Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbilo 49 návštěvníků)

Přírodní domácí pleťové masky + byliny a jejich účinnost v pleťové kosmetice

0.0
Přírodní domácí pleťové masky + byliny a jejich účinnost v pleťové kosmetice

Potřebné ingredience

Pomocí pleťových masek můžeme pleť vyživovat, hydratovat, čistit, dezinfikovat, hojit záněty různého původu, celkově regenerovat, zjemnit, vyhladit, projasnit tonus pleti, posílit tonus pokožky, odstraňovat nežádoucí inkrustace, vyhlazovat profil vrásek, léčit chorobnou produkci mazu, čistit zanesené póry a zjemnit strukturu pokožky.

Postup přípravy

Aby byla maska co nejúčinnější, nanášíme ji na dokonale očištěnou pokožku. Pro zvýšení účinnosti je velice dobré pleť předem napařit, aby byla pleť před nanesením masky prohřátá a póry otevřené. Do napářkové vody přidáme byliny, nejvhodnější je lipový květ, který uvolňuje svalstvo obličeje. Masku smýváme buď teplou vodou, anebo bylinkovým odvarem, kteý pokožku zklidňuje. Univerzální je čaj z heřmánku, či lipového květu. Předpisy jednotlivých masek mám z knihy PŘÍRODNÍ KOSMETIKA .

Trochu droždí rozmícháme se 3 lžícemi jogurtu. Můžeme přidat malou lžičku medu, doba působení cca 20 minut. Vypíná a vyživuje pleť, zbavuje furunkolózních projevů, předchází vzniku vrásek, dezinfikuje pokožku.
Vhodná pro všechny typy pleti.

Malá lžička medu, 1/2 žloutku, lžička olivového oleje (lze aplikovat i bez něj). Vše smícháme, naneseme na pleť. Necháme působit cca 30 minut. Vypíná pleť, vyživuje, čistí, oživuje pleť matnou a ochablou.
Vhodná pro všechny typy pleti.

Čerstvý tvaroh vymícháme s trochou mléka, přidáme lžičku medu. Osvěžuje, vyživuje, čistí, dezinfikuje. Pro všechny typy pleti.

Trochu smetany smícháme s vaječným žloutkem, přidáme 3 lžičky šťávy z mrkve. Osvěžuje, vyživuje a tonizuje pleť. Pro všechny typy pleti.

Z bílku ušleháme tuhý sníh, do něho zamícháme jemně nastouhanou čerstvou okurku. Má výrazně stahující účinky, uzavírá póry, vypíná pleť.

Jablko pokrájíme a povaříme v mléce. Ještě teplou hmotu naneseme na tvář. Vypíná pleť, vyhlazuje vrásky, stahuje póry.

100g jahod rozmícháme v mléce na hustou kaši. Necháme působit 30 minut a smýváme mlékem. Pro matnou a povadlou pleť.

Z bílku ušleháme sníh, přidáme lžičku citrónové šťávy, necháme působit 20 minut. Speciálně pro mastnou pleť.

Jeden žloutek smícháme se lžičkou teplého olivového oleje a přidáme několi kapek citrónové šťávy. Aplikujeme na obličej a krk, necháme působit 15 minut. Smýváme vlažnou vodou. Vhodné pro suchou, jemnou pleť - vyživuje, tonizuje.

Šťáva z aloe má blahodárný vliv na ochablou a stárnoucí pokožku s výrazně hydratačními a regeneračními účinky.

Ŕebříček podobně jako heřmánek obsahuje chamuzulén, který potlačuje záněty kůže. Usnadňuje její čištění, mj. tím, že ji zbavuje odumřelých buněk. Omezuje vylučování mazu a stahuje dilatované póry. Má celkově regenerační a klidnící účinky. Osvědčuje se při špatně se hojících ekzémech pleti.

Můžeme použít neloupané obilky ovsa, nebo ovesné vločky v podobě odvaru nebo pleťové masky. Vyživuje, zjemňuje a čistí pleť.

Štáva z petržele bělí skvrny na pokožce a pihy. Celkově projasňuje tón pleti.

Šťáva z artyčoku je bohatá na vitamíny a minerální látky, má čistící, regenerační a tonizující účinky.

Přeslička je vynikající kosmetikum pro unavené a stárnoucí pleti. Doporučuje se umývat stárnoucí pleť každý den, alespoň po dobu jednoho týdne. Po této kůře se zjemní skladba pórů a pokožka se vypne. Užíváme odvar z byliny, vaříme alespoň 10 minut.

Chmel je účinný pro všechny typy pleti. Léči mastnou pleť, dobře ho snáší i citlivá pokožka. Vhodný k regeneraci unavené a stárnoucí pleti.

Dužina z avokáda je z jedné třetiny tvořena kvalitním nevysychavým olejem, obsahuje vitamíny A, C a skupiny B. Horká maska z dužiny vyživuje a zvláčňuje pleť, ale je účinná také na mastnou, uhrovitou a hrbolkovitou pokožku.

Čaj z prvosenky je vhodný pro omývání mastné pleti se zanesenými póry.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

verosa 23. 11. 2011, 11:04
Supééér (Y) děkuju moc moc za receptíky na masky (L) (hello)
kalimera 23. 11. 2011, 11:39
@verosa Veru, rádo se stalo (L). Většinu surovin má člověk doma, tak proč si nepřipravit domácí masku bez chemie a za pár korun (Y)...
zajicek6 (upraveno) 21. 11. 2011, 7:30
ahoj! (hello) poradte,jakym zpusobem ziskam stavu z aloe.diky (zajic)
kalimera 20. 11. 2011, 15:49
@zajicek6 Ahoj, pokud máte rostlinku, tak stačí ulomit list a jakoby ho "otevřít"....vevnitř je čistý gel se šťávou (hello).
seymoore 17. 11. 2011, 1:02
(Y) (Y) (Y)
kalimera 17. 11. 2011, 9:57
@seymoore (hello) (F) (hello)
sadAngel 19. 3. 2009, 23:40
ahojky! rřda bych se zeptala, jak aplikuji řebříček? Mám jej povařit ji a pak s ním oplachovat obličej? děkuji za odpověď
kalimera 20. 3. 2009, 10:27
@sadAngel Ahoj (hello). Ano, můžete oplachovat odvarem z řebříčku (Y), můžete povařit, myslím, že by stačilo i spařit (F) a nechat 15 minut louhovat přikryté.
florka 6. 4. 2008, 20:13
chci se zeptat, kde bych mohla sehnat sušenou prvosenku? *-) *-)
kalimera 6. 8. 2008, 21:02
@florka Petrklíče si vždycky na jaře nasbíráme a nasušíme, takže jsem je zatím nekupovala. Ale tipovala bych, že by se daly sehnat v lékárně nebo ve specializované prodějně čajů a bylinek (hello).
Terushenka 16. 3. 2008, 11:55
do masky se šlehaným bílkém a citr.šťávou jsem přidala lžící pšeničných klíčků a výsledek byl ještě větší! (child2)
kalimera 16. 3. 2008, 18:31
@Terushenka Super nápad, klíčky doma mám, takže vyzkouším. Díky (L).
kalimera 2. 3. 2008, 13:51
Přidány bylinky (jablka).

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie