(recept
si oblíbilo 298 návštěvníků)
DOMÁCÍ HOUSKY - k jídlu druhý i třetí den
Potřebné ingredience
1a1/2 lžičky sušených kvasnic, 360g hladké mouky, 280g polohrubé mouky, 1lžička cukru, 2lžičky soli, 1lžička kmínu, 400ml vody, 80ml oleje, 1žloutek (bílek na potření)
Postup přípravy
Vyzkoušela jsem mnoho receptů, ale bohužel mi žádný recept nevyhovoval, housky byly k jídlu vždy jen čerstvě upečené, druhý den tak na sušení, tak jsem se pustila do vlastního zkoušení a dopracovala jsem se k tomuto těstu :-))))).
Program: základní + další 2hod. nechat dokynout (celkem 4hod, pokud je s předehřevem 4hod20min). Těsto vyklopím na pomoučněný vál, posypu moukou, rozválím placku vysokou cca 1a1/2 až 2cm, rozkrájím na pruhy široké cca 2,5 -3cm. Pletu pletýnky nebo jiný tvar (uzle) - pruhy nerozvaluji na válečky, prostě jak jsem je nakrájela tak je splétám. Pokládám na vál, nechám pod útěrkou cca 30min dokynout, potřu bílkem a sypu sýrem, makem, kmínem (ten po upečení opadává), sezamová semínka atd....
VYLEPŠENÉ&ROZMLSANÉ od paní HELENY K. o 1polévkovou lžíci Kuřecí se žampiony a sýrem od Knorru
Pečení: na 180C, 20- 25min (na nejvyšším roštu...určitě není potřeba péct déle!!!! asi by se jen vysoušely a ubrali by jste jim na vláčnosti)
Rady: Používala jsem máslo, mléko atd...vše nej, ale to není ono, jsou to všechno ztužovadla a tak jsem nahradila: máslo - olejem, mléko - vodou, vajíčko - pouze žloutek.
Lze 280g poloh.mouky nahradit nějakou jinou moukou: celozrnnou, špaldovou atd...
Těsto během hnětení nemusím hlídat, ale znám svou pekárnu a používám stále stejnou mouku, Vy si ale nejprve odzkoušejte, aby vám nezůstala mouka v rohách vaničky nebo těsto nebylo příliš řídké...v případě potřeby přisypte mouku- záleží jakou používáte a jak moc saje. Těsto je opravdu řidčí a bochánek je rozvalený po dně vaničky
Do těsta přisypávám lžičku rozdrcené sušeného česneku z (Botanikusu), nádherně těsto provoní a housky jsou vynikající k barmboračce a k jiným plévkám, pokud je chcete jíst třeba druhý den k snídani s marmeládou, tak určitě nedávat :-))))).
Mám pekárnu s předehřevem, tak neřeším teplotu surovin, ale je určitě důležité, aby měly suroviny pokojovou tepotu.
Poznámka: mám pekárnu na 600g surovin a vanička je plná, takže ti co mají pekárnu na 1kg a více, určitě neporovnávejte s mým foto. Z této dávky mám 9housek.
Program: základní + další 2hod. nechat dokynout (celkem 4hod, pokud je s předehřevem 4hod20min). Těsto vyklopím na pomoučněný vál, posypu moukou, rozválím placku vysokou cca 1a1/2 až 2cm, rozkrájím na pruhy široké cca 2,5 -3cm. Pletu pletýnky nebo jiný tvar (uzle) - pruhy nerozvaluji na válečky, prostě jak jsem je nakrájela tak je splétám. Pokládám na vál, nechám pod útěrkou cca 30min dokynout, potřu bílkem a sypu sýrem, makem, kmínem (ten po upečení opadává), sezamová semínka atd....
VYLEPŠENÉ&ROZMLSANÉ od paní HELENY K. o 1polévkovou lžíci Kuřecí se žampiony a sýrem od Knorru
Pečení: na 180C, 20- 25min (na nejvyšším roštu...určitě není potřeba péct déle!!!! asi by se jen vysoušely a ubrali by jste jim na vláčnosti)
Rady: Používala jsem máslo, mléko atd...vše nej, ale to není ono, jsou to všechno ztužovadla a tak jsem nahradila: máslo - olejem, mléko - vodou, vajíčko - pouze žloutek.
Lze 280g poloh.mouky nahradit nějakou jinou moukou: celozrnnou, špaldovou atd...
Těsto během hnětení nemusím hlídat, ale znám svou pekárnu a používám stále stejnou mouku, Vy si ale nejprve odzkoušejte, aby vám nezůstala mouka v rohách vaničky nebo těsto nebylo příliš řídké...v případě potřeby přisypte mouku- záleží jakou používáte a jak moc saje. Těsto je opravdu řidčí a bochánek je rozvalený po dně vaničky
Do těsta přisypávám lžičku rozdrcené sušeného česneku z (Botanikusu), nádherně těsto provoní a housky jsou vynikající k barmboračce a k jiným plévkám, pokud je chcete jíst třeba druhý den k snídani s marmeládou, tak určitě nedávat :-))))).
Mám pekárnu s předehřevem, tak neřeším teplotu surovin, ale je určitě důležité, aby měly suroviny pokojovou tepotu.
Poznámka: mám pekárnu na 600g surovin a vanička je plná, takže ti co mají pekárnu na 1kg a více, určitě neporovnávejte s mým foto. Z této dávky mám 9housek.
po vykynutí
rozválené, rozkrájené těsto
detail těsta
pletení - dlouhé pruhy rozřežu v 1/3 (1pruh-1houska)
upečené housky
houska druhý den
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
JOBPROTECTstore
(upraveno)
18. 1. 2012, 2:04
Karolínko, chtěla bych vaše housky vyzkoušet, ale nemám pekárnu, nevíte, jak dlouho by mělo těsto kynout, než jej budu zpracovávat na housky děkuji za radu , budu zkoušet poprvé Marcela
sneh
(upraveno)
18. 1. 2012, 18:49
@JOBPROTECTstore
Zdravím , nevím jestli jste pročítala zpětně, ale myslím, že tam nějaké maminky psaly jak zadělávají housky bez pekárny. Já je bez pekárny nedělala, ale postupovala bych úplně stejně jako u kynutých těst - těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Snad se vám také povedou a nebudete nadávat .
pirozacka
(upraveno)
17. 1. 2012, 16:10
Housky dělám už po třetí,jsou výborné ,akorát nevím jestli jsou k jídlu i třeí den,sotva zbyde na druhý
sneh
(upraveno)
18. 1. 2012, 18:50
@pirozacka
dnes jsem po dlohé době zadělala a doufám, že vydrží na snídani
Brůs
(upraveno)
17. 10. 2011, 13:43
i třetí den? To těžko
allka
(upraveno)
17. 10. 2011, 8:48
Housky jsou fakt super, zrovna je zadělávám po 4 během 14 dnů
sneh
(upraveno)
25. 10. 2011, 16:51
@allka
Moc děkuji všem za komentáře a přeji pohodový podzim s a houstičkou v ruce
Luciferie
(upraveno)
7. 7. 2011, 16:00
Zdravím, housky jsem zrovna dopekla a .... veliké díky . Jsou úúúúžasné, křupavoučké, nadýchané, prostě SUPER!!!! Moc díky za tenhle receptík, určitě nedělám naposledy
Lussy1512
(upraveno)
4. 1. 2011, 20:36
Zdravím všechny kdo tyto housky dělal i já jsem je teď dopekla a jsou pěkně nadýchané a voňavoučké a důležité mooc chutné všem vřele DOPORUČUJI ! Nechala jsem je tak 1 hod kynout a pak když jsem je zpracovala v pletýnky a dala na plech tak ještě nechala tak 45 min ještě nakynout.Chce to hodně nechat nakynout ,aby pak nebyli těžké a pak by hned ztvrdli. Dobu pečení jsem dala na nejvyšší polohu plechu a při 180 v horkovzdušné troubě na 25 min a Takže Karolínko mě se povedli jen z tohoto těsta jsem udělala 8 velkých(cca 80g) a 1 poloviční houstičku jinak bych jich měla tak 17 (40g) Můj manžel posílá velkou pochvalu za receptík a mě může jen protože jsou moje ručičky A VÁM POSÍLÁME HOODNĚ
vevercak78
(upraveno)
3. 1. 2011, 15:48
janacrazy
(upraveno)
27. 10. 2010, 21:22
Udělala jsem dnes přesně dle receptu, místo pekárny jsem použila mixér program hnětení cca 5 minut a pak nechala kynout asi hodinu a půl. Udělala jsem 11 housek, pekla cca 25 minut na 180. Housky jsou pěkné a dobré, ale na chuť takové hutnější, těžké. Podle obrázku vypadají, že mají být víc nadýchané a lehké... Poraďte, kde jsem udělala chybu??? Mám příště zkusit delší hnětení a kynutí, pomůže to??? Předem díky za rady
sneh
(upraveno)
3. 11. 2010, 21:38
@janacrazy
Zdravím , otázka je - jakou mělo těsto konzistenci? Já mám už odzkoušeno (u všech těst) dát více tekutin a pak raději trochu přisypat mouku a to přisypávám až po delší době hnětení. Mám pocit, že ta mouka musí prvně nasát tekutiny a pak teprve "bobtná". Nějak jsem vypozorovala, že dříve jsem se s tou moukou spíše unáhlila a kdybych chvilku počkala, že by se to těsto začalo taky od stěn odlepovat a bochánek by se vytvořil a těsto by nebylo tak husté - vždycky jsem měla hezký bochánek, ale ty housky byly hutnější. Nebo jestly by nemělo být těsto více vykynuté? těžko odpovědět, zkustě třeba příšte udělat foto a poslat, je tu hafo dobrých kuchtiček. Jinak dost používám (když tedy nedojde) mouku Penam(pro lepší kynutí)-prodávají v Kauflandu a to je opravdu paráda a těsto je krásně hlaďoučké a pěkně kyne. Já ho mám možná na ty housky až překynuté a někdy se s ním hůře i pracuje(dle kvality mouky), ale vždycky je nějak umatlám a jsou měkké.
Luciášš
(upraveno)
2. 10. 2010, 12:35
tak těsto zadělané růčo -fůčo ,dala jsem normální droždí,ale kostku tak sem zvědavá , naše šla spát až vstane tak jdem housky, tak jsem zvědavá jak to dopadne
Lenpod
(upraveno)
17. 9. 2010, 13:22
Tak nevím, co jsem udělala špatně, protože mi těsto po 3 hod kynutí propadlo = překynulo. No i tak jsem se pustila do dalšího postupu a po 4 hod pracovala s řídkým těstem. Upekla a večer jsme zkoušeli. Hlavně mě zajímalo jaké budou další den, protože těch výtvorů, které jsou vynikající po dopečení, ale druhý den na klepání řízků už jsem vyzkoušela dost. A opravdu i druhý den měkké. Takže mi už jen zbývá ohlídat nebo zkrátit to kynutí.
pavlinka+jiříček
(upraveno)
15. 9. 2010, 16:04
tak míchám těsto v pekárně,uvidíme,jaké budou
darika
(upraveno)
7. 7. 2010, 19:22
Dnes jsem vyzkoušela a fakt výborný! Udělala jsem klasický kvásek z droždí, nechala pak ještě asi 40 minut kynout těsto a dala péct taky na 40 minut. Do snídaně asi nezbydou
sneh
(upraveno)
12. 7. 2010, 19:18
@darika
a jak tedy nakonec dopadly? já je peču 20 max 25min - nebyly vysušené?
lenicka.ijacek
(upraveno)
4. 7. 2010, 20:34
dnes jsem prvně vyzkoušela houstičky a bagetky, mňamózní uvidím zítra ke snídani, jaký budou ale věřím, že úžasné
katepet
(upraveno)
27. 6. 2010, 15:17
Tak housek jsem se bála , ale vůbec jsem nemusela. Houstičky jsou výborný a snědli by se klidně všechny jen tak bez ničeho
petra.l
(upraveno)
4. 5. 2010, 8:55
Jsou super, opravdu první housky, které jsou úžasné i druhý den. Na tření nezbudou . \Díky za receptík
IRIS128
(upraveno)
11. 4. 2010, 8:57
take jsem zkousela ale nam chutnaji vic kdyz pridam 5 lzic suseneho mleka, nahoru slaninu a syr nebo jen syr, vetsinou do druheho dne nic nezbyde
sneh
(upraveno)
14. 4. 2010, 20:15
@IRIS128
, no tak to by u nás asi také nic nezbylo
IRIS128
(upraveno)
27. 4. 2010, 6:39
@sneh
taky mate zrouty
Karla.C
(upraveno)
10. 4. 2010, 19:45
Dobrý večer, tak jsem právě housky podle vašeho receptu vytáhla z touby a moc se těším až ochutnám. Jo musím říct, že už teď při přendávání z plechu vypadaj nadýchaně. Zkouším různé recepty a zatím máme na housky jeden kterej děláme, jinak se ostatní neosvědčili, nebo nám nechutnali. Takže jsem fakt zvědavá. Tak už jsem ochutnala a mňam, mňam. Do zítra zbydou, ale jestli i do třetího dne to těžko. Tady jak se povedly http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2812889 Takže díky, díky.
sneh
(upraveno)
14. 4. 2010, 20:15
@Karla.C
, vypadají parádně...časem se také přejí , jako momentálně u nás, ale už se těším na letní dny na zahradě, kdy večeříme venku - večeře v podobě bramboračky s domáčí majoránkou a houstičkami ...my jsme takoví labužníci, vyžírkové co si chrochtají u jídla
sizi
(upraveno)
31. 3. 2010, 16:23
Dobrý den Karolíno. Váš recept na houstičky je opravdu výborný .Housky jsem dneska pekla porvé v životě a udělala jsem z dávky 2plechy (15ks) - než stačily vychladnout byly pryč Moc chutnaj a jsou krásně vláčný a v míse kyne další várka.Takže můj úspěch je Vaším . Jsem ráda, že si mi podle Vašeho receptu podařily
sneh
(upraveno)
14. 4. 2010, 20:10
@sizi
, to mám opravdu vekou radost, že receptík funguje i někde jinde...mé mamce se nedaří, to je prostě paradox a přitom ona umí luxusní kynutá těsta, jenže je zvyklá vše děšlat od oka
zbira
(upraveno)
18. 2. 2010, 16:43
Karolíno, dnes jsem houstičky podle Vašeho receptíku upekla.Jaký jsem měla strach, zda se vyvedou, protože jsem housky pekla prvně, tak jsem nadšená .Máte tak perfektní detailní postup, že se mi opravdu úžasně vyvedly .Z té Vaší doporučené dávky se mi jich zadařilo upéct 15kousků Jen mám strach, že nezjistím, zda jsou opravdu vláčné ještě druhý natož třetí den .Jdou tak na odbyt, že budu muset aspoň jednu schovat na zítřek
sneh
(upraveno)
21. 2. 2010, 16:09
@zbira
jste šikula jestli jste pekla prvně , tak ať se stále daří
Lennie
(upraveno)
14. 2. 2010, 14:12
Hezký den, děkuju za bezvadný recept - skvělý, perfektní Už peču housky - i rohlíky dělám z tohoto těsta - pouze doma...a úspěch je zaručený... Střídám bílé pečivo z celozrným - v tom případě část hl. mouky nahrazuji rozmixovanými ovesnými vločkami a polohrubou nahradím h žitnou celozrnou moukou a přidávám rozmixované lněné semínko. Jsou opravdu bezkonkurenční http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2678134
sneh
(upraveno)
21. 2. 2010, 16:06
@Lennie
uložila jsem si i váš upravený receptík a vyzkouším