolády. To je vždy boj. Nalepené na struhadle, když to sundávám, tak to hned teče po prstech. Už jsem zkusila i do mrazáku, no nevím, moc se mi to nedaří, je to vždy všude, jen na plechu nejmíň, ale vypadá to krásně, tak zas budu bojovat
katalog
(upraveno)
3. 10. 2008, 0:34
@Alena70
Alenko, zkuste http://plasty.nakupujeme.cz/14260-pro-kuchyn/34803-struhadlo-na-syr-a-cokoladu/. Takovéto struhadlo používáme už několik let a maximální spokojenost. Jenom musíte čokoládu rozlámat na menší kousky (nebo i sýr či tvrdý tvaroh pokrájet), ale potom už se to strouhá parádně.
spero
(upraveno)
30. 9. 2008, 19:44
@Alena70
Alenko, tak to posypejte grankem nebo dejte nějaké to kupované čokoládové zdobení.
teoder36
(upraveno)
29. 9. 2008, 20:07
Vyzkoušíme
aweii
(upraveno)
29. 9. 2008, 16:52
Mňaminky mňam no ten vypadá báječně a v bříšku by mu bylo ještě líp určitě vyzkouším
spero
(upraveno)
3. 10. 2008, 16:42
@aweii
Díky za pochvalu. Vyzkoušejte, nebudete litovat.
KáKá
(upraveno)
29. 9. 2008, 16:32
Ahoj Ivi chci se zeptat-jsou ta pomazánková másla v receptu nutná?-nedají se něčím nahradit?Já mám nevím proč odpor k tomu dávat pomaz.máslo do čehokoliv sladkého.Děkuji
Carcooolka
(upraveno)
26. 10. 2008, 20:47
@KáKá
Pomazánkové máslo je vlastně zakysaná smetana ochucená sušeným mlékem či podmáslím, takže ten odpor není nutný. Ale u mě je to podobné, nějak mám pocit, že slané do dortu nepatří. Ale není to tady spíš naopak? Dáváme vlastně něco nasládlého na chleba či do pomazánek
spero
(upraveno)
29. 9. 2008, 20:05
@KáKá
Určitě. Mnohem lepší je mascarpone. Teď jsem ho sehnala v pátek v Penny, jsou tam dny italské kuchyně. Dala jsem ho podle receptu do takového smetanového krému a v sobotu jsem utíkala do obchodu pro další. Má totiž trvanlivost do 14. 11. , tak ho v příštím krému zase použiji. Myslím si, že to pomazánkové máslo je taková česká náhražka. I to bez příchutě je trošku slané, kdežto mascarpone je úplně bez chuti. Aspoň tak se mi to zdá. Já ho už dávno chtěla vyzkoušet, ale dosud jsem na něj v žádném obchodě u nás nenarazila, až teď. Tak tohle je moje nová zkušenost. Zdravím Vás. Ivana
KáKá
(upraveno)
30. 9. 2008, 15:33
@spero
JÉ Ivi,vždyť já ho dávám do Tiramisu a nedošlo mi to,no jo ,tak děkuji za radu,až upeču,ihned se ozvu,ale myslím,že to bude vynikající
Záhoráčka
(upraveno)
29. 9. 2008, 13:30
Vyzerajú úžasne
MAMEMIMOMU
(upraveno)
27. 9. 2008, 22:52
Mňam, mňam, ten vypadá úžasně. Teto, ten bude zítra na oslavě? No, už se opravdu moc těším. Jsem opravdu ráda, že jsi sem zákusky začala vkládat, nejen, že obohatíš spostu maminek o další skvělé recepty, ale hlavně si je nebudu muset u Tebe opisovat , rovnou si jetu vytisknu.
Jita K.
(upraveno)
27. 9. 2008, 21:20
Ivanko, řezy vypadají úžasně , určitě vyzkouším. Jitka
spero
(upraveno)
27. 9. 2008, 21:25
@Jita K.
Jituško, jsou fakt vynikající. Tak si pochutnejte.