Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 392 návštěvníků)

Fondan - potahovací hmota /návod na jednoduchou růžičku

0.0
Fondan - potahovací hmota /návod na jednoduchou růžičku

Potřebné ingredience

60ml studene vody, 110 g medu (světlého), asi 900g moučkového cukru, lžička mandlového aroma, vrchovatá lžíce čiré želatiny Dr.Oetker Tento recept jsem si upravila podle svého ze slovenského MMB, podle receptu tam, se nedalo tvořit (kytičky atd) ale tento už je schopny udržet tvar a já jsem velmi spokojená. Zkuste uvidíte. Pravda těžko říci jaký med se použije (kvalita- to neodhadnete nikdy), tam píšou že se dá i sirup použít ale to jsem zatím nezkoušela. Ale i tak myslím že za vyzkoušení to stojí, je to jen pár korun. Na podsypávání použijte jako u všech hmot - solamyl.

Postup přípravy

Do hrnce nasypeme želatinu, zalijeme studenou vodou a necháme 3 minuty působit. Zahřejeme jen tak aby se želatina rozpustila, přidáme med, a necháme také rozpustit - POZOR NESMÍ VAŘIT, a přidáme lžičku aroma mandlového

Vzniklou teplou hmotu nalijeme do moučkového cukru (nejdřív si dáme asi tak 700 g do mísy a pak podle potřeby přidáme ale max 900 g -1 kg raději ať vám trocha cukru zůstane,pak to má tendenci se trhat) a zpracujeme, hmota je lepivá, použijeme na ruce omegu aby se dobře zpracovávala, já používám asi tak lžíci omegy, prostě si omegu vezmu do rukou a mnu s ní jako s mýdlem abych měla od omegy ruce a pak zpracovávám, netrvá to dlouho je to chvilička, pak hmotu zabalíme do sáčku nebo do potravinové folie (nebojte se hmota pořád lepivá a měkká), a necháme asi tak 6-10 hodin aby to ztuhlo necháme to venku na lince (já to tak dělám den dopředu) no a pak zpracujem, jde to malinko ztuha ale já to dělám po částech, nebo jako u marcipanu použijeme mikrovlnku -opatrně.

Za ty peníze mi to stojí. Tato hmota vyjde cca na 25 - 30 kč jedno kg. Samosebou podle toho za kolik koupíte to hlavní a to je moučkový cukr.

Tento recept jsem si upravila ze slovenského MMB, podle tohoto receptu se dá dělat jak potah tak i růžičky a zdobení, krásně to drží nerosí se to v létě a není potřeba to dávat ztuhnout do lednice.
Já jsem dneska ráno jela koupit Wi abych mohla potáhnout dorty ale večer předtím jsem si udělala 3 kg této hmoty a nakonec jsem použila ji a Wi jsem ani nevytáhla ani jsem nenačala kbellík a jsem naprosto spokojená s výsledkem, hmota se nerosí, neláme, nedrolí, je taková gumová a přitom chutná - sice dosti sladká ale která potahovací hmota není. A komu záleží pouze na efektu dortu, tak tomu to úplně postačí.

Navíc, myslím si že tam můžete přidat jakoukoliv příchut - aroma, rumovou, citronovou, co komu voní :D

Tak, snad jsem na nic nezapoměla, kdyby jste měli jakýkoliv dotaz, klidně se ozvěte, když se podíváte ke mě do alba, tak veškeré bílé dorty jsou potažené tímto fondánem-nebo prostě želatinovou potahovací hmotou.









__________________________________________________________________________________
HOLKY, vyzkoušela jsem tedy jak tu někdo psal, nebo možná na dortech od mámy, už si nejsem jista, citronku. Dala jsem nabobtnat želatinu do vody, po třech minutách jsem to zahřála a nechala jsem rozpustit želatinu, přidala jsem med a nechala jsem to trošku prohřát a nakonec jsem přidala lžíci citronky a pak jsem to vše nalila do prosátého moučkového cukru (900g) . Skoda že nemám vanilkové aroma, protože chuťově to velmi připomíná White Icing jen tam chybí ta vanilková vůně. Bohužel ani vanilkové aroma nemám.
Třeba to někdo z Vás vyzkouší. Hmota šla zpracovat dobře, zítra vyzkouším a dám vědět, ale jsem nadšená z toho že to má chuť jako WI.

Zdravím všechny tvořilky


Markéta

navíc je hmota takřka bílá takže ji jde krásně barvit

x

postup jednoduche ruzicky, potírám jen malinko vodou

x

x

začneme motat z jedné strany

a máme jednoduchou růžičku

Já nejsem na růžičky zrovna expert, moc mi nejdou ale takhle mi to vyhovuje, jednoduché a nejde na tom co pokazit.

detail svatebního dortíků
tyhle růžičky jsem si udělala dopředu a vůbec nebyly v lednici na ztuhnutí,

kompletně potaženo fondanem
váha 6.8 kg

Vzhledem k tomu že dortík zítra pojede cca 2-3 hodiny v autě tak jsem tam růžičky napíchala na špejle aby tu cestu přežily kvůli efektu.

na vše co je na obrázku je použita tahle potahovací hmota. kyticky mi krasne drzi tvar aniz bych je davala do lednice.
Nadherne to jde barvit, pouzila jsem na vytlaceni šablonky určené pro barvy na sklo, funguje to nádherně jako patchwork.
Barvila jsem gelovkami se slivovicí a téměr okamžitě se to vpilo a uschlo.

Zkusila jsem dát místo aroma citronku, protože jsem ale dala celou polévkovou lžíci aby to mělo i trochu chut tak byla hmota lepivější, chce to přidat trošku víc cukru hned při zpracování asi tak o 2 lžíce, podle potřeby.
Chut je opravdu citronová a dle mého názoru hodně podobná WI, jen to nemá tu vanilkovou vůni.
Tyto kytičky se dělaly ale velmi dobře. V lednici sice uplně nevytvrdly takže jsem musela slepit i ty okvětní lístky alkoholem malinko k sobě (zatím tam jsou pouze hodinu, teba to ještě vytuhne více) ale komu to stačí jen tak jako dekorace na dortík tak bude určitě spokojený. Já tyhle kytky chystám na páteční dort, potom vložím fotku. Snad se povede.
Na drátky to ale zřejmě není vhodné, nevím zda by to drželo. Možná kdyby se to smíchalo s WI trošku. Smíchat to jde, už to vyzkoušené mám na růžičky a byla jsem spokojená, ale já nepracuji s drátky. Dekoraci jen tam přilepím nebo dám na špejle do dortu.

potah i lilie z želatinovky

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

miselpechy (upraveno) 24. 10. 2010, 12:26
Markét,děkuji moc za radu (Y) (Y) (Y)jen poslední dotaz...když chci na jednu vrstvu hmoty nalepit druhou(puntíky,oči atd.) čím to mám přichytit,aby mi to přes noc neodpadlo a neteklo?děkuji :-$ :-$ :-$ :-) :-) :-) :-)
Makka 22. 10. 2010, 22:54
@miselpechy Já používám slivovici, nebo jakýkolik čirý alkohol. Slivovice mám po ruce dost ,-) ,-) ,-) a tak s ní nalepuju i písmenka a kytičky apod. Ale dřív jsem používala i vodu ale ta déle trvala než se to přichytilo. (L) (L) (L) (L)
Makka 21. 10. 2010, 21:00
Ještě mám jeden postřeh. Když budete chtít na druhý den nebo prostě po zatuhnutí hmotu rozpracovat, tak stačí jako marcipán dát na pár sekund do mikrovlky,, pak to jde mnohem líp. Markéta (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
miselpechy 21. 10. 2010, 17:48
dobrý den,mám k vám velkou prosbu!!!!dnes jsem dělala potahovací hmotu podle vašeho receptu...chuťově je fakt (Y) (Y) (Y) dala jsem si do ní jahodové aroma,ale nevím,jak poznám dokdy mám přidávat cukr? :-( :-( bojím se,aby ho tam nebylo zas moc a hmota se netrhala :-S :-S a ještě,jestli mi v lednici týden vydrží?děkuji moc a přeji pěkný den :-) :-) :-)
Makka 21. 10. 2010, 20:58
@miselpechy Míšo dejte tak 900 g max. Mamče tu psaly že potom se jim to trhalo. Ten cukr koneckonců můžete pak kdykoliv ještě zapracovat. Hmota vydrží když si ji zabalíte pěkně do potravinářské folie tak i 3 měsíce v lednici a prý se dá dát i do mrazáku, pak je to i na dýl, ale to nemůžu potvrdit, já ji vždy spotřebuju tak do měsíce max. Ať se daří. Markéta
jelec 15. 10. 2010, 20:11
Markét díky za recept. (L) (L) (L).potahovalo se perfektně (Y).na první pokus supééééér. http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=93915.díky,díky,díky (L) (F)
rogeta 4. 10. 2010, 19:45
(Y)děkuji za bezva recept,o víkendu jsem vyzkoušela a je (clamp),vůbec se nedrolil ani nelepil a i druhý den byl krásně vláčný.Jen sem nedala želatinu Dr.Oetker ,tu jsem neměla,ale úplně obyč co je psaná na vaječnou tlačenku od Natura. (L)
Herbie 26. 9. 2010, 21:17
Děkuji za skvělý receptík. Dělala jsem dortík svému synovy k prvním narozeninám a jsem nadšená. Místo medu jsem použila pšeničný sirup a pohoda. Také se mi drolil,ale musí se pořádně prohnětat, pak jedna báseň. Děkuji mocinky za receptík (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)supééééééééééér
ivina123 20. 9. 2010, 21:26
Markétka,chcem sa poďakovať za perfektný recept,vyskúšala som túto poťahovku na svojej poslednej torte,pracovalo sa mi s ňou vynikajúco.No veď posúď sama http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=31793&user=90150 Ešte raz vďaka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (L) (L) (L) (L) (L) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (flower) (flower) (flower) (flower) (hello) (hello) (hello)
Makka 22. 9. 2010, 20:20
@ivina123 Ivet, to jsem moc ráda. Dortík je nádherný. Děkuji za vyzkoušení. (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
moskoklovak 7. 9. 2010, 10:38
Hezký den Marketko, hmota supr na ruce jsem použila sádlo
Makka 7. 9. 2010, 12:17
@moskoklovak To jsem moc ráda. Děkuji za odzkoušení a za komentík a za nový poznatek se sádlem . (L) (L) (L) (L) (L) (L)
RAZIM 7. 9. 2010, 8:56
Ahoj Markéto,tak já jsem neodolala a vyzkoušela,ale popravdě se mi sní nepracovalo zrovna nejlépe-potahovala jsem 2 dorty a když jsem chtěla zpracovat znovu to co mi zbylo-co jsem okrájela z prvního dortu-to bylo pro mě děsné-drolilo se to,nešlo to spojit a pak vyválet. Ale rozpis na růžičku je prostě dokonalý-za ten moooooc děkuji. P.S. třeba jsem jen neměla svůj den a nebo mám nešikovné ruce.Prostě máme každý svoji oblíbenou hmotu na kterou nedáme dopustit.
Makka 7. 9. 2010, 8:59
@RAZIM To je svatá pravda, já Vám Radi děkuji za vyzkoušení, opravdu každému padne něco jiného, důležitá je i chuť a kdo rád marcipán, tomu tohle k srdci asi taky nepřiroste. Je možné že jste tam měla moc cukru. Těžko říct. Já to dělám tak že mi vždycky trocha zbyde. Ale to už záleží na tom jak si co člověk vychytá. Taky záleží na surovinách. Ať se daří v pečení a tvoření. (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
Lagi H 6. 9. 2010, 0:03
Jo, a zahlídla jsem dotaz na olej místo omegy. Tak já ho použila a řekla bych že OK (Y)
Lagi H 6. 9. 2010, 0:01
Dobrý den, tak já jsem také zkoušela....výroba rychlá a nenáročná, ale po odležení do druhého dne jsem nemohla hmotu vůbec zpracovat, šlo to opravdu ztěžka. Takže jsem se chtěla zeptat, zda jste nezkoušela hmotou hned potáhnout (nenechat odpočinout). A ještě jsem se chtěla zeptat, jak docílit lesklého vzhledu. Já hmotu potřela vodou, jako např. u hmoty z marshmallow bonbonů, ale lesklá bohužel nebyla a přišlo mi, že ta první vrstva druhý den hodně navlhla, ale to mohlo být i krémem vespod. Předem děkuji za odpověď :-)
Makka 7. 9. 2010, 7:20
@Lagi H Ivonko, vodou vůůůbec nepotirat, je to jako kdybyste potrela marcipan, taky se vam roztece. potrit jedine trochou oleje. Jinak v receptu pisu ze se to huře zpracovává ale musíte po částech. Jinak byste musela být Mike Tyson :D abyste si na ni zaboxovala ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) Jo a rozhodne bych nepotahovala hned, je v tom zelatina, ta musi pracovat, jinak se vam to roztrha (L) (L) (L) (L) Díky za vyzkoušení Markéta
Evzelina 5. 9. 2010, 14:31
Dobrý den, tak jsem zkoušela, a nevím co jsem udělala špatně :-( strašně se mi to lepilo, tak jsem přidala cukr, a pak se hmota rozpadala. tak sem zkusila pořadne zpracovat, a zase se strašně lepila, nešlo nic tvarovat,ani valet.... (6)chtěla jsem potáhnout dort, a bohužel :-( Vám se to podaří vyválet válečkem? asi budu muset zkusit ještě jednou :-) ale i tak děkuju za inspiraci, zkusím podruhé (zajic) (zajic) (zajic)
Makka 7. 9. 2010, 7:20
@Evzelina Evi, musíte nechat hmotu uležet. ONa je lepiva po zpracovani zabalte do folie a nechte ulezet aspon 6 hodin minimalně. Vše je v receptu.
andol 1. 9. 2010, 9:46
(Y) (Y) (Y) (Y)
Jindříšek08 1. 9. 2010, 9:33
Našla jsem Váš recept na -dorty od mámy- moc se mi líbí, tak ho vyzkouším a dám vědět, jak jsem spokojená, mám sice svůj recept na marcipán, ale ten Váš mě zaujal. Díky moc! Ozvu se! Hodně zdaru při pečení!!! (child1) (Y) (clamp) (child1)
Renča D. 29. 8. 2010, 19:18
jejku je velký problem,když nemám omegu,ale budu si potírat ruce olejem???
Makka 1. 9. 2010, 7:34
@Renča D. Přišla jsem na komentář až dneska, paní Renato já jsem to nezkoušela. Možná ale že sem někdo napíše jak to je. Každopádně toho stejne nespotřebujete hodně. stačí si s ním jen potřít ruce, jde o to aby se Vám to nelepilo na ruce při zpracovávání a aby tam toho bylo jen trochu. Jestli vyzkoušíte, dejte vědět. (L) (L) (L)
Eldest 26. 8. 2010, 13:50
prosím ,může se med nahradit kukuřičným a nebo pšeničným sirupem? *-)
Makka 28. 8. 2010, 18:56
@Eldest Paní Evo, zatím jsem nezkoušela, třeba některá z maminek vyzkouší a dá vědět, ale každopádně mě čeká další várka a nakoupila jsem si sirup pšeničný takže brzy zkusím. Markéta (L) (L)
miselpechy 24. 8. 2010, 13:08
dobrý den,vapadá to nádherně (Y) (clamp) (Y) (clamp)jen se chci zeptat,zda se dá hmota barvit potr.barvami a zda se musí obarvit hmota,nebo jestli to jde nabarvit štětečkem,až když to budu mít potažené,chci dělat dort-berušku! Děkuji moc :-)
Makka 28. 8. 2010, 18:55
@miselpechy Paní Míšo, můžete to obarvit jak chcete, já jsem přidala poslední fotku do návodu a ta je barvená jen štetečkem a barvou s trochou alkoholu ale jinak přibarvuju přímo hmotu když chci barevný podklad, krásně se hmota barví. (L)
nebostik 4. 1. 2011, 12:45
@Makka Dobrý den,děkuji za ispiraci,jen bych se chtěla zeptat v jakém alkoholu tu barvu rozpouštíte???
Makka (upraveno) 5. 1. 2011, 8:20
@nebostik Já používám slivovici když barvím marcipán který je už hotový, pokud chcete hustější barvu, tak přimíchávám moučkový cukr (když maluju na marcipán). Když barvím marcipán hned na potahování tak barvivo (sypké od Kovandů) rozpouštím v trošce vlažné vody, nebo používám gelovky. (hello) (hello) (hello) Markéta
LJENOCKA 13. 8. 2010, 21:44
tak to je supr určitě vyzkouším (hello) (hello) (hello) (hello) (hello)
jeremy (upraveno) 14. 8. 2010, 13:25
(clamp) (clamp) (clamp)vyzkouším, přestože se svojí hmotou jsem spokojená, ale je v porovnání s vaší docela drahá...ještě mně napadá, pokud by se dala nějaká barevná želatina, byla by potahovka rovnou obarvená a nemusela se přibarvovat,že? Můžete,prosím, dodat ještě foto želatiny,kterou používáte? Já jsem s ní nikdy nepracovala, pouze na ovocné buchty jsem dělala želé,ale to je něco jiného...pokud se vložíte fotku té želatiny,budete velice laskavá...díky moc,Jarmila. (F) (F) (F) (F) (F)
Makka 13. 8. 2010, 21:35
@jeremy http://www.drostra.cz/?PID=2770&tabid=8 je to sypká želatina Dr. Oetkera. Nemůžete si ji splést, mají buď plátkovou nebo tuhle sypkou. Ať se daří. (L) (L) (L) (L)
jeremy 14. 8. 2010, 13:26
@Makka Moc děkuji za rychlou odpověď. (L) (F)
Lagi H 10. 8. 2010, 15:42
Dobrý den, děkuji za tip, určitě vyzkouším (Y) (Y) (Y) . Chci se zeptat, pokud by mi případně něco zbylo, jak dlouhou to má trvanlivost? Díky za odpověď :-)
Makka 13. 8. 2010, 17:42
@Lagi H Tak na slovenském MMB píše paní že ta hmota vydží i 3 měsíce a v mrazáku i dýl. Nezkoušela jsem. (hello)
Makka 10. 8. 2010, 16:09
@Lagi H já to většinou spotřebuju rychle ale počítám že měsíc to v pohodě vydrží. Pořádně to zabalte do potravinové folie a do sáčku.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie