Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 219 návštěvníků)

Vánočka s postupem + briošky

5.0
Vánočka s postupem + briošky

Potřebné ingredience

20g droždí (1/2 kostky), 250ml mléka, 80-100g cukru krupice, 500g hladké mouky, citronová kůra, vanilkový cukr, 60g másla, 1 žloutek, špetka soli

Postup přípravy

Výroba těsta: Na dno domácí pekárny vlít tekuté přísady (žloutek, teplé mléko, rozpuštěné máslo), nasypat sůl, citr. kůru (nebo jiné koření, např. špetku mletého anýzu), mouku (i do DP dávám klasicky prosátou), nahoru cukr a rozdrobené kvasnice, resp. já u sladkého pečiva vždy vliju ručně udělaný kvásek - není to skoro žádná práce navíc a těsto je pak výjimečně nadýchané.

Kvásek - rozmíchat kvasnice ve lžičce cukru na kašičku, zalít částí teplého mléka, přikrýt, počkat, až vznikne hustá pěna (cca 5-10minut, je to hodně rychlé). Pak dle postupu dát do DP, anebo zadělat ručně - smíchat prosátou mouku s citr. kůrou, cukrem a špetkou soli, a zapracovat žloutek, rozpuštěné máslo, kvásek a zbytek mléka, dokud se na těstě nezačnou dělat puchýře.

Po zadělání a vykynutí rozdělit těsto na pomoučeném vále na 9 kousků a uplést copy ze 4, 3 a 2 pramenů

*

*

Nejširší cop přenést na plech, rukama rozplácnout, pomašlovat vajíčkem s troškou vody nebo mléka (jednotlivá patra se tak přilepí) a takto sestavit celou vánočku. Horní cop na obou koncích zastrčit, kam je možno, ideálně až pod spodní patro. Posypat mandlemi, ořechy nebo co kdo má rád.

Nechat ještě poctivě vykynout, půlhodinu každopádně, klidně hodinku. Pořádně nakynutá vánočka se nikde nesveze a není vůbec třeba do ní píchat špejle nebo si jinak pomáhat.

Upéct na cca 160 stupňů dozlatova - podle trouby, tak velký objem těsta se nemůže péct naprudko.

Ihned po upečení potřu horkým oslazeným mlékem (odpaří se) a zacukruju, aby se ve vánočce udržela vlhkost a nevysychala.

Jiný, nepocukrovaný model s celými půlkami mandlí

Ze stejného těsta jsou výborné i briošky, vyšlo mi jich osm (vajíčko jsem tentokrát dala celé, pořád mi nadbývají bílky). Stejně peču buchty nebo jiné plněné kynuté pečivo, pak ale dám jen 50g cukru, protože náplň je sama o sobě sladká.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Zdenulinka 15. 12. 2010, 7:19
Mám takový dotaz...dá se dělat kvásek i se sušeného droždí? Díky moc Zdenka ,-)
Lenka H. K. 15. 12. 2010, 11:14
@Zdenulinka Zdenko, už jsem Vám psala v mailu, podle mě Vám to těsto normálně vykyne, ale jestli to je třeba poznat na chuti, to opravdu nevím, sušené droždí dávám pouze do chleba. Podle mě to normálně půjde, i když jsem to nezkoušela.
emisulka 11. 12. 2010, 21:24
Právě jsem tu fešandu vyndala z trouby :-) Je to tedy opravdu kus :-D :-D :-D :-D Ochutnávka bude zítra ráno, tak se moc těšíme, vypadá krásně (Y) (Y) (Y) Moc Vám děkuji za recept (L) (L) (L) (L)
bebushka 9. 12. 2010, 8:55
Překrásná ,-) , jdu ji také vyzkoušet (Y) Veronika a Matěj
bebushka 9. 12. 2010, 12:45
@bebushka Tak, vážení přátelé, jako že já miluju vánočky, ale musím říct, že takhle dobrou jsem ještě NIKDY nejedla! (Y) (Y) (Y) A navíc je obrovská (jidlo) Už nikdy nebudu kupovat v krámě (smich) (smich) (smich) Děkujeme za úžasný receptík!!! (hello) (hello) (hello) Verča a Matěj
Lenka H. K. 9. 12. 2010, 13:16
@bebushka Verčo, děkuju za pochvalu, recept je z časopisu a dalece předčil i náš rodinný tradovaný. Jsem ráda, že chutnala (L) (a to jsem asi měla napsat, že vyjde jedna ohromná vánočka - dají se udělat i dvě malé, ale jedna velká má víc střídky).
Vera N 6. 12. 2010, 8:10
(Y) (Y) (L)
majas8 2. 12. 2010, 13:39
No nádherná nejen vánočka, ale já moc moc děkuji za práci, kterou jste si dala s nafocením postupu!!!Super!! (Y) (Y) (Y)Zítra se do ní hned pustím, krása a určitě i lahoda na jazyku :-) (C) (C)u ž se těším jak si zakousneme...
Lenka H. K. 5. 12. 2010, 21:26
@majas8 Doufám, že se povedla (hello).
majas8 10. 12. 2010, 8:21
@Lenka H. K. Ano povedla se byla výborná (clamp) (clamp)Ovšem včera jsem udělala znovu a něco jsem udělala špatně, chutná spíše jako kynutá buchta, ta první byla víc jako vánočka (Y) (Y)tak uvidíme jaká bude další *-) ,-) ,-)každopádně se po ní zaprášilo tak i tak :-) :-)takže děkuji za recept (L) (L)
fojaa 30. 11. 2010, 18:16
Hned bych si zakrojila (C) (zajic) (zajic) (zajic)
sharpeiaia 30. 11. 2010, 18:03
tuhle vánočku zítra upeču vypadá mooooooc hezky ale i vaše ostatní recepty jsou k nakousnutí a krásné fotky, (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)měla by jste otevřít cukrárnu nebo pekárnu.........anebo už nějakou máte? já bych hned šla na nákupy (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)opravdu zlaté šikovné ručičky (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Lenka H. K. 5. 12. 2010, 21:25
@sharpeiaia Renato, koment jsem objevila až teď a dosti jsem se pobavila. Ale děkuju (L).
sharpeiaia 16. 2. 2011, 20:28
@Lenka H. K. jak pobavila :-) já to myslela vážně (smich) (smich) :-D
šafránci 15. 8. 2010, 17:13
(clamp)Výborné (pl) upekla jsem v pekárně (F) a už je sněděno. (F) (F) (F) (F)
Cipisačka 23. 2. 2010, 20:14
a safra po copu ještě toto - tak to bude má meta na příště - pak nafotím a pošlu ti to s věnováním - tedy pokud to dám i já žeeee. (smich)
Lenka H. K. 24. 2. 2010, 2:49
@Cipisačka Vánočku v pohodě, ale jestli ty souměrné briošky, to si nejsem jistá (L) (některé jsem puntičkářsky přeplantala).
Cipisačka 24. 2. 2010, 20:29
@Lenka H. K. Jsem tě zrovna chtěla zdrbat, že tam neukazuješ jak se plantaj briošky. Bo já to třeba jako nevím žeeeee. EHmm možná mám trošku blbě nastavený monitor, ale - nemáš je trošku opálené??? (jazyk)
Lenka H. K. 24. 2. 2010, 21:31
@Cipisačka Ne, ale mám je focené v jednu ráno, takže fotka dokonale žlutá, možná jsem to přeštelovala (radost).
wWendy 18. 2. 2010, 0:29
bááááááááječnej postup :) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) :-) (L)
Ilonáček 17. 2. 2010, 21:27
|:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
hanys77 17. 2. 2010, 20:41
(Y)vypadá luxusně (Y)teda taková nádhera mě úplně láká to taky jednou konečně zkusit *-)
Lenka H. K. 18. 2. 2010, 20:00
@hanys77 Hanko, děkuju, neumím si představit, co byste na tom mohla zkazit. Tedy kromě toho nedostatečného nakynutí, kdy se vánočka potom sveze (jedna moje prvotina měla skvostnou pleš :^) - nevydržela jsem s nervy a horní cop, který totálně ujel, jsem prostě hned snědla (H)).
hanys77 19. 2. 2010, 10:34
@Lenka H. K. ,-)taky dobré řešení (Y)nedostatky okamžitě zlikvidovat :-) no já nevím, pořád se toho jaksi bojím, nebo co *-)ale určitě jednou odvahu seberu |:o)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie