Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 1556 návštěvníků)

Jak vyrábím hmotu z marshmallow a potahuji dort

0.0
Jak vyrábím hmotu  z marshmallow a potahuji dort

Potřebné ingredience

marshmallow bonbóny, moučkový cukr, sušené mléko, mandlové aroma, čokoláda, olej

Postup přípravy

viz obrázkový postup
Nedělám si žádný patent na vyrábění hmot ani na potahování, možná tímto právě jen rozpoutám diskusi, ze které se v konečném efektu poučím i já.

proč používám hmotu z marshmallow?
Byla první, kteru jsem vyzkoušela, od té doby jsem nenašla jinou, se kterou by se mi pracovalo tak dobře (nevyzkoušela jsem ale všechny!) Chuťově jsem ji obohatila esencí a sušeným mlékem, bonbóny tedy v hmotě mají funkci ovlivnit modelovací vlastnosti.
Hmota je taková pružná, téměř se netrhá, pokud nechceme, není lesklá (dá se potřít lehce vodou nebo olejem a lesklá je).
Hmota tolik netaje jako marcipán díky čokoládě a vůbec těm Marshmallow bonbónům, ale nalze na to plně spoléhat. Spíš je ten proces pomalejší.
Pro tmavou čokoládovou variantu přidáme tmavou čokoládu a společně s cukrem a sušeným mlékem sypeme kakao.
V současné době používám na dorty hmotu White icing, která ale není tak dostupná, protože ji můžete pořídit jen ve specializovaných obchodech nebo na internetu.
POkud vám hmota z marshmallow nebude vyhovovat, zkuste i mléčnou modelovací hmotu od Arielll.

do misky vymazané olejem nasypeme bonbóny, na dort o průměru formy 23cm jsem dala trošku víc, než půl sáčku. Přidáme cca dvě lžíce vody.

zahříváme v mikrovlnce na plný výkon asi 20 sekund, v průběhu můžeme promíchat lžící potřenou olejem (to aby se na ni hmota nelepila)

teď bod, který nemusíte udělat, přisypeme trochu čokoládové polevy nebo čokolády a vmícháme do hmoty, znovu zahříváme, dokud není vše tekuté a spojené (v této fázi přidáme barvivo, v tekutém se dobře rozpouští, používám práškové i gelové)

přisypeme půl napůl moučkový cukr a sušené mléko a nakapeme esenci, smícháme. většinou vždy přisypávám po troškách. Ve chvíli, kdy už lžící hmotu těžko míchat, vyklopím ji na pracovní plochu posypanou moučkovým cukrem a prodělám, dokud nepřestane lepit.

vyválíme na Solamylu. Může se stát, že je hmota moc tuhá, pak ji dáme na pár sekund do mikrovlnky (záleží podle velikosti, ale raději méně než více, přidat můžete vždycky). dneska jsem měla hmotu dokonce takovou, že jsem při vyvalování nemusela téměř podsypávat, ale zato jsem se více nadřela při rozvalování, byla tužší. Díky tomu ale zase gumovější, netrhá se, je taková pružná...

Dort, který je slabě pomazaný a důkladně vychlazený (já dávám do mrazáku) přemístím na talířek, který je nejvíce stejně velký, jako dort, klidně i méně. Na něj přeneseme dostatečně velkou vyválenou placku hmoty na potahování a nahrubo hřbetem ruky marcipán na bocích srazíme dolů

talířek není pod dortem vůbec vidět

kvůli ulehčení práce ustřihnu přebývající okraje s dostatečnou rezervou cca 3-4cm. je to praktické i z toho důvodu, že se vám hmota neušpiní od krému a můžete ji znovu použít

hmotu zahrneme pod dort, stále jakoby hmotu od dortu vytahujeme a za rukou hřbetem druhé ruky přitlačujeme (jejda, tenhle můj popis asi nikdo nepochopí)

Nakonec hmotu "u paty" dortu ustřihneme. Je stejně ale jistotou dort dole olemovat;) třeba válečkem.

v tmavá variantě s čokoládou na vaření a kakaem

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

snehulka19 27. 3. 2012, 12:35
super napad, ale prece jen marschmallow jsou modre, nedela ta modra barva neplechu pri barveni treba na zlutou? :^)
Danča27 29. 2. 2012, 10:06
Prosím moc pokud nemáme mikrovlnou troubu, jak bonbony rozpustit nad párou v misce??? Jinak my používáme jen parní troubu... *-) MOC DEKUJI ZA RADY A KOLIK ČEHO NA TU ČOKO HMOTU??
Jana Dv 9. 2. 2012, 10:11
Dobrý den, tak jsem se také rozhodla vyzkoušet tuto hmotu. Před dvěma týdny jsem dělala falešný marcipán takový ten "klasický" a moc se mi nedařilo, hlavně byl tvrdý, tak chci vyzkoušet váš. Prosím, kolik se tam dává cukru a kolik sušeného mléka? Trošku mě to znervózňuje se do toho pustit, když tohle nevím. Nebo jak to odhadnu, aby to dopadlo dobře???
luucianna 3. 11. 2011, 14:57
Chtěla bych se zeptat,jestli ji můžu dát do mrazáku?Mám hodně zbytků a je mi líto to vyhodit.Má to někdo odzkoušené?!
yrral (upraveno) 3. 11. 2011, 8:24
Tak holky můj první pokus s potahováním , musím říct že jsem se bála ale jde to docela dobře , udělala jsem taky nejdřív na zkoušku ze dvou bonbonu a druhý den jsem rozpouštěla dva sáčky . Dášo Vám musím moc poděkovat za recept, syn mě totiž ukecal na dort do školy ,tak jsem to prubla
leandra 18. 10. 2011, 20:36
Díky za tip, hmotu jsem zkusila a hlavně jsem ocenila radu na vymazání misky olejem ,) Za 15 minut nebylo co řešit, ještě uvidíme, jak půjde rozválet, budu dělat až v pátek, tak snad vydrží v pohodě.
Pebina 9. 3. 2011, 17:17
Tak jsem to vyzkoušela. Byla jsem zaplácaná až za ušima (chtěla jsem toho mít dost), ale povedlo se. Jen toho škrobu a cukru jsem tam musela dát víc, ale to je asi podle bonbonů. Díky za typ. (hello) (Y)
chadtovka 12. 2. 2011, 17:25
Dobrý den, zkoušela jsem a měla jsem hmotu strašně lepivou a tak jsem přidávala a pak byla na rozvalování zas hodně tuhá a navíc mi nešla nastavit tak aby to nebylo vidět a taky mi nešla vůbec přilepit k patě dortu - jako by byla už zaschlá a okoralá, poraďte co s tím +o(
LuckaK. 6. 2. 2011, 14:06
Díky za bezva tip (Y) Dlouho jsem to tady studovala, jsem úplný amatér, tak jsem nejprve zkoušela, jak radíte, asi ze 4 bonbonů, ovšem co z toho bylo - myslela jsem, že už nikdy neodlepím ruce od sebe 8o| Druhý pokus už byl lepší, z toho malého množství jsem vytvořila pár ozdůbek a dnes ráno se vrhla na potahování a musím říct, že super (clamp) zjistila jsem, že chyba předtím byla, že jsem to z misky vyklopila moc brzo, kdy hmota nebyla ještě tak nasycená a proto takové šílené lepidlo. Taky jsem si naposledy hodně vše vymazala olejem včetně rukou...Takže pro všechny, které vzdají dřív, než se dílko podaří k naprosté dokonalosti :-) Dortík jsem udělala malinký zkušební, jenom takový zimní pro radost (snehulak) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3413086...a za týden se chystám na ostro na valentýnský pro moje kluky (L) Doufám, že se jednou propracuji i k tvorbě figurek a krásných ozdůbek, co tu vidím od jiných "cukrářek" (Y)
Janulikk 19. 1. 2011, 12:38
Parada,vyskušam aj ja tuto hmotu (Y) (Y) (Y) (Y) skušala som iba MMFs cukrom,ale pači sa mi to so sušenym mliekom,ma to prosim ta chut po mlieku ? Dakujem za odpoved.Janka (^)
onasi 21. 1. 2011, 11:18
@Janulikk ano, srazí to tu sladkost a chutná to líp. (F)
jovi 5. 1. 2011, 19:18
ahoj, chtěla bych pro dcerku upéct dort. Nikdy jsem dosrty nepekla, ale moc se mi líbí tento http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=39359 Našla jsem si tu na něj mramorové těsto, do vnitř bych chtěla dát banánový krém a chtěla bych ho potáhnout potahovkou z maršmelounů. Chci se zeptat, jestli ta potahovka na dortě není tvrdá (aby to na roční dítko nebylo tvrdé), a jestli z ní mohu udělat i ozdoby na dort ( kytky) . Díky moc
onasi 21. 1. 2011, 11:19
@jovi Jani, tvrdá není, jen taková lehce gumovitá. Kytičky z ní jdou určitě!!! (Y)
trala 9. 11. 2010, 11:06
(Y) (Y) (Y) :-) (clamp) (clamp) (clamp) (F)
Veroniciee 9. 11. 2010, 10:12
Dášo dělala jsem potahovku podle vašeho návodu a byla jsem nesmírně spokojena (Y) s vysledkem a s rychlostí s jakou se to dá zvládnout a hlavně že se nic neváží, jelikož to já nemam ráda. Ale chci se zeptat, když mi zbyla hmota, jak dlouho mi vydrží v ledničce, jak ji správně skladovat a zda si můžu udělat ozdobičky na dort třeba o dva dny dříve než dort, tak jak je popřípadě ty dva dny uskladnit? mam 4měsíčního prcka, takže nemam čas to udělat všechno naráz, takže bych si to připravila dopředu :) (Y)
Stasenka 29. 10. 2010, 20:25
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (pes) (sampus)
Wiktorie 17. 10. 2010, 9:50
Dáši, tak jsem s vypětím všech sil dokončila dort (Y) (Y) (Y).Nechtějte vědět, co všechno je slepené *-) *-) *-) *-), jen dotaz.Chuť to mělo po těch bonbonech, to neva? Nebo jsem tam měla dát více cukru? *-) *-) *-)Naštěstí se dceři dort moc líbil, (L) (L) (L), já sice byla olepená až za ušima :-D :-D :-D,ale příště do toho půjdu zase. Mám 3 děti, takže další pokus bude v březnu.Jinak díky za podrobný návod, i já jsem to zvládla (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y)
rapro 13. 10. 2010, 14:57
Dobrý den Dášo,včera jsem prvně vyzkoušela hmotu a musím říci že se s ní pracuje moc dobře.Nejdříve jsem zkoušela mléčný marcipán a s tutou hmotou se tolik člověk nenadře.Tímto moc děkuji za postup a za rady děkuji Radka (L) (L) (Y) (Y) (Y)
mcrenca 10. 10. 2010, 14:33
Dobrý večer, když udělám hmotu z celého balíčku šmoulů marschmelou, vyjde mi to na potažení dortu o průměru cca. 26 cm? Nebo i něco zbyde. Loni jsem potahovala koupeným marcipánem vyjde to i s blbostma na dort dosti draho. Za 14 dnů, bych ráda udělala dort s použitím této hmoty, mám jí jen na potažení, figurky dělat nebudu, chci s tím potahnout vagonky mašinky udělané z bebesušenek. Díky Renata
mimicek (upraveno) 14. 10. 2010, 17:27
@mcrenca Dobrý den,drze Vám odpovídám,ale myslím,si,že Vám celý balíček ze šmoulů bohatě vystačí. (Y) (Y) (Y)Blanka (L) (L) (L)
mo.lucia 25. 9. 2010, 22:15
Dobrý večer , aj ja som prvý krát robila tortu ako takú, a tiež som sa inšpirovala poťahovkou z MMF. Použila som na ňu JOJO cukríky, a pracovalo sa mi s ňou fantasticky :-) vyvaľkala som ju na 1x a až po rozkrojení torty som zistila, že na hrúbku cca 2mm ,-) som bola milo prekvapená, že sa mi nepotrhala :-o.... no (^)mala obrovský úspech ďakujem za inšpiráciu... a tu je môj prvý výtvor |:o) |:o) |:o) http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=32033
Grena 73 27. 8. 2010, 7:41
Někde jsem četla " lisem na česnek" Já s ním dělala trávu ,-)
zátěž 27. 8. 2010, 6:38
Zdravím čekal jsme jestli mi nepomůžete dnes do 14 hod, napsat jak se dělá pes s chlupy, nastříhat nebo?? díky Standa

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie