(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
Kroucený koláč
Potřebné ingredience
Těsto: 350 g hladké mouky, 100 g másla, 25 g droždí, sůl, 170 ml mléka, 2 žloutky, 1 PL cukru krupice. Náplň: 500 g tvarohu, 1 vejce, cukr dle chuti. Sníh: 4 bílky, 140 g cukru krupice. Dále: švestková povidla, vlašské ořechy.
Postup přípravy
Těsto vypracujeme v pekárně obvyklým způsobem.
Vykynuté těsto rozdělíme na 3 stejné díly. Každý díl roztáhneme na obdélník, potřeme povidly, posypeme sekanými ořechy a srolujeme delší strany k sobě, ale s mezerou uprostřed. Závin opatrně přeneseme na plech s pečícím papírem. Všecky tři záviny se nám vejdou na jeden plech.
Na náplň vymícháme tvaroh s vajíčkem a cukrem. Náplň natřeme do nestočených středů a necháme těsto ještě chvíli kynout na plechu. Boky závinů před pečením potřeme rozpuštěným máslem a v troubě předehřáté na 180°C upečeme (pekla jsem 20 minut).
Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Pokud nám zbyla náplň, doplníme ji na záviny po vytažení z trouby, na to natřeme sníh a ještě zapékáme na 170°C asi 14 minut.
S těstem se dobře pracuje, záviny nepraskají a upečené se dobře krájí.
Vykynuté těsto rozdělíme na 3 stejné díly. Každý díl roztáhneme na obdélník, potřeme povidly, posypeme sekanými ořechy a srolujeme delší strany k sobě, ale s mezerou uprostřed. Závin opatrně přeneseme na plech s pečícím papírem. Všecky tři záviny se nám vejdou na jeden plech.
Na náplň vymícháme tvaroh s vajíčkem a cukrem. Náplň natřeme do nestočených středů a necháme těsto ještě chvíli kynout na plechu. Boky závinů před pečením potřeme rozpuštěným máslem a v troubě předehřáté na 180°C upečeme (pekla jsem 20 minut).
Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Pokud nám zbyla náplň, doplníme ji na záviny po vytažení z trouby, na to natřeme sníh a ještě zapékáme na 170°C asi 14 minut.
S těstem se dobře pracuje, záviny nepraskají a upečené se dobře krájí.
Tady jsem použila i trochu makové náplně, která mi zbyla z jiného pečení.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lenule11111
(upraveno)
17. 6. 2016, 17:11
Zeptám se, co už zkoušely..není těsto tuhé,suché v těch ztočených krajích??
krišon
(upraveno)
17. 6. 2016, 17:19
@lenule11111
Záleží na tom, jak zdatná jste pekařka ... měla jsem těsto nadýchané, kraje byly pikantní díky povidlům, střed se rozplýval na jazyku .... pokud budete mít těsto tuhé a přesušíte ho, pak bude výsledek jiný
spero
(upraveno)
20. 6. 2016, 15:32
@krišon
Alenko, díky díky díky.
gulda
(upraveno)
17. 6. 2016, 15:52
Ivuš, tak další recept z vaší sbírky už máme vyzkoušený. Jedna velká dobrota. Dnes už nám zbylo ztěží k odpolednímu kafíčku. Moc děkujme a dáváme velikou 1***************. Magda a
spero
(upraveno)
20. 6. 2016, 15:32
@gulda
Magdičko, já Vám moc děkuji za milý komentář.
horackm
(upraveno)
15. 6. 2016, 19:49
šlo by zaměnit povidla za něco jiného ? vypadá to sklvěle, ale je nerad
spero
(upraveno)
17. 6. 2016, 15:49
@horackm
Maruško, no a co třeba marmeláda? Tu také manžel nemusí?
scarlet1
(upraveno)
31. 5. 2016, 22:03
Ivanko, Vy jste vždy sázka na jistotu. Cokoli od Vás peču, nebo vařím, vždy je to jistota, že to bude výborné. Tedy pokud se mi to povede aspoň trochu podobně jak Vám. Děkuju za recepty.
spero
(upraveno)
1. 6. 2016, 17:41
@scarlet1
Maruško, moc Vám děkuji za důvěru i za krásný komentář. Moc si toho vážím.
krišon
(upraveno)
1. 6. 2016, 8:16
@scarlet1
Máte pravdu, když se chlapů ptám, co mám péct, řeknou cokoliv od paní Spero ... už jsem se jí chtěla zeptat, zda nedodává své zákusky nějaké kavárně, že bych si tam došla na kafíčko
spero
(upraveno)
1. 6. 2016, 17:42
@krišon
Alenko, to je od Vás velice milé. Moc děkuji.
novackova
(upraveno)
31. 5. 2016, 20:59
spero
(upraveno)
31. 5. 2016, 21:01
@novackova
díky
gulda
(upraveno)
31. 5. 2016, 13:28
Ivanko, to snad není možný, co recept to bomba!!!!!! Vy máte nejen vynikající recepty, ale ještě to vždycky nádherně vypadá. Těžko odolat. Zlatý ručičky!!!!!!!!!!!!
spero
(upraveno)
31. 5. 2016, 16:55
@gulda
Magdičko, moc děkuji za tolik chvály. Zlatý ručičky, to si nemyslím. Spíš uveřejňuji jen ty nejlepší recepty, které se mi povedly. Ty druhé si nechávám pro sebe a s těmi se nesdílím.
laskonka333
(upraveno)
29. 5. 2016, 14:36
spero
(upraveno)
31. 5. 2016, 16:56
@laskonka333