(recept
si oblíbilo 67 návštěvníků)
Lasagne (recept od Ivetky ID 43894)
Potřebné ingredience
Lasagne, 500 g mletého masa, 1 cibule, olej, česnek, sůl, pepř, oregano, bazalka, konzervovaná sekaná rajčata, petrželka, smetana, muškátový oříšek, kostička taveného sýra, 200 g polohrubé mouky, 1/4 l mléka, sýr eidam
Postup přípravy
1. Osmahneme nakrájenou cibulku a přidáme mleté maso.
2. Za stálého míchání ochutíme solí, rozmačkaným česnekem, oregánem, bazalkou a přidáme rajčata.
3. Dusíme a nakonec posypeme nakrájenou petrželkou.
4. Odstavíme a připravíme si bešamel. Dáme vařit smetanu, a když přijde do varu, zahustíme mlékem s rozmíchanou polohrubou moukou.
5. Pak přidáme kostku taveného sýra, sůl, pepř, trochu muškátového oříšku a provaříme.
6. Do vroucí osolené vody dáme pláty lasagní a vaříme do poloměkka.
Po vyjmutí klademe do vymaštěného pekáče a střídáme vrstvy lasagní, mletého masa a bešamelu. Až je pekáč plný. Nakonec vše zasypeme strouhaným sýrem a zalijeme zbytkem bešamelu.
Lasagne jsou opravdu mňamózníííí a druhý den po upečení jsou ještě lepší :o))). Určitě vyzkoušejte.
Pláty lasagní doporučuji vařit po jednom či po dvou (do kříže) . Je to sice zdlouhavější, ale předejdete tomu, že se Vám cca všech 16 plátů neslepí k sobě.
Když jsem to dělala poprvé dala jsem vařit najednou všech 16 plátů a než jsem začala pokládat druhou vrstvu zbytek plátů se mi slepil a mohla jsem to vyhodit. Poté jsem je vařila po dvou plátech cca 2 minuty. Nikdo není dokonalý :o).
Po této zkušenosti jsem to napsala i paní Ivetě a ta mi odpověděla, že pláty vaří též po jednom jen škoda, že to tam neměla napsané.
2. Za stálého míchání ochutíme solí, rozmačkaným česnekem, oregánem, bazalkou a přidáme rajčata.
3. Dusíme a nakonec posypeme nakrájenou petrželkou.
4. Odstavíme a připravíme si bešamel. Dáme vařit smetanu, a když přijde do varu, zahustíme mlékem s rozmíchanou polohrubou moukou.
5. Pak přidáme kostku taveného sýra, sůl, pepř, trochu muškátového oříšku a provaříme.
6. Do vroucí osolené vody dáme pláty lasagní a vaříme do poloměkka.
Po vyjmutí klademe do vymaštěného pekáče a střídáme vrstvy lasagní, mletého masa a bešamelu. Až je pekáč plný. Nakonec vše zasypeme strouhaným sýrem a zalijeme zbytkem bešamelu.
Lasagne jsou opravdu mňamózníííí a druhý den po upečení jsou ještě lepší :o))). Určitě vyzkoušejte.
Pláty lasagní doporučuji vařit po jednom či po dvou (do kříže) . Je to sice zdlouhavější, ale předejdete tomu, že se Vám cca všech 16 plátů neslepí k sobě.
Když jsem to dělala poprvé dala jsem vařit najednou všech 16 plátů a než jsem začala pokládat druhou vrstvu zbytek plátů se mi slepil a mohla jsem to vyhodit. Poté jsem je vařila po dvou plátech cca 2 minuty. Nikdo není dokonalý :o).
Po této zkušenosti jsem to napsala i paní Ivetě a ta mi odpověděla, že pláty vaří též po jednom jen škoda, že to tam neměla napsané.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
honza
(upraveno)
7. 1. 2011, 10:15
Jo lasagne jsou super, taky je často děláme. Já kupuji jen lazagně chlazené, mají je v síti supermarketů TESCO a ty se už nevaří jsou předvařené.
inculin
(upraveno)
22. 1. 2011, 14:54
@honza
Já kupuji Panzani a nevařím je. Udělám maso s více šťávy a ještě se nestalo, že by lasagne byly tvrdé.
Barčáci
(upraveno)
11. 1. 2011, 15:09
@honza
Jani, určitě až budu mít cestu do Tesca podívám se po nich .
inculin
(upraveno)
7. 1. 2011, 9:56
Dobrý den, zajímalo by mě, jako konzistenci mám mít bešamel. Už jsem je dělala dvakrát, pokaždé výborné, ale bešamel měl hustotu hustého těsta, které šlo špatně rozmazat. Používám jednu smetanu, mléka 1/4l, mouky podstatně méně a přesto mám co dělat, abych to umíchala. Děkuji. Jinak lasagne předem nevařím, omáčku z masa dělám řidší a nestalo se mi, že by těstovina byla tvrdší. J.
Barčáci
(upraveno)
11. 1. 2011, 15:08
@inculin
Dobrý den Jindřiško, s bešamelem jsem měla také problém a proto jsem dala o dost méně mouky. Jakou má mít konzistenci to sama přesně nevím, ale domnívám se, že jako kaše, ale ne tak hustá. Dělám to tak, aby mi to šlo dobře rozetřít . Je pravda, že lasagne jsem dělala asi jen 3x a už si to pořádně nepamatuji.
inculin
(upraveno)
22. 1. 2011, 14:54
@Barčáci
Taky mě napadlo, jestli místo 200g, nemá být 20g, to by více odpovídalo.
Kynckik
(upraveno)
28. 3. 2010, 11:55
JITUŠKO, POUŽIJTE LASAGNE PANZANI, TY JSOU NEJLEPŠÍ. NESLEPÍ SE DOHROMADY I KDYŽ VAŘÍTE 16 PLÁTKŮ . JSOU OPRAVDU ÚŽASNÉ A DÁ SE S NIMI SUPER PRACOVAT. VAŘÍM JE CCA 5-7 MINUT A PAK PROLIJU STUDENOU VODOU , NESLEPÍ SE VÁM.. . VYZKOUŠEJTE . NATY
Bylinka1
(upraveno)
6. 5. 2009, 13:42
...a co je to konzervovaná sekaná ?
emilek :-)
(upraveno)
6. 5. 2009, 13:53
@Bylinka1
konzervovaná sekaná rajčata
Bylinka1
(upraveno)
6. 5. 2009, 19:44
@emilek :-)
... aha.Příště si to dočtu .Ale teď jsem se fakt pobavila .
jitkaad
(upraveno)
6. 5. 2009, 13:34
Jituš, já taky poprve vařila a všelijak po dvou,přesně jak píšete,pak jsem viděla jen tak po očku v telce jak dělá nějaký "machr" lasagne a nevařil od té doby taky nevařím,a náplň dělám hooodně kašovitou až řídkou, hezky se vsákne a je to fajnové Tu vaši náplň musím vyzkoušet
Barčáci
(upraveno)
13. 5. 2009, 16:14
@jitkaad
Jituš, já vím některé lasagně se nemusí vařit . Jen se podívám ještě někdě po nějaké jiné náplni . Mě se zrovna ten bešamel moc nepovedl byl moc hustý a hodně jsem ho musela naředit mlékem .
anib
(upraveno)
5. 5. 2009, 8:16
Lasagne nevařím, do pekáčku je skládám syrové, jen udělám trošku řidší zálivku z rajčat, při pečení nasáknou vodu a jsou krásně měkké. V Italii je taky nevaří.
Barčáci
(upraveno)
5. 5. 2009, 8:24
@anib
Gabrielko, děkuji za radu . Já tedy řidší zálivku zatím nedělala . Paní Iveta, od které je tento recept také povídala, že některé lasagne se nemusí vařit . Je pravda, že já je jen trochu předvařila cca 2 minutky jen, aby pláty nebyly jak prkno .
pipontek
(upraveno)
5. 5. 2009, 8:05
Ahoj Jituš,tak s vařením lasagní mam stejnou zkušenost,taky se mi napoprvé slapily,ale pak jsem přemýšlela a vymyslela zlepšováček--dám do hrnce 1 lasagni a vedle 1 vařečku a zase 1 lasagni a 1 vařečku,vejde se mi jich i 8 vedle sebe,takže je vaření rychlejší a taky se neslepí.Renča
Barčáci
(upraveno)
5. 5. 2009, 8:18
@pipontek
Ahoj Renčo, to jsem ráda, že se to nestalo jenom mě . Já tak velký hrnec nemám musela bych je dávat na sebe a mezi ně vařečky a určo by to také tak šlo . Jíťa