Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 392 návštěvníků)

Fondan - potahovací hmota /návod na jednoduchou růžičku

0.0
Fondan - potahovací hmota /návod na jednoduchou růžičku

Potřebné ingredience

60ml studene vody, 110 g medu (světlého), asi 900g moučkového cukru, lžička mandlového aroma, vrchovatá lžíce čiré želatiny Dr.Oetker Tento recept jsem si upravila podle svého ze slovenského MMB, podle receptu tam, se nedalo tvořit (kytičky atd) ale tento už je schopny udržet tvar a já jsem velmi spokojená. Zkuste uvidíte. Pravda těžko říci jaký med se použije (kvalita- to neodhadnete nikdy), tam píšou že se dá i sirup použít ale to jsem zatím nezkoušela. Ale i tak myslím že za vyzkoušení to stojí, je to jen pár korun. Na podsypávání použijte jako u všech hmot - solamyl.

Postup přípravy

Do hrnce nasypeme želatinu, zalijeme studenou vodou a necháme 3 minuty působit. Zahřejeme jen tak aby se želatina rozpustila, přidáme med, a necháme také rozpustit - POZOR NESMÍ VAŘIT, a přidáme lžičku aroma mandlového

Vzniklou teplou hmotu nalijeme do moučkového cukru (nejdřív si dáme asi tak 700 g do mísy a pak podle potřeby přidáme ale max 900 g -1 kg raději ať vám trocha cukru zůstane,pak to má tendenci se trhat) a zpracujeme, hmota je lepivá, použijeme na ruce omegu aby se dobře zpracovávala, já používám asi tak lžíci omegy, prostě si omegu vezmu do rukou a mnu s ní jako s mýdlem abych měla od omegy ruce a pak zpracovávám, netrvá to dlouho je to chvilička, pak hmotu zabalíme do sáčku nebo do potravinové folie (nebojte se hmota pořád lepivá a měkká), a necháme asi tak 6-10 hodin aby to ztuhlo necháme to venku na lince (já to tak dělám den dopředu) no a pak zpracujem, jde to malinko ztuha ale já to dělám po částech, nebo jako u marcipanu použijeme mikrovlnku -opatrně.

Za ty peníze mi to stojí. Tato hmota vyjde cca na 25 - 30 kč jedno kg. Samosebou podle toho za kolik koupíte to hlavní a to je moučkový cukr.

Tento recept jsem si upravila ze slovenského MMB, podle tohoto receptu se dá dělat jak potah tak i růžičky a zdobení, krásně to drží nerosí se to v létě a není potřeba to dávat ztuhnout do lednice.
Já jsem dneska ráno jela koupit Wi abych mohla potáhnout dorty ale večer předtím jsem si udělala 3 kg této hmoty a nakonec jsem použila ji a Wi jsem ani nevytáhla ani jsem nenačala kbellík a jsem naprosto spokojená s výsledkem, hmota se nerosí, neláme, nedrolí, je taková gumová a přitom chutná - sice dosti sladká ale která potahovací hmota není. A komu záleží pouze na efektu dortu, tak tomu to úplně postačí.

Navíc, myslím si že tam můžete přidat jakoukoliv příchut - aroma, rumovou, citronovou, co komu voní :D

Tak, snad jsem na nic nezapoměla, kdyby jste měli jakýkoliv dotaz, klidně se ozvěte, když se podíváte ke mě do alba, tak veškeré bílé dorty jsou potažené tímto fondánem-nebo prostě želatinovou potahovací hmotou.









__________________________________________________________________________________
HOLKY, vyzkoušela jsem tedy jak tu někdo psal, nebo možná na dortech od mámy, už si nejsem jista, citronku. Dala jsem nabobtnat želatinu do vody, po třech minutách jsem to zahřála a nechala jsem rozpustit želatinu, přidala jsem med a nechala jsem to trošku prohřát a nakonec jsem přidala lžíci citronky a pak jsem to vše nalila do prosátého moučkového cukru (900g) . Skoda že nemám vanilkové aroma, protože chuťově to velmi připomíná White Icing jen tam chybí ta vanilková vůně. Bohužel ani vanilkové aroma nemám.
Třeba to někdo z Vás vyzkouší. Hmota šla zpracovat dobře, zítra vyzkouším a dám vědět, ale jsem nadšená z toho že to má chuť jako WI.

Zdravím všechny tvořilky


Markéta

navíc je hmota takřka bílá takže ji jde krásně barvit

x

postup jednoduche ruzicky, potírám jen malinko vodou

x

x

začneme motat z jedné strany

a máme jednoduchou růžičku

Já nejsem na růžičky zrovna expert, moc mi nejdou ale takhle mi to vyhovuje, jednoduché a nejde na tom co pokazit.

detail svatebního dortíků
tyhle růžičky jsem si udělala dopředu a vůbec nebyly v lednici na ztuhnutí,

kompletně potaženo fondanem
váha 6.8 kg

Vzhledem k tomu že dortík zítra pojede cca 2-3 hodiny v autě tak jsem tam růžičky napíchala na špejle aby tu cestu přežily kvůli efektu.

na vše co je na obrázku je použita tahle potahovací hmota. kyticky mi krasne drzi tvar aniz bych je davala do lednice.
Nadherne to jde barvit, pouzila jsem na vytlaceni šablonky určené pro barvy na sklo, funguje to nádherně jako patchwork.
Barvila jsem gelovkami se slivovicí a téměr okamžitě se to vpilo a uschlo.

Zkusila jsem dát místo aroma citronku, protože jsem ale dala celou polévkovou lžíci aby to mělo i trochu chut tak byla hmota lepivější, chce to přidat trošku víc cukru hned při zpracování asi tak o 2 lžíce, podle potřeby.
Chut je opravdu citronová a dle mého názoru hodně podobná WI, jen to nemá tu vanilkovou vůni.
Tyto kytičky se dělaly ale velmi dobře. V lednici sice uplně nevytvrdly takže jsem musela slepit i ty okvětní lístky alkoholem malinko k sobě (zatím tam jsou pouze hodinu, teba to ještě vytuhne více) ale komu to stačí jen tak jako dekorace na dortík tak bude určitě spokojený. Já tyhle kytky chystám na páteční dort, potom vložím fotku. Snad se povede.
Na drátky to ale zřejmě není vhodné, nevím zda by to drželo. Možná kdyby se to smíchalo s WI trošku. Smíchat to jde, už to vyzkoušené mám na růžičky a byla jsem spokojená, ale já nepracuji s drátky. Dekoraci jen tam přilepím nebo dám na špejle do dortu.

potah i lilie z želatinovky

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

marcely 2. 5. 2012, 11:07
Markétko, (child1)touto cestou Vám (child1)moooooooc děkuji za Vaši laskavost (child1)a supr recept na fondán!!Je naprosto (child1)úžasný,krásně jde potáhnout dort,ze silikonových formiček radost dělat různé tvary (child1)(růže,medvídek...lístečky).A naprosto supr bílá barvička (child1),která jde obarvit na jemné barvy.S marcipánem mi to nešlo. (child1)Mějte se krásně a děkuji!!! (child1)MARCI (child1)
Makka 9. 5. 2012, 13:11
@marcely Marci, mooooooc děkuju za krásný komentík a přeju Vám ať se daří dortíčky a nejen ty dortíčky. Markéta (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
jenetka 25. 4. 2012, 13:17
Dobrý den Markét,moc se mi líbí Vaše dortíky a vše co tvoříte,jste veliká šikulka.Zkoušela jsem podle Vašeho receptu fondán,ale mam problém,nevím kde jsem udělala chybu a jestli to jde ještě napravit,vše jsem navážila podle toho jak to píšete i cukru jsem dala raději méně,ale přesto se mi hmota trhá,nešlo by s tím ještě něco udělat??je toho pěkná dávka a bylo by škoda to vyhodit,do kousku jsem zkusila přidat sirup kukuř.ale není to moc ono tak nevím jak s tím.Moc děkuji za radu s pozdravem Lenka
Makka 9. 5. 2012, 13:15
@jenetka Leni nevím jestli jste mi nepsala i na mail. Ale raději ještě odpovím sem. Popravdě nevím čím by to mohlo být, zkuste hmotu více propracovat, přidejte si na ruce trošku omegy a zpracovávejte. Někdy to chce zpracovávat malinko dýl. Může být špatný med, těžko říct. Hodně záleží na surovinách. Je to opravdu škoda je to pořádná dávka. Zkuste to ještě propracovat. nic víc mě nenapadá. Vím že holky ze slovenského mmb do této hmoty přidávali glycerín. Dá se koupit v lékárně, ale nevím jestli to bylo zrovna na to trhání té hmoty. Chce to zkusit zaexperimentovat. Každému sedí něco jiného, já na ten fondán třeba nedám dopustit, ale někomu to prostě ani nesedí. Markéta (L) (L) (L) (L)
jenetka 10. 5. 2012, 10:58
@Makka Mraketko moc děkuji za odpověd,zkusím to ještě propracovat.Na email jsem bohužel nepsala,zkusila jsem to touto cestou.Děkuji moc
krajcova.pavlina 6. 4. 2012, 15:46
Dobrý den, jak dlouho má hotová hmota trvanlivost? Děkuji za info
Makka 8. 4. 2012, 19:48
@krajcova.pavlina Dobrý den, v lednici Vám vydrží v pohodě tak 3 měsíce, ale já ji většinou spotřebuju během krátké doby tak do měsíce. Markéta
cazzinka 5. 4. 2012, 14:38
|:o) (6) (6) (G)javascripjavascript :sm(javascript :sm(´ (^)´)úspěch veselý vysmátý žhavý mrkající rozpačitý anděl vyplazený kytička oslavující pusinkový zamilovaný zamyšlený tleskající neúspěch udivený smutný naštvaný zklamaný rozzuřený rozčertěný koulející očima ospalý nemocný mlčící plačící šílený zklamaný šibalský tůdle důdle kafíčko aperitiv narozeniny hvězda balíček oběd pivo nápad holka kluk kočka pes mobil Celkem: 65 (zobrazuje se 1-20) první 1, 2, 3, 4 další >> Šárka C. (Terinka4444) ID 46838, mimibazar.cz/terinka4444 (upraveno 12.3.2012, 19:57) dobrý den, ta hmota je potom, když je na dortu stále vláčná, nebo to ztvrdne a je to takové tvrdé na skousnutí? Děkuji ODPOVĚDĚT Markéta Z. (Makka) ID 15189, mimibazar.cz/makka (15.3.2012, 19:21) Šári dobrý večer, omlouvám se že píšu až teď, nevšimla jsem si komentáře, je lepší napsat vzkaz. JInak tak hmota je to samé co marcipán na dortu. Pevná ale měkká. Není to tvrdé (jen v lednici je to tužší) Markéta ODPOVĚDĚT Šárka C. (Terinka4444) ID 46838, mimibazar.cz/terinka4444 (17.3.2012, 8:41) dobrý den, díky, právě jdu na to, poprvé jdu dělat potahovaný dort tak pak napíšu ´ :-)´)t :sm(´ (Y)´)
Terinka4444 (upraveno) 12. 3. 2012, 19:57
dobrý den, ta hmota je potom, když je na dortu stále vláčná, nebo to ztvrdne a je to takové tvrdé na skousnutí? Děkuji
Makka 15. 3. 2012, 19:21
@Terinka4444 Šári dobrý večer, omlouvám se že píšu až teď, nevšimla jsem si komentáře, je lepší napsat vzkaz. JInak tak hmota je to samé co marcipán na dortu. Pevná ale měkká. Není to tvrdé (jen v lednici je to tužší) Markéta (F) (F) (F)
Terinka4444 17. 3. 2012, 8:41
@Makka dobrý den, díky, právě jdu na to, poprvé jdu dělat potahovaný dort ,-)tak pak napíšu ,-)
silversea 15. 1. 2012, 11:24
Milá Markéto, včera jsem tvořila dortík pro naší (child9) a s fondánem se krásně pracovalo, použila jsem kukuřičný sirup, protože med nám došel, když jsem dopracovala bílou hmotu, tak jsem si pak obarvila kousky potr. barvami.. a šlo to skvěle. Tisíceré díky!!! A jste velká šikulka, tak krásné dorty!!! (*) http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=121910 na ukázku...
Makka 29. 1. 2012, 19:15
@silversea Paní Míšo, to jsem mooooooooooooooooooooc ráda, že jste byla spokojena, děkuju za odzkoušení a za komentík. Ať se vám daří. Dortíček se Vám moooc povedl. Zdravím Markéta
Dassia 30. 12. 2011, 12:53
Markétko díky moc za recept,právě jsem dodělala potahovku a je super (Y) , přidala jsem citronové aroma a i když nevim,jak chutná WI ,ale tahle je chuťově dokonalá.Já mám zkušenosti jen s RDI a když nepřidám aroma,je to na chlup stejná chuť. (Y) (Y)
Makka 7. 1. 2012, 13:21
@Dassia Dáši, děkuju, jsem moc ráda že jste spokojená. Tak ať se daří v dortíčkách. (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) Markéta
Dassia 30. 12. 2011, 21:20
@Dassia Tady je můj výtvor ,neměla jsem čas,nechat stát fondán,takže jsem potahovala hned po zpracování. http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=121194
kopretina123 16. 11. 2011, 15:11
Myslíte, že kdyby se tato hmota víc naředila, že by šla použít jako poleva na punčový dort? Nemáte s tím někdo zkušenost? Díky.
Makka 17. 11. 2011, 19:15
@kopretina123 Hani, tak to nevím, je to možné, ale asi byste ji musela použít hned. nemám s tím zkušenost, takže ani neporadím čeho dát víc, apod. Markéta
nikavendy (upraveno) 16. 11. 2011, 19:51
velice hezké, určitě zkusím, ještě jsem se chtěla zeptat, zda jste někdy zkoušela i v pekárně na chleba nechat zpracovat, marcipánovou hmotu jsem tak zkoušela a dopadlo to dobře, hlavní bylo pohlídat, aby se to zase moc nezpracovalo, díky ... Markétko, koupila jsem želatinu, ale je v plátcích, poradíte kolik jí dát, aby jsem to nějak nepokazila?
Makka 17. 11. 2011, 19:14
@nikavendy Dobrý den Peti, s želatinou v plátcích vám neporadím, nikdy jsem ji nepoužívala. Lituju, snad se tu někdo ozve, třeba to někdo zkoušel. Jinak v pekárně mi to přijde zbytečné, je to chvilicka to zpracování a zbytečně si našpiníte misku a ještě i vál nebo linku, protože tam musíte zapracovat trosku té omegy. Já zpracováván ručně, je to otázka ani ne pěti minut. Jde to opravdu rychlee. Ještě dopíšu do receptu jeden tip: stává se že hmota se někomu drolí, je to medem. Prostě musí to být kvalitní med. Ty kupované jsou hrozné. Vím z vlastní zkušenosti. Takže jestli doma máte med kupovaný doporučovala bych ho dát více, místo 110 g dát raději těch 125 g jak je u originálního receptíku. A kdyby se vám zdálo na druhý den že je to lepivé tak zapracujte trochu solamylu. Dejte pak vědět jak se zadařilo. Markéta
vevercak78 9. 11. 2011, 12:54
(Y) (Y) (Y)
cecilka007 28. 10. 2011, 20:49
Markétko, děkuji moc za tento recept, hmota je naprosto dokonalá, možná že je trochu více sladká, ale stojí za to. Nádherně se s ní pracuje a vypadá fakt super. Zkusila jsem potahovací hmotu a i marcipán (to ovšem byla katastrofa) a za mně určitě už jen tato..........díky díky díky ........ (L) (L) (L) (L) (L) doporučuji (Y) (Y) (Y) (Y). Krásný podzim (jablka) (jablka) (jablka) Petra
Makka 31. 10. 2011, 12:20
@cecilka007 Peti, to jste mě moooooooooooooc potěšila. Děkuji a ať se daří v pečení a tvoření Markéta (L) (L) (L) (L)
Hanys.D 11. 10. 2011, 11:01
Dobrý den, s hmotou a a svým dortemjsem spokojená byla,ale ráda bych se zeptala,jak zbavit hmotu od solamylu. Dělala jsem to prvně,tak jsem to měla dosti podsypané. Jinak opravdu hmota o 100% lepší než z bonbonů marshmolow aspoň dle mě. Díky Hanka
Makka 13. 10. 2011, 13:44
@Hanys.D Hani, já to jen oprašuju papírovými ubrousky, vím že se mě už i někdo ptal ohledně toho aby to bylo lesklé, ale krom rady potřít to malinko olejem mě nic nenapadá, hlavně to neotírejte vodou. Ale je fakt že když si hmotu vyvaluju, tak jen podsypávám, takže tu vrchní mám skoro bez solamylu. at se daří. děkuji za odzkoušení, i já jsem spokojená s touto hmotou (L) (L) (L) (L)
Ademrška 27. 9. 2011, 8:02
Dobrý den,chtěla bych se vás zeptat.Hned na začátku máte napsáno " Do hrnce si dáme vodu, nasypeme želatinu, zalijeme studenou vodou a necháme 3 minuty působit." prosím vás takže do toho hrnce dáme jen těch 60ml vody, nasypeme do něj tu jednu vrchovatou lžíči čiré želatiny, a pak počkáme až se rozpustí?Nebo 60ml vody , pak želatinu a pak ještě nějakou vodu?tohle mi moc není jasné,raději se vás zeptám než něco zmatlám... ,-) a ještě jedna otázečka, tato hmota je tedy čistě bílá , a když budu potřebovat jen malé kousky jiné barvy, jak mám barvivo do fondánu přidat a v jakém množství?a kdy se do fondánu barvivo přidává?mockrát vám děkuji za odpověď Adéla (F)
Makka 29. 9. 2011, 22:57
@Ademrška Adélko, té vody opravdu jen těch šedesát mililitrů, žádná další voda se tam nedává. JInak barvíte podle potřeby na to žádný návod není, když máte gelovky, přidávejte opatrně pokud chcete jen pastelové odstíny tak přidávejte opravdu po trošičkách - hodně to barví, já si tento fondán barvím bud sypkýma barvičkama od Kovandů. v kapce bílého alkoholu si rozpustíte barvu a nebo těma gelovkama potravinářskýma a zapracujete, ať se daří. Markéta
seriM 21. 8. 2011, 0:47
Markétko tak jsem zkusila váš fondán a jsem naprosto nadšená. (Y) Super se mi s ním pracovalo, dortík jsem dělala předevčírem a takhle to dopadlo. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3722219 Nejsem žádná cukrářka, jen jsem to chtěla vyzkoušet..., no je tam několik nerovností a nedokonalostí, ale hlavní je, že udělal obrovskou radost mojí mamině k narozeninám. Dortík jsme i dneska zblajzli a všem to moc chutnalo. (F) (clamp)
petra.l 7. 7. 2011, 22:47
Tak jsme neodolala a zkusila - doteď jsem potahovala hmotou mléčnou od Ariell a pravda, není tak pružná a někdy to jde hůře, ale chuťově je výborná. Tak hledám něco, co bude stejně dobré, ale lépe se s tím bude pracovat. S touto se mi potahovalo úžasně (Y) je pravdu elastická, bílá, jednoduchá a levná (Y) ale musím říct upřímně, že chuťově je to tedy masakr ,-) 8-| sladké mám ráda, ale tohle je prakticky 100% cukr, takže je to tak příšerně sladké, že to téměř nelze pozřít... :-S Na potah by to snad ještě šlo - když se udělá tenčí, ale myslím, že figurky by asi skončily v koši - což je škoda. Vyzkoušela jsem, ale jdu zkoušet dát a dokud nenajdu něco lepšího než je ta mléčná (kde je cukru "jen" tak 50%) Ono sice u dortu jde o efekt - musí být prostě krásný, ale taky hlavně musí chutnat a neypadá dobře, když pak každý olupuje ozdoby a potah, protože mu to nechutná :-S
Makka 11. 7. 2011, 12:10
@petra.l Jsem ráda, že jste vyzkoušela, děkuji. Ono každému chutná něco jiného a mám už své zákazníky kteří chtějí jen tenhle fondán. Co mě se týče používám je na naše domácí dorty protože u nás krém ani marcipán nikdo moc nemusí, takže u nás jde vždy jen o efekt a pak se to vyhazuje. Já chutově nemám ráda ani jednu potahovku, vyzkoušela jsem jich už hodně ale žádná mi prostě nechutná, je to všechno sladké a na jedno brdo ,-) ,-) ,-) ,-) ,-)
saruska1 5. 7. 2011, 23:33
Prosba o radu... Zdravím Vás, budu zkoušet svůj první potahovaný dort - Bleska, pro synka k třetím narozkám a potřebuji poradit ohledně obarvení hmoty. Určitě udělám hmotu podle Vašeho receptu, jen bych jí potřebovala obarvit na sytě červenou a nechce se mi kupovat gelovou barvu, když toho pak spotřebuju minimálně a zbytek bych už neužila. Nemáte nějaký fígl, jak to obarvit i klasickou sypkou potravinářskou barvičkou, resp. v jaké fázi přípravy hmoty? Díky moc a ať se Vám dílo i nadále daří (Y). Šárka
Makka 11. 7. 2011, 12:12
@saruska1 Dobrý den, omlouvám se že píšu až dneska, ale byla jsem mimo internet, když chci něco hodně sytě zabarveného přidávám sáček sypké barvy od Kovandů hned při rozpouštění želatiny a medu v hrnci. Stačí pytlík červené a dávka je krásně obarvená. Markéta (L)
saruska1 15. 7. 2011, 20:58
@Makka Já Vám hrozně moc děkuji, myslím, že jsem na Vaši radu ohledně barvení určitě narazila ještě na jedněch stránkách, tak jsem to teď prubla a je to fakt úžasný. Příští týden bych chtěla udělat synkovi ten dortík, tak jsem si chtěla zkusit něco "nanečisto", tak už mám na zítra připravenou pěknou oranžovou a udělám něco jako mrkev . Takže můj další prubířský krok bude potáhnout to tak, abych se za to nemusela stydět :-). Odvážila jsem podle Vašich rad nejdřív jen 700g cukru a už jsem nakonec nepřidávala, zdálo se mi, že to není potřeba, tak snad to nebude problém a ztuhne to *-). Nicméně nejsem z těch, co by se z toho hroutily nebo Vám to nedejbože ještě kritizovaly, takže za mě obrovská jednička, že jste ten receptík sem vůbec dala (Y) (Y) (Y)! Když jsem viděla ceny těch hotových hmot, tak jsem to už chtěla vzdát, protože to není vůbec reálné, na to abych to pak hodila do koše, protože budu třeba moc "šikovná" a nepovede se to ,-)
Makka 16. 7. 2011, 22:04
@saruska1 Tak tohle zahřálo u srdíčka, děkuju, udělala jste mi radost. Ty kupované jsou fakt příšerné drahé. Určitě pak vložte fotečku, budu se těšit. Jsem ráda že jste spokojená. Ať se Vám daří. Markéta (L) (L) (L) (L) (F) (F) (F) (F)
saruska1 (upraveno) 17. 7. 2011, 14:41
@Makka Moc Vás Zdravím Markéto a dort už je hotov. S vyválením mi musel pomoci nejdříve partner, já nad tím skákala jak koza a ne a ne se to pohnout ,-). Nicméně dále už to šlo dobře :-). Mám jen pár věcí a moc ráda bych od Vás radu či typ, co by mohlo být špatně nebo jinak. 1) Na dortě mi to sem tam popraskalo, hlavně na těch bocích, (také jsem to vyfotila), že by moc tlustá placka? 2) nahrnuté boky, to bude asi nejvíc o šikovnosti :oD, co? 3) tušíte, kde bych načetla, jak se pracuje s těmi "udělátky" na zdobení? (ty "klacejčky" s různými konci nebo ty ornamenty, co jsou jakoby na plastové tyčce za sebou)? 3) Štvalo mě, jak je na tom vidět ten solamyl (nevěděla jsem jak to odstranit, tak jsem to přetřela cukrovou vodou a nevím, jestli jestli jsem nakonec ty praskliny "nedorazila") a cukrovou vodou jsem "lepila" i ty kytičky a okraj dortu dole, aby se alespoň trochu schoval ten zprasenej spodek :-), čím lepíte Vy? Ty kytičky jsem uplácala z hotového marcipánu (nějaká jakože dětská plastelína od Kovandových) a teda moc mi to nešlo, nicméně si troufnu tvrdit, že na to, že jsem tohle ještě nikdy nedělala to dopadlo fakt dobře (Y). Ty sem tam nahrnutý boky mě teda štvou, ale to už jsem moc neřešila. Jinak jsem si ještě pořídila ty "udělátka" na zdobení, ale tedy musím zapátrat, jak se s tím vůbec pracuje *-). Byla jsem paf z toho, že jsem to sehnala v Praze v tržnici za pár babek (Y). Takže ještě jednou děkuji moc a ukládám si někam do hobby nebo tak něco ten můj první výtvor, tak prosím o zhodnocení (hello) Šárka http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3668996 a ty praskliny http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3669000
Makka 18. 7. 2011, 8:00
@saruska1 Dobrý den, psala jsem Vám pod fotečku ohledně toho popraskání, mohlo tam být málo omegy, možná i s medem můžou být potíže, zkuste příště z pšeničného sirupu to zkusit, nebo to taky mohla být hodně na silno vyválená placka, a nebo to taky mohlo být málo propracováno. Hmota by měla být taková takřka gumová, když je dobře udělaná. Ono je to někdy těžké, já s ní taky improvizuju. Nedávno se mi stávalo že se to drolilo, bylo to ale medem protože jsem neměla svůj odzkoušený ale kupovaný. JInak Šári, pošlete mi mail, já Vám pošlu odkazy na různé modelování, používání pomůcek atd. Jo a lepím všechno ať už marcipán, fondán nebo i kupované hmoty a at jsou to postavičky nebo kytičky, ozdoby - všechno lepím slivovicí. A ty kytičky, máte perfektn ty se Vám moc povedly. A co se týče těch boků, to časem vychytáte, chce to trošku tu hmotu jakoby upravovat už při tom srovnávání na dortíku. Taky mám někde odkaz na to jak se to dělá. Zkusím to pohledat. Pošlete mi mailíka můj mail je Zatloukalova1@gmail.com Zdravím Markéta (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
dračica 28. 6. 2011, 10:39
Dobrý den Markétko, chystám se na nejeden dortíček a chtěla jsem jej potahnout marcipánem který jsem ještě nikdy nedělala. Mám trochu obavy že marcipán nebude tak bílý jak bych si přála. Zeptám se Vás jestli tato hmota je běloučká? Chtěla jsem koupit i bělobu na marcipán ale jsou to zase další výdaje. Jaké barvičky používate na tuto hmotu? klasiku od Komandů nebo gelové? A ještě jedna otázka, vystačí mi tato hmota na dvoupatrový dortík + ozdobičky ? Mnohokrát Vám děkuji a určitě Vaši hmotu vyskouším, už cena mě zaujala a i jednoduchý postup (Y) (Y) Přeji hezký den, Blanka :-$
Makka 11. 7. 2011, 12:13
@dračica Hmota vám určitě nepostačí z jedné dávky na tak velký dort. Já jsem dělala dvoupatrový a tak tak mi postačila dvojitá dávka. Jinak hmotu mívám krásně bíloučkou. Ale záleží na tom jaký použijete med. Omlouvám se že píši tak pozdě, neměla jsem přístup na net. Markéta
Vanusak 3. 5. 2011, 20:08
Stále se chystám na svůj první potahovaný a vybírám varianty potahovek. Tahle Vaše se mi začíná líbit čím dál víc! ,-) Jen se zeptám - je asi jedno, že med už cukernatí, stejně se nakonec rozpustí, že? Nebo ho mám předem raději zkapalnět? :-)
Makka 3. 5. 2011, 21:33
@Vanusak Ivi já jsem zkusila teďkom jiný med než jsem zvyklá, kupovávala jsem šlehaný a s tím to šlo super, ale teď jsem už nesehnala a musela jsem použít od jiného včelaře a ten mi zcukernatěl, rozehřála jsem ho před použitím a bylo to v pohodě. Dejte pak vědět jak jste dopadla. Zdravím a ať se daří Markéta
Vanusak 3. 5. 2011, 21:42
@Makka Děkuju, já mám med přímo od dědy včelaře, takže supr kvalitní a samozřejmě proto taky brzo cukernatí - když není ředěný jako jinde, že... ,-). Takže lehce ho roztaju a uvidím. Pak dám vědět, jen to nebude tak rychle. (L)
cmelinek 6. 4. 2011, 16:19
Dobrý den, Zdeni, jdu opět na radu - chystám se potahovat klasický jednoposchoďový dort o průměru 26 cm. Kolik je potřeba marcipánu? Stačí dort pomazat marmeládou nebo musí být namazaný krémem? Předem děkuji za radu a přeji prima den :o) (hello) (flower) (hello) Míla R.
Makka 7. 4. 2011, 13:53
@cmelinek Mili, na vyvalováí je lepší toho mít víc, mě na ten dort kulatý o průměru 26 cm stačí jedna dávka, samosebou ještě zbyde to co ořežete. JInak já používám vždy jen krém, jen na marmeládu jsem nic krom čokolády nedávala. Třeba ještě někdo poradí. Markéta (hello) (hello) (hello)
veap 30. 3. 2011, 12:54
Ráda bych se zeptala, čím hmotu spojujete s dortem, používáte klasický krém? Mám obavu, aby se mi hmota neroztíkala, některé hmoty mi to totiž dělají.
Makka 30. 3. 2011, 20:41
@veap Evi, nesmíte pod potahovku používat krémy s tvarohem, se šlehačkou apod. Pod jakoukoliv potahovku jen krém máslový s pudinkem, nebo salkový třeba. Já používám krém - 600 ml mléka, 2 a 1/2 vanilkového pudinku, 2 másla a 160 g moučkového cukru. Z mléka a pudinku uvařit hustý pudink, vychladit a přidat po trochách do vyšlehaného másla s cukrem. Tato hmota ani žádná jiná na tomhle krému rozhodně nepoteče. Pak ještě záleží na tom abyste neměla moc vlhčinu v lednici. Občas se i stane že mi zadní strana dortu navlhne a tím se orosí a taky to trochu povolí, ale na to stačí na zadní stranu lednice dát polystyren. Ať se daří Markéta

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie